Miért nem kötelezik a fogvatartottakat és annak családtagjait a fogvatartás költségeinek megtérítésére?
Az a gond, hogy a mai társadalomban senki semmiért nem vállal felelősséget még saját tetteiért sem. Nem hiába mondják, hogy régen még megvolt a becsület! Hogy miért és mikor kellene részt vállalni a családtagoknak a fogvatartás költségeinek megtérítésében? Hát azért mert Ők állnak legközelebb az elkövetőhöz és Ők lehetnek a legnagyobb hatással rá. Miért fizessem én az adómból egy olyan ember tartási költségét akit nem is ismerek csak akkor láttam mikor engem kirabolt és egy késsel megszúrt?
Ha valaki szívesen fizetné annak az elkövetőnek a 8 évig való tartási költségét aki kirabolta és megszurkálta az jelentkezzen! Sokan azt mondják, hogy a család, meg hát a szülő meg a feleség lehet hogy nem is tehet róla. De igen is tehet, mert ezek az emberek a bíróságon ott ülnek az elkövető mögött és azért szurkolnak hogy kevés büntetést kapjon és mikor kiengedik tovább támogatják, "nem baj a lényeg az, hogy jó sokat raboltál"! Aztán ismét megtörténik!
Szóval ne mondja nekem senki azt, hogy a feleség, a szülő és az elkövetővel együtt élő vagy élt emberek nem tehetnek arról amit elkövetett. Közvetlenül biztos nem, de közvetve igen! Aki előre eltervezetten elmegy rabolni késsel és haza viszi a zsákmányt, nem hiszem hogy az akikkel együtt él ne kérdezné meg, hát Józsi honnan van ez a sok pénzt? Új munkád van? Ez képtelenség!
Nem az volt a kérdésfelvetésben, hogy a családtagokat ítéljék el, hanem az, hogy AMENNYIBEN a fogvatartott fogvatartási költségeit nem tudja fedezni a maradékot igen is a családtagoknak a közeli hozzátartozóknak a vele együttélőknek kelljen megtéríteni. Hiszen a rabolt összegből áttételesen ŐK részesültek! Ez az igazság! Ha jó a rabolt pénzből az egész családnak élni, akkor vállalják azért is a felelősséget, hogy fizetnek. Akkor is ha nem tudták honnan van a pénz! A jog nem tudása sem mentesít!
9-es, teljesen egyetértek, hogy mennyi mindent fizet az ember, amit nem kellene, viszont az általad felsoroltak esetében legalább elvileg megvan egy minimális befolyása az embernek, amikor elmegy szavazni.
De a törvényszegőknél nem tehetsz semmit, ezért sem igazságos nekünk fizetni.
A másik pedig az hogy a napi 8000 Ft-ot igenis le kellene csökkenteni. Miért kell üdülőtábort adni a törvényszegőknek, hiszen a nevében is benne van hogy BÜNTETÉS végrehajtás?!
Jelenleg 1,8 millió nyugdíjas kevesebb pénzből él meg mint napi 8000 ft, és ehhez hozzá lehet adni még a minimálbéreseket, közmunkásokat, stb.
Csak ebben az országban több millió ember él nyomorban és olyan szegénységben, amihez képest a gyilkosok és bűnözők valódi luxusban élnek és ez szerintem nagy szégyen, ráadásul visszatartó és elrettentő ereje sincs a börtönnek ha ott jobbak a körülmények mint kint.
"amihez képest a gyilkosok és bűnözők valódi luxusban élnek"
Bocs, de ilyent csak az ír le, aki még nem látott börtönt belülről.
Hidd el nekem, nincs ott semmi luxus!
Amiket példaként fel szoktak hozni, az az enyhébb végrehajtási fokozatban, és csak nagyon kevés rabnál igaz. Azok is szinte kivétel nélkül gondatlan bűncselekmények miatt ülnek.
A "konditerem" meg az esetek 90/-ban a zárka, ahol sajátsúlyos edzéseket végeznek, vagy vizesvödört emelgetnek. ( Nem véletlen a "fegyencedzés" elnevezés.)
TV. sok helyen lehet, de az egyfajta fegyelmezési eszköz. Gondolj el egy 6-8 fős zárkát, állandóan, évekre összezárt emberekkel. Az őröknek is érdekük, hogy ne egymást verjék, valamivel le tudják kötni magukat. És ha fenyítésként elveszik a TV-t, akkor nem egy rabtól veszik el, hanem az egész zárkától.
Még Te sem mondat meg, hogy ki és miért fizetne egy rabnak 8000 Ft-ot, mikor ennyiért megbízható, büntetlen előéletű munkaerőt is találhat? ( És még ez igaz, ennél többet kellene fizetni, mert egy rab sem dolgozhat az év minden egyes napján, még ha el is várnátok tőle. Akár beteg is lehet - a kieső napokon is pénzbe kerül.)
És nem, nem lehet ezt lecsökkenteni, ez ugyanis nem luxusra megy, hanem a fogva tartás helyének fenntartására, állagmegóvásra, étkeztetésre, fegyőri és kiszolgáló személyzet bérére,anyagi kiadásokra, és még 1000 dologra, amire sokan nem is gondolnak. Ráadásul a dolgoztatása plusz költségeket generálna ( külső oda- vissza szállítás, külső őrzés...)
