Haldokló ismerősömet látogatom hetente egyszer. Kifogytam a beszéd témából. Adjatok ötleteket, mert nagyon nehéz?
Tud beszélni? Vagy annyira beteg, hogy már nem? Ha tud, akkor kérdezz tőle, kérdezz az állapotáról, ha én haldokolnék, nem kezelném tabuként, inkább a nyílt beszélgetésnek örülnék.
Ha kimondja, hogy meg fog halni, akkor beszélhettek arról, hogy szeretne-e még valamit elintézni, elrendezni, amiben segíthetnél. Valakinek üzenni, megbocsátani, stb a te segítségeddel tudna, esetleg ha végrendeletet akar, akkor azt.
MIt csinálna másképp az életében, ha újra kezdhetné? Mi az ,amit ugyanúgy tenne?
Melyik volt a legboldogabb napja? Miért?
Melyik volt a legnagyobb tévedése?
Beszélhettek az állapotáról. Vannak- e fájdalmai? Milyenek a nővérek, rendesek-e, stb
Beszélhetsz a te személyes problémáidról, munkahelyről, vagy tanulásról, szomszédokról, családodról, arról, hogy milyen a forgalom, a város, a boltok, a karácsonyi forgatag, stb.
HA idős nagyon, beszélhettek a fiatalkoráról, persze, ha az állapota megengedi.
Ha nem tud beszélni, csak alszik, vagy majdnem alszik, akkor beszélj 5-10 mondatot, aztán felolvashatsz neki és imádkozhatsz is, ha hívő emberek vagytok.
Leginkább semmiről.
Én legalábbis biztosan nem örülnék, ha összevissza fecsegnél.
Egyrészt, mert ha fájdalmaim vannak, akkor azzal foglalkozok, mert fáj, ha pedig nincs, akkor próbálom feldolgozni, hogy vége.
Leszarom, milyen a karácsony, aki pedig még ilyenkor is a betegségemről faggatózik, annak megmondanám (ha tudnám), hogy hazamehet nyugodtan.
Milyen idős a szóban forgó személy?
Esetleg ha olvasnál egy könyvet Neki? Értem, hogy nem ézékeli már úgy az életet, de talán olyan hatással lehetne Rá, mint egy nyugtató dallam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!