Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem kötelezik a fogvatar...

Miért nem kötelezik a fogvatartottakat és annak családtagjait a fogvatartás költségeinek megtérítésére?

Figyelt kérdés
1700-as években a fogvatartottak kötelesek voltak megtéríteni a tartás költségeit, ma miért nem?

#elítélt #fogvatartás #fogvatartás költségének megtérítése
2018. febr. 7. 09:05
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%
Azzal még talán egyet is értenék, hogy fogvatartott fizesse ki, legalább egy részét a fogvatartása költségeinek. Viszont a családját, nem keverném ebbe bele. Azért az nagyon egyszerű elképzelés, hogy nyilván a rossz nevelés miatt lett ilyen és az sem kevésbé, hogy ha összeházasodott "ilyen emberrel", akkor fizessen. Azért ez ennél egy kicsit bonyolultabb....
2018. febr. 7. 22:45
 22/27 A kérdező kommentje:

# 19

Állításod szerint:

"Szerintem semmiképpen nem lenne korrekt megoldás a családtagokat kötelezni a költségek megtérítésére. Ez azt feltételezné, hogy a családtagjaim felelősek azért, amit én teszek, ami a való életben nagyon nem így van. "

Következtetés:

Akkor most a Te álláspontod szerint jelenleg azt feltételezzük, hogy minden magyar adófizető állampolgár felelős azért, amit az elkövető elkövetett, ugyanis jelenleg mi fizetjük ki az elítélt tartási költségét. Ez akkor így rendben van?

Tehát a Te szavaiddal élve akkor a családtagok nem felelősek azért amit valaki elkövetett, ezért osszuk szét mindenkire a költséget és viselje mindenki, akkor mindenki egyformán felelős?

Nagyon durva csúsztatások vannak a logikai következtetéseidben! A kérdés nem arról szólt, hogy a családtagokat ÍTÉLJÉK el! A kérdés arról szólt hogy a költségeket ki viselje!

Amennyibe azt állítod, hogy a köztiszteletben álló orvos felnőtt gyereke bedrogozva haverjával valami hülyeséget csinál, azért nem az orvos szülő a felelős.

Ebben lehet hogy sokan igazat adnak neked, én azonban nem. Ugyanis inkább a szülő lenne a felelős mint én vagy bárki aki nem ismeri! Tehát én mint adófizető állampolgár akinek lehetősége sem volt tenni azért, hogy az a személy olyan körülmények közé kerüljön, hogy drogozzon bűncselekményt elkövessen, mennyivel vagyok felelősebb mint a felnőtt gyermek szülője? Hát szerintem itt nem egyenlő a felelősség, ugyanis én nem ismerem és lehetőségem sem volt azon a személyen segíteni, beszélgetni szeretni stb. A szülőnek meg volt lehetősége. Lehet azt mondani, hogy a szülő mindent megtett, az az igazság, hogy NEM. Ha mindent megtett volna, akkor nem nyúlt volna droghoz és nem követte el volna azt a bűncselekményt.

Könnyű elhárítani a felelősséget azzal, hogy valaki már felnőtt 18 éves akkor menjen saját útján Ő problémája. Ez a társadalmi hozzáállás vezet ahhoz, hogy az elkövetők bűncselekményt követnek el! Azért mert valaki 18 évét betöltötte jogilag nagykorú de ez csak egy jogi kategória és leveszi a felelősséget a szülőkről. Valójában mindenkivel akivel kapcsolatban állunk azért felelősek vagyunk!

Ha így működne a társadalom akkor nem lenne bűncselekmény!

És ha mindenki úgy gondolna, hogy felelősséget vállal a közeli hozzátartozóiért, akkor valódi közösségben lehetne gondolkodni és nem merülne fel az a gondolat, hogy Én ugyan miért lennék felelős bárkiért is aki 18 életévét betöltötte?

Tehát #19.

