Elítélendő dolog, ha szégyenled az országod, és letagadnád, ha külföldön megkérdeznék, hogy hová valósi vagy?
Soha nem tennék ilyet, bármely országba születtem volna, itt sem teszek ilyet, szeretem az országom, az embereket, az anyanyelvem, a múltját a jelenét a jövőjét - hatalmas kegyelemnek érzem, hogy Szent László lovagkirály, Rákóczi, Széchenyi országába vetett a sors - és boldog vagyok, hogy anyanyelvemen- ezen a szép titkos nyelven-, olvashatom Arany, Petőfi, Vörösmarty, József Attila, Radnóti, Weöres és a többi nagy költő verseit, és a szeretettel tekintek többi nagy alkotó műveire Ybl, Lechner épületeire, Bartók, Kodály zenéjére, és a kortársak tehetségeire - Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! Bartók
https://www.youtube.com/watch?v=L13kcqiUcR0
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton
"bármely országba születtem volna"
Én pont ezért tagadnám. Mert nem én választottam. Bármit választok az életemben, embereket, ideológiákat, hitet, amellett kiállok, felelősséget vállalok, mert választottam. Hogy hova születtem, az lutri, a véletlenre meg nem leszek büszke. A saját tetteimre és a szeretteimre vagyok büszke, nem valakire, aki ezer éve élt és annyi bennünk a közös, hogy magyar volt.
"a véletlenre meg nem leszek büszke."
- büszkeségről nem volt szó - szeretetről volt szó.
Azt sem te választottad -többek közt-, hogy EMBERNEK születtél, és nem szurikátának, okapinak, vagy bárminek - mégis emberi méltósággal tartod magad - vagy nem?
Több országban jártam, mindenki, akivel szóba elegyedtünk, semlegesen fogadta, hogy magyar vagyok, max. kedvesen megjegyezte, ha már járt itt, hogy Budapest szép.
De hazudhatod, hogy New Yorkból vagy Londonból jöttél, ha tökéletes az angolod, és csak ennyi eszed van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!