Vannak még itt olyan emberek, akik nem akarnak a társadalom tagjai lenni, bedarálódni a mókuskerékbe, és úgy egyáltalán, nagyon drasztikus módon hátat tudtak fordítani a fogyasztói társadalomnak?
Én nem vonódtam ki belőle, ki tudnék, mert nincsenek túl nagy igényeim, de nem akarok, mert az általam kedvelt emberek is annak ellenére, hogy nem szeretik túlzottan a társadalmat, annak részei (punkok vagy hippik pl.), és velük tervezek jóban lenni a jövőben, meg szükségem is van emberek társaságára, így nem fogok remeteéletet élni.
Akik viszont kivonódtak a társadalomból, nem fognak erre a kérdésre válaszolni, mert nem használják az internetet. :)
Ugye nem komoly a kérdésed? :D Lüke. Aki drasztikusan hátat fordít a fogyasztói társadalomnak, annak nincs internete és nincsen számítógépe, amin itt lógjon.
Én évekig bosszankodtam rajta, hogy milyen szar a világ, röhejes ez a fogyasztási mánia, hogy senki nem veszi észre, hogy minden percben mérgezi magát a kajával és a kozmetikumokkal és hogy csak arra "tartják", hogy dolgozzon, aztán a megkeresett pénzt elköltse a sok szarra, amit az orra alá dörgölnek a napi 3000 reklámban.
Majdnem kiköltöztem vidékre, egy elhagyatott tanyára amikor rájöttem, hogy én meg éppen magamat mérgezem. Társas lények vagyunk, még akkor is, ha a többi birka. Nem kell mindenben egyetérteni, ha nekik jó a patkánylabirintusban, ám legyen.
Eszem a kis bio kajámat,csak bio kozmetikumokat használok, kerülöm ahol csak lehet, hogy mérgezzenek, kerülöm a reklámokat és a fogyasztói hülyeségeket, 6 éves telefonnal mászkálok és nem cserélek le semmit, amíg tönkre nem megy. "Szerencsére" egészségügyi okokból dolgoznom sem kell, szóval állati jól ellavírozok az átlag emberek között, miközben tartom magam a saját elveimhez.
Nem kell ehhez remetének vonulni.
Valamikor a nyugdíjas szüleimnél laktam és a háztáji gazdaságukban tevékenykedtem, más állásom nem volt mellette. Az volt életem legboldogabb időszaka. A szomszédmentes házuk egy arborétumhoz hasonlított. A nagyszüleim még szintén így éltek, otthon volt a megélhetési forrásuk egy jól működő parasztgazdaság formájában.
Egy kisalföldi erdő melletti tanyán ma is önellátóként él egyik rokonom. Én is nyugodt ember vagyok, de ő rajtam is túltesz.
Az is sokat jelent ha csak részlegesen kapcsolódik le az ember a hálózatról. Például ez a hölgy erdő széli házba költözött, de a laptopján távmunkát végez:
Erdő szélén házikó
Ahogy írja, így a város is szebbnek tűnik ha nem része annak.
Vagy ez a pár Székelyföldre költözött a rohanó fővárosból, ahol nagyrészt önellátóak. Az 1. részét nem találom a videónak, de erről a sorozatról van szó, látom már a 12. résznél tartanak:
Ásó, kapa, kamera 12.
https://www.youtube.com/watch?v=NbY5iTKUQFs
Vagy a Gáspár család Hawaii szigetén egy dzsungelben épített fel egy rezsimentes házat, például itt látható a házukról fénykép:
River Cottage című sorozat is van a YouTube-on, ami angol önellátásról szól.
https://www.youtube.com/watch?v=wwq6OwvV-BI&list=PL1-NcGs7Vb..
Egyáltalán nem gondolom úgy hogy aki lekapcsolódik a mókuskerékről az remete vagy szegény lesz. A tapasztalatom szerint pont az ellenkezője igaz, mert ha nem gyötrik a lelkedet a feladandó csekkek meg a munkahelyre rohanás, akkor vannak az embernek igazán kapcsolatai. Mert jól és szabadon érzed magad és azt mások is megérzik rajtad.
És hallani sem akarok más életről mint a társadalomból való kivonulás. Mert ez jött be, így van időm és energiám a saját életemmel foglalkozni.
Bakancslistámon van hogy fémkeresővel elmegyek aranyrögöt keresni a világ ismert aranymezőire. Itt Európa néhány országában voltam is, és tényleg fantasztikus érzés, pedig egyik volt kommunista országban voltam ahol még ma is munkatábor hangulat van a levegőben.
Egy hangya a hangyatársadalom tagjaként egész életében hangyaszorgalommal robotol. (Én még nem láttam pihenő vagy alvó hangyát). Míg egy légy boldogan röpköd össze-vissza mégis vígan megél. Hát akkor most melyiknek jobb lenni? Mert szerintem egyértelműen az individualista légynek.
Egyik kedvenc idézetem:
"A boldogság ott kezdődik, amikor azt csinálsz, amit akarsz, és nem azt, amit mondanak."
Amúgy nem mindenki tudja elképzelni úgy az életét hogy kilép a hangyatársadalomból. Talán egyrészt azért mert abba született bele és nem ismeri az önálló életet. A 40 éves szocializmust is úgy megszoktuk hogy a mai napig sem vagyunk képesek a szabad nyugati országok szerint élni, még mindig szokjuk a szabadságot. Például van egy ismerősöm aki meglepően jól érezte magát a diktatúrában szerelőként. Ma meg mezőgazdasági vállalkozó és "földesúrként" érzi rosszul magát. Mert ő a diktatúrába született bele és szinte eggyé vált vele.
Én a középút és a saját érdekeink szemelőtt tartására szavazok.
Azaz: nem vagyok AMISH (ámis) tehát nem mondok le mindenről csak azért, mert modern. Ami az érdekeimet szolgálja és az érte befektetendő energia és a számomra jó mivolta optimálisan aránylanak egymáshoz, azokat nem szorítom ki az életemből.
Pl én is használok autót, sőt autóbolond vagyok, használok mobiltelefont, tabletet, asztali pc-t laptopot, hordok szép ruhákat, vannak hobbijaim stb.
Sőt, az egy kis "bajom" hogy imádom a nagyon jó minőséget és a komoly, csúcskategória közeli dolgokat.
Viszont ennek pont az a jó oldala, hogy nem szeretek cserélgetni. Nem szeretem mindig mindenből a legújabbat vadászni, hanem inkább az ilyen jó minőségű "örök darab"-okat szeretem.
példák:
Autó. 6-7 évnél nem tartok rövidebb ideig egyet és ezek többnyire a kilencvenes években gyártott Porsche típusok. Volt 1990-es 944, 1991-es 911 és 1997-es Boxster. Ezek még olyanok, amik nem voltak ennyire színes szagosak, mint a maiak, kevés úgymond fölösleges funkciói voltak, azonban nagyon tartósak, nem tervezettavulásosak. Mobilból is a butatelók idején 8910 majd 8800 volt. Direkt a hosszú élettartam miatt.
Utálom a frissítéseket és ezt a rettenetesen gyors mozgásban lévő világot.
De ami tetszik és jobban érzem tőle magamat, azom van. De a mókuskerék és ez az örökös cserélgetéses fsságolás nagyon távol áll tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!