Azt sem értem miért nem jogosan ítélik a bűnözőket.
Például jó magaviselet miatt egy gyilkos is előbb szabadul, mint például egy olyan ember aki balesetet okozott nem szándékosan.
Valamint pl Zalatnai Sarolta kapott kimenőt a börtönből (mert felteszem celeb) de egy anyukát nem engedtek el a haldokló csecsemőjéhez.
13-as! Csak annyit, hogy te meg szegény és nyomorgó családokat nem láttál se kívülről se belülről, ahol nem hogy tv nincs, de sokszor fűtés, víz vagy villany sem!
Egyébként meg válaszoltam a 8000 ft-ra. Nem arra kell megoldás, hogy bárki is fizessen ennyit, hanem arra hogy ennél sokkal kevesebből kelljen eltartani egy rabot.
De nem kell nekem hinni, olvass utána!
# 15/15 Időpont ma 14:54
Te el is olvastad amit linkeltél?
Két ilyen börtön van, együttesen 1500 elítélttel. És közülük sem mindegyiknek olyan jók a körülményei csak a fogház fokozatban lévőknek. Ehhez képest tavaly több mint 18 000 fogvatartott volt, vagyis a "luxus-rabok" száma max. 8%.
Értsd meg, hogy nem lehet lejjebb vinni a költségeket! És abba belegondoltál, hogy ha 18 000 embert dolgoztatnál napi 8000 Ft-ért, akkor kinn még több lenne a szegény, mivel azok a rabok az ő munkájukat vennék el.
Hidd el, láttam már elég nyomort! De az a kormányzat szégyene, és a megoldás rá nem a rabok dolgoztatása lenne.
Értem én, hogy bosszant hogy egy rab esetleg olyan orvosi ellátást kap, amihez kint nem jutna hozzá. Engem is zavar, de nem az hogy arab megkapja, hanem az hogy kinn nem jut mindenki hozzá.
9-es, nem pártpolitikai kérdést kellene csinálni ebből...
Nyilván 8000et nem, mert gondolj bele ki kap annyit, de azért, hogy finanszírozza az állam a jólétet az erős túlzás
Szerintem semmiképpen nem lenne korrekt megoldás a családtagokat közelezni a költségek megtérítésére. Ez azt feltételezné, hogy a családtagjaim felelősek azért, amit én teszek, ami a való életben nagyon nem így van.
"Hát azért mert Ők állnak legközelebb az elkövetőhöz és Ők lehetnek a legnagyobb hatással rá."
A családom legfeljebb megpróbálhat jó útra téríteni, de semmi garancia nincs arra, hogy tényleg hatásos lesz a próbálkozásuk. Hiába normális a család, ha apa mondjuk egyik este lerészegedik és megszúrkál valakit, mert felidegesítették. Hiába köztiszteletben álló orvosok vagy jogászok a szülők, ha a felnőtt gyerekük rossz társaságban bedrogozott a haverjaival és valami hülyeséget csinált. Hiába lelkész a férj, ha a felesége egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt elütött valakit a kocsijával. Soha nem a család a hibás a tetteim miatt, hanem csak én magam, nem lenne helyes őket hibáztatni az én bűneim miatt. Ha valakivel muszáj kifizettetni a költségeket, akkor terheljék rám vagy végeztessenek velem közmunkát, de ne olyan emberekre tegyék ezt a terhet, akik nem hibáztak.
"De igen is tehet, mert ezek az emberek a bíróságon ott ülnek az elkövető mögött és azért szurkolnak hogy kevés büntetést kapjon és mikor kiengedik tovább támogatják, "nem baj a lényeg az, hogy jó sokat raboltál"!"
Nem lehet, hogy inkább azért szeretnék, hogy minél kevesebb büntetést kapjon, mert ha az illető fizetése kiesik a családi kasszából, akkor a család éhezik? A börtönökben a legtöbb rab nem milliárdos családokból jött, hanem alacsonyabb társadalmi rétegekből, szegény sorból. Még egy átlagos fizetéssel is elég szűkös a megélhetés, ha csak egy felnőtt dolgozik a családban, egy szegény családban meg pláne.
A másik dolog, hogy attól még, hogy valaki bűncselekményt követ el, a családtagjai ugyanúgy ragaszkodnak hozzá. Külső szemlélőként könnyű ezért elítélni őket, de szerintem nem sok ember lenne, aki azért szurkolna, hogy az apja, anyja, gyereke, férje/felesége vagy testvére (akit amúgy szeret) minél több büntetést kapjon, mert egy rosszabb pillanatában csinált valami hülyeséget.
"Miért ne lehetne lejjebb vinni a költségeket? A kórházakban bezzeg napi 500 forintból adnak 3 étkezést egy nap."
Az 500 Ft sem annyi már, mióta bevezették a közétkeztetésre vonatkozó új szabályokat. ( Ha jól emlékszem most 700 Ft.) És a börtönben 420Ft+ÁFA a napi étkezo keret egy rabra.
De ugye nem érted meg, hogy a napi 8000 Ft nem csak a rab "jólétére" megy el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!