Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mi a különbség a gondolkozás,...

Mi a különbség a gondolkozás, és a magadba beszélés közt?

Figyelt kérdés
2017. okt. 6. 11:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
71%

Nagyon sok. A gondolkodás mélyen, a tudat alattiban történik, s villám gyors.

Aki magában beszél, az nem gondolkodik semmit. Vagy bolond, vagy társtalan.

2017. okt. 6. 11:33
 2/11 anonim ***** válasza:

Fontos hogy magában beszél de hangosan vagy csendben.

A legtöbb ember úgy gondolkodik hogy a gondolatait verbálisan megfogalmazza magában.

Ez egy erős rögzültség a beszédhez.

És nehézkessé teszi a folyamatokat.

Lehet képekben is gondolkodni.

Amikor olvasol magadban hallod amit olvasol? Végülis magadnak felolvasod. Ugyanez.

2017. okt. 6. 11:37
 3/11 anonim ***** válasza:
34%

A másodikhoz extraként:

Minden ember gondolkodik non-verbálisan is, meg úgy is, ahogyan írja az előttem válaszoló.

Nem jön ki hang, de egy kis száj- és nyelvmozgás van. Mintha beszélne, de mégsem.

Utóbbi sokkal jellemzőbb az alacsony műveltségű emberekre, míg a magasan képzetteknél alig fordul elő.

2017. okt. 6. 11:43
 4/11 anonim ***** válasza:

Hát igen, lényeg, hogy mit értesz magadba beszélés alatt.

Ülsz a buszon, és a vacsorán gondolkodsz. Az normális, ha megfogalmazod a gondolataidat, a belső hangod pl. sokan úgy olvasnak hogy magukba mondják, mit olvasnak. Én is így vagyok, ez lassabb, de szetintebb alaposabb. Ugyanez igaz arra, ha igy gondolkozol is.

Ha viszont elkezded fennhangon mondani a gondoladaidat, akkor azért már lehet, nem néznek 100-asnak. De mondjuk az előfordul hogy ha mondjuk épp lekésem a buszt, vagy valamilyen dühitő dolog történik, és mondok egy cifrát fennhangon, hiába egyedül vagyok. Nem hangosan, de mozog a szám. De szerintem még ez is normális kategória.

2017. okt. 6. 11:49
 5/11 A kérdező kommentje:

" Az normális, ha megfogalmazod a gondolataidat, a belső hangod pl. sokan úgy olvasnak hogy magukba mondják, mit olvasnak."

Hogyan másképp lehet olvasni? Akkor nem is értelmezné az alany a szöveget azaz nem is értené, ha nem mondaná fel magában hangosan a szöveget.

2017. okt. 6. 12:11
 6/11 anonim ***** válasza:
68%

Ahogyan írtam: iskolázottságfüