Miért van az a jelenség itt a GYK-n, hogy a kérdező E/3-ban teszi fel a kérdését, közben meg nyilvánvaló, hogy róla van szó?
Írok egy példát:
Kérdés a gyakorin egy férfitól: "Hölgyek, ha egy férfi drogozik/dohányzik/iszik, mennyire probléma ismerkedés szempontjából?"
Közben pedig valószínűleg a kérdező drogozik, stb., de ezt nem meri felvállalni...
Nagyon gyakran lehet ezt itt látni. A kérdés E/3-ban íródott, de végigolvasva kiderül sokszor, hogy a kérdező az, aki abban a konkrét élethelyzetben van.
Mit gondoltok, miért lehet ez? Félnek a kritikáktól, a savazástól, a keserű igazságtól, amit itt kapni fognak, ezért egy kívülálló személyében próbálnak tetszelegni? Miért nem merik sokan felvállalni, hogy az adott probléma, amiről írnak, az ő életükben jelentkezett? Miért terelik át azt egy "fantom" személyre?
Én jobbat nevetek a " anyukák, ti megengednétek a 1X éves lányotoknak/fiatoknak ezt-meg azt" kérdéseken."
Na azt tuti, hogy nem anyuka teszi fel.
Én nem szoktam így kérdést feltenni, de nem értem, hogy ez neked miért különösebb probléma.
Így esik jól neki megfogalmaznixD téged meg semmiben nem akadályoz, hogy válaszolj a szóbanforgó témára, ami bárkinek a személyétõl teljesen független (fõleg anonim személyétõl). Tényleg vannak válaszolók, akik nem a kérdésre koncentrálnak, hanem a személyeskedést nyomják. Gondolom a kérdezõ úgy érzi, így könnyebb lehet nekik is a kérdésre koncentrálni.
Elterjedt nálunk egy egyszerű kommunikációs forma.
Amikor azt mondom XY-ról a többieknek: "Ő itt a barátom"
Ekkor a többiek tudják, hogy ne beszéljék ki a dolgaikat. Viszont, amikor azt mondom a többieknek: "Ő itt a barátunk"
Akkor tudják, nem szabad beleharapni, mert vállaltam érte a felelősséget, megbízok benne, ők is megbízhatnak benne.
Tiszta Donnie Brasco :D
"Benjamin 'Lefty' Ruggiero: Amikor bemutatlak, azt fogom mondani: "Ő a barátom". Ez azt jelenti, hogy üzletfél vagy. Ha azt mondom valakire: "Ő a barátunk", akkor az már családtag. Kapisi?
Donnie: Hogyne. Barátom, barátunk. És én minek hívlak Téged?
Benjamin 'Lefty' Ruggiero: Te csak csöndben kussolsz rólam."
Nem szoktam így kérdést feltenni, mert általában egy konkrét élethelyzetre kérdezek rá, azt pedig lehetetlen lenne körülírni anélkül, hogy elmagyaráznám, hogy vagyok én benne.
De ebben az esetben teljesen megértem a kérdésfelvetést, mert ha E/1-ben rakná ki, mindenki azt írná, hogy lehet ilyen fos alak, hogy iszik, drogozik. Míg ha E/3-ban van a kérdés, akkor 90% azt írja alá, hogy "igen, probléma". Tehát választ kapott a kérdésére, nem kioktatást.
Általánosabb, objektívebb a megfogalmazás kívülállóként. Mellesleg, egyáltalán nem biztos, hogy magáról a kérdezőről van szó. Nem "nem felvállalás", csak kívülállóként teszi fel a kérdést.
vagy akár fordítva is lehet, hogy úgy teszi fel valaki a kérdést, hogy megpróbálja belegondolni magát egy helyzetbe. Ami esetleg nem is létezik, csak eszébe jutott valami kapcsán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!