Arra várom a válaszod, hogy egy olyan állampolgár aki semmilyen kapcsolatban nem állt és nem is állhatott az elkövetővel így hatással sem lehetett rá (segítséget sem tudod nyújtani az elkövetés megakadályozása érdekében) az miért viselje egyenlő arányban az elkövető tartási költségeit azokkal a személyekkel akik ott álltak mellette, együtt éltek vele (családtakok), ez által segíthettek volna az megakadályozni az elkövetést?

Ráadásul az elkövetések nagy százaléka anyagi okból (rablás, lopás) történik ami más tulajdonának a vesztéshez vezet és ezt a (családtagok) felélik, tehát közvetve részesülnek a bűncselekmény hozadékából.

Amennyiben azt mondod egyenlően vagyunk felelősek és egyenlően kell viselnünk a költségeket, akkor a bűnözést támogatod.

Miért? A válasz egyszerű. A rablást elkövető személyt senki sem fogja visszatartani, mivel a család többi tagját nem vonhatják felelősségre. Sőt a család a rablás következményét követően gazdagodik, az elkövetőt a család támogatni fogja a rablásban, hiszen nekik tök mindegy hogy szerez pénzt, hiszen úgysem vonhatók felelősségre és anyagi hátrányuk sem származik belőle csak hasznuk.

Mivel az anyagi érdekből elkövetett bűncselekmények száma a meghatározó ezért igenis jelentős visszatartó erővel bírna az, ha a tartási költségeket nem olyan személyek viselnék akiknek semmi közük az elkövetőhöz.

2018. febr. 8. 09:45
 23/27 anonim ***** válasza:

"Akkor most a Te álláspontod szerint jelenleg azt feltételezzük, hogy minden magyar adófizető állampolgár felelős azért, amit az elkövető elkövetett, ugyanis jelenleg mi fizetjük ki az elítélt tartási költségét. Ez akkor így rendben van? "

Az alapfelvetésed téves, így értelemszerűen az egész eszmefuttatásod téves.

Egy adófizető sem felelős a fogvatartottak tetteiért, nem is fizet helyettük.

Az adófizető adót fizet, amiből ( ideális esetben)az állam ellátja a feladatait, többek között az igazságszolgáltatást a büntetés végrehajtást is. A logikád alapján akkor ne az adóból ne költsenek oktatásra, egészségügyre, katasztrófavédelemre, stb. sem, igaz? Ha valakinél zárlatos műszaki berendezés miatt tűz keletkezik, akkor a tűzoltás költségeit számlázzák ki neki, ha ő esetleg elhunyna a tűzben, akkor a családtagjainak? Hiszen ők tehetnek arról, hogy az elhunyt nem ellenőrizte rendszeresen az elektromos hálózatot és berendezéseket. ( Az ágyban dohányzó elvetemült fenevadak okozta tüzekről most nem is beszélek!) Miért fizessek én mások gyerekeinek oktatásáért? Nem az én felelősségem hogy mások gyereke buta marad-e! Arról nem is szólva, hogy csomagoljanak neki a szülei kaját, ne az én pénzemből hízzanak a kis mocskok az iskolai menzán! Miért fizessem én egy tüdőrákos kezelési költségeit, ha a családja nem tudta leszoktatni a dohányzásról? Miért fizessem egy elgázolt kisgyerek ellátásának költségeit, ha a szülei olyan felelőtlenek voltak hogy nem tanították meg normálisan közlekedni? A hajléktalanok meg fizessék meg a hajléktalan-ellátásra költött adóforintokat!

