Szerintetek hány éves korig vállalhat egy nő babát, és hány évesen nem kéne már belevágnia?
Hmm. Érdekes, hogy a korkülönbséget hozzátok fel, pasik gyerekvállalásánál meg "ó, ráér 60 évesen is!".
Amit látok a környezetemben, az osztálytársak face-en most tették ki a pocakos-babás képeket. Idén lesz a többség 30, gondolom, ki akarták tolni az elsőt 30 előtt.
Azért ez több mindentől is függ. Pártalálás, munka, pénz, biztonság...
Én 26 évesen szültem, előre tettem az otthon megteremtését, babázást. Most GYED-en vagyok, én azt mondtam a férjemnek, hogy ha akarunk másikat, a lehető leghamarabb kezdjünk bele, mert a terhesség végén már nagyon fárasztó volt dolgozni,plusz amíg itthon vagyok, szeretném kihasználni és vissza menni tanulni. Én 30 fölött már nem szeretnék szülni, de aki a karriert rakta előre, természetesen csak később tudja bevállalni. Mindenki csinálja úgy, ahogy jól esik. Bizonyos helyzetekben 40 fölött kerülhet rá sor, az sem elítélendő számomra. Biztos, hogy annak is meg van az oka.
Szerintem mindenkinek magának kell érezni, hogy mikor tart ott a kapcsolatában, a karrierjében és anyagiak tekintetében, hogy be tud vállalni egy gyereket, ha egyáltalán valaha akar gyerek(ek)et. Ha mondjuk valaki szerez egy szakmát 18 évesen és abban a szakmában képzeli el az életét, akkor semmi kívetnivalót nem látok abban, ha 20-25 éves korában szül egy gyereket (persze ha stabil kapcsolata és megfelelő anyagi háttere van). De mondjuk ha egy nő orvosnak megy és 30 éves korára lesz szakorvos, akkor nyilván utána szül csak, ha a karrierjét akarja előbb felépíteni. Nincs olyan, hogy x-től y éves korig KELL szülni, mert mindenkinek máshogy alakul az élete és a prioritásai.
Biológiai szempontból nyilván az a legjobb, ha 38-40 éves kor felett nem szülnek a nők, de ma már annyiféle genetikai vizsgálat és szűrés áll rendelkezésre, hogy ilyen korban is simán be lehet vállalni egy gyereket nagy biztonsággal.
Más kérdés, hogy hány évesen elég rugalmas egy nő ahhoz, hogy ne viselje meg túlságosan testileg-lelkileg, ha egy babához éjjel fel kell kelni és egész nap mellette kell lenni. Ez a dolog is embertől függ, van, aki már 35 évesen majd' meghal a napi teendőktől is, ahogy van olyan is, aki még 40 évesen is teljesen fitt és fiatalos, rugalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!