Tudnátok mondani érveket a halálbüntetés mellett?
Holnap vitázunk erről etika órán és nekem kellene mellette érvelnem. Én alapból ellene vagyok, ezért kérnék segítséget!
Előre is köszönöm!
Hány éves vagy?
Ha alapvetően nem értesz eggyet vele akkor ne vitázz mellette. Nekem is szembe megy a nézeteimmel, ugyanis az itélkező rendszerünk nem hibátlan. Tévedés esetén ez nem egy visszavonható dolog. Természetesen a letöltött éveket se lehet visszaadni, de azt pénzzel valamennyire lehet kompenzálni. És nekem ne mondja senki hogy "Jó, akkor csak azokat végezzük ki akikről 100% biztosak vagyunk. Ugyanis én rendes jogállamban nem tudok olyan bíróságról akinek törvényes lenne úgy ítélkeznie hogy "lehet ő volt, lehet nem, majd meglátjuk". Mindig a lehető legbiztosabbra megy a bíróság. És még úgy is hogy 100% biztosak az ítéletben, időről időre kiderül egy hatalmas tévedés. Az időről időre egy ártatlan emberéletet jelenthet így. Nem a morális része a baj a kérdésnek, hanem a technikai. Nem vagyunk jelenleg 100%ban tévedhetetlenek.
A "nem akarom eltartani" érv egy teljesen jogos meglátás. Azomban ez nem a halálbüntetés kérdéskörébe tartozó probléma. Egy visszaeső bankrablót, csalót vagy bárki mást miért tartunk el? A börtönrendszert kéne megreformálni, úgy hogy a rabok kitermelhessék az eltartásukat. Amennyiben ez nem történik meg akkor meg akár hagyni őket éhenhalni.
És hatalmas a morális különbség aközött hogy valakit hagysz éhenhalni mikor minden lehetősége meglenne túlélni, és aközött ha aktívan megölsz valakit.
Tudom hogy én ellene érveket írtam. De meglátjuk hátha a soraimat olvasva pár ember vitába száll velem, és írnak valami számodra használhatót.
Első kettő leírta, én is azt az álláspontot támogatom.
4-eshez viszont egy gondolat:
Te komolyan gondolod, hogy az humánusabb/etikusabb stb. Hogy felépítesz az adófizetők pénzén egy intézményrendszert, azért hogy abban hagyd szenvedni és éhenhalni a rabokat? Ez pont, hogy kegyetlenebb, mint kvázi fájdalommentesen kivégezni valakit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!