Egyébként tudod mekkora összegről beszélsz? Tavaly kb. 4.5 adófizető ember volt. Ha csak az általuk fizetett SZJA-t nézzük, akkor kemény napi 0.0017 Ft megy el egy rabra. Vagyis 1000 naponként (~3 év) 1.7 Ft! Kb. 18 000 fogvatartott volt tavaly, tehát az összes rab fogva tartási költsége egy adózóra napi 30 Ft. De ez persze lényegesen kevesebb, mert ugye az állam adóbevételeinek csak töredéke az SZJA bevétel. ÁFA, Jövedéki adó, vállalkozások adója, iparűzési adó... Mindent összevetve kb. napi 3 Ft-odba kerül 18 000 rab őrzése.

A másik - sokkal nagyobb - téveszméd a visszatartó erő.

Nem a büntetési tételnek, hanem a lebukásesélyének van visszatartó ereje. Nézz után, számtalan tanulmány született a témában! Most csak egy apró adalék: amíg volt Magyarországon halálbüntetés, magasabb volt az emberölések száma, mint az eltörlését követő években.

Akinek van annyira fejlett erkölcsi értékrendje, hogy felelősséget érez a családja iránt, az nem követ el előre eltervezett, szándékos bűncselekményt. És nem azért, mert "jaj, majd szegényeknek fizetniük kell!". Ez mese. Egyrészt ő maga sem akar elszakadni tőlük, nem akar börtönbe kerülni. Gondolod, hogy aki kockáztat 5-10 év börtönt, azt érdekli hogy a családjának fizetnie kell? Legfeljebb arra gondol, hogy ha kiszabadul, akkor nagyobb balhét kell csinálnia, hogy újra egyenesbe jöjjenek.

Harmadik, talán legnagyobb érvelési hibád, hogy folyamatosan az előre eltervelten, haszonszerzés céljából elkövetőkről beszélsz, akinek szándékairól, tetteiről tud a család is. pedig ezek az elítéltek nagyon kicsi töredékét teszik ki. A bűncselekmények jelentős része indulati cselekmény, rengeteg a családon belül elkövetett erőszak (gondolod, hogy őket visszatartja a család iránti szeretet és aggódás?), nagyon sok a gondatlan bűncselekményt elkövető, van aki nem beszámítható - velük, illetve családjaikkal mi legyen?

2018. febr. 8. 11:42
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

#22 válasz nekem szólt :)

Nem felelősek érte az adófizetők sem, ahogy #23 írta (aki amúgy szinte mindent leírt, amit én is ítam volna, úgyhogy nem ismétlem meg). Csak és kizárólag te vagy felelős azért, amit te teszel. A család ugyanúgy nem felelős, talán régebben, amikor még nagyobb szerepe volt a családnak az átlag ember életében és több generáció élt együtt, akkor valamennyire lehetett beleszólásuk az illető életébe, de ma, amikor az az elvárás, hogy amint tudsz, költözz el otthonról már egyáltalán nem reális azt mondani, hogy a családod visszatarthatott volna a bűncselekmény elkövetésétől. Az adót nem azért fizeted, mert felelős vagy mások tetteiért, hanem azért, mert a társadalom része vagy. Ugyanúgy, ahogy 200 kilométerre élő Pista bácsi sem felelős azért, hogy sikeres legyen a vakbélműtéted, mégis beszáll a műszerek árába és az orvos+személyzet fizetésébe az adójával.

"Amennyibe azt állítod, hogy a köztiszteletben álló orvos felnőtt gyereke bedrogozva haverjával valami hülyeséget csinál, azért nem az orvos szülő a felelős.

Ebben lehet hogy sokan igazat adnak neked, én azonban nem."

Nem kell egyetértenünk, jogod van a véleményedhez, ez a lényege egy értelmes vitának. Ettől függetlenül az álláspontom nem változott :)

Nem mindenki van olyan kapcsolatban a szüleivel, hogy adjon a véleményükre, van, aki meg sem hallgatja őket. Felnőttként is simán el lehet zülleni, ha olyan helyzetbe kerül az ember, még a legjobb gyerekkor után is. Az orvos szülő hiába erőlködik, ha a felnőtt, önálló, külön élő gyereke rá sem nyitja az ajtót, egyáltalán nem beszél vele. Önálló emberként nem kéri ki a szülei véleményét a dolgairól, oda megy és azt csinál, amit akar.

