Miért számít értelmiségnek az aki egyetemet végzett?
jó a kérdés....
Ezt az egyet szeretem Japánban, ott nem tesznek különbséget |fizetésben sem|
Lehet hogy az van a köztudatban hogy egy Trabantnak elég a motorháztetejére tenni egy Merci jelet és máris luxusmerci lesz belőle. Az emberek hajlamosak a jelképeknek hinni. Például azt gondolták hogy Magyarországon is kapitalizmus és demokrácia kell és akkor svájci életszínvonal lesz.
Én is diplomás vagyok de számos tanáromon el szoktam borzadni a prolis agyuk miatt. És emiatt a legutóbbi osztálytalálkozókra el sem kívántam menni. Mert sértő volt az a részeg culágerekre (építőipari segédmunkásokra) emlékeztető gondolkodásuk. Nagy tudással is lehet valaki prolis. Vagy pedig a tudása is csak látszat.
A szocializmusban még három féle rétegről beszéltek: munkás, paraszt és értelmiség. És tényleg észre is lehetett venni a különbséget hogy ki az értelmiségi. De a rendszerváltás óta szinte értelmét veszítette az értelmiség, mint gyűjtőnév. Mert ő is alkalmazottnak, köznyelven prolinak számít. Persze ettől még lehetnek jó szakemberek vagy kereshetnek jól, de az az alkalmazotti viszonyukon semmit sem változtat.
"...sok az olyan diplomás van, akik proli szinten gondolkoznak."
Igen, az alkalmazottak alkalmazotti szinten szoktak gondolkozni. Köznyelven fogalmazva a prolik proli módra gondolkoznak. Ha pedig megpróbálnak tőkésként gondolkozni akkor meg mégjobban látszik a valódi hovatartozásuk. Például akkor ha ál-bróker céget nyitnak. Az igazi urak nem csalnak, az persze más kérdés hogy a keleti blokkban fehér holló kategória lett az igazi úr.
A kapitalizmusban inkább csak két fő csoportba lehet az embereket sorolni:
1. Akik a pénzért dolgoznak.
2. Akiknek a pénze dolgozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!