"Ugyanis inkább a szülő lenne a felelős mint én vagy bárki aki nem ismeri!" A szülő is ugyanannyira felelős ebben a szituációban, mint te vagy én. Egyáltalán nem.

2018. febr. 8. 14:08
 25/27 A kérdező kommentje:

A válaszomban azt írtam, hogy az elkövetések nagy százaléka anyagi érdekből történik.

Te azt írtad

"Harmadik, talán legnagyobb érvelési hibád, hogy folyamatosan az előre eltervelten, haszonszerzés céljából elkövetőkről beszélsz, akinek szándékairól, tetteiről tud a család is. pedig ezek az elítéltek nagyon kicsi töredékét teszik ki."

Nem tudom, hogy milyen adatokra támaszkodva vontad le ezt a következtetést. Nézd meg légyszíves a Belügyminisztérium által kiadott statisztikát [link]

A statisztika szerint: 2017-évben 22197 csalás, 10362 magánokirat hamisítás 78311 lopás, 2452 sikkasztás. Ez több mint 100.000 bűncselekmény. Ezt nem nevezném "kicsi töredéknek". Ez az összes bűncselekményeknek a fele!! Tehát nem nevezném kicsi töredéknek. Amennyiben ez a legnagyobb érvelési hibám akkor a Te érvelésed szerintem összedőlt.

Ennyit erről.

2018. febr. 12. 10:38
 26/27 anonim ***** válasza:

"# 25/25 Időpont ma 10:38"

Mondjuk a magánokirat hamisítás nem mindig vagyonszerzési céllal történik, de ez részletkérdés.

A lényeg hogy vagy szándékosan, vagy véletlenül, csak a felét értetted meg annak amit írtam.

Amit írtam:"...folyamatosan az előre eltervelten, haszonszerzés céljából elkövetőkről beszélsz, akinek szándékairól, tetteiről tud a család is."

Szólj ha megértetted!

2018. febr. 12. 11:17
 27/27 A kérdező kommentje:

Úgy látom Te nem igazán veszed figyelembe a tényeket. Szerintem, ha valaki elmegy lopni, vagy csal, vagy magánokiratot hamisít azt nem hirtelen felindulásból teszi és ez a bűncselekmények több mint 50%-a. Tehát nem a töredéke. Jó lenne ha elismernéd, hogy tévedtél, mikor azt állítottad,

"A bűncselekmények jelentős része indulati cselekmény, rengeteg a családon belül elkövetett erőszak (gondolod, hogy őket visszatartja a család iránti szeretet és aggódás?), nagyon sok a gondatlan bűncselekményt elkövető, van aki nem beszámítható - velük, illetve családjaikkal mi legyen?"

A bűncselekmények jelentős része anyagi érdekből történik ezt igazolják a statisztikák. A lopást és a csalást nem nevezhetjük hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekménynek! Amennyiben megnézed a statisztikát, pont azt fogod találni, hogy a hirtelen felindulásból elkövetett családon belüli bűncselekmények száma elenyésző! Szerintem Te nem ismered a statisztikákat és hiteltelen forrásokból vonsz le következtetést.

Mivel a nem hirtelen felindulásból, anyagi érdekből elkövetett bűncselekmények száma a jelentősebb mértékű, amit a statisztikák is igazolnak jó lenne ha erre koncentrálnánk. Azt nem tudom elgondolni, hogy egy családban a család többi tagja nem tudott arról, hogy valaki lopással, csalással szerzi meg az anyagi javakat. Vagy ha nem is tudott róla akkor is részesült az anyagi javakból valamilyen formában. Ezek a tények. Jó lenne, ha ezt figyelembe vennéd.

2018. febr. 13. 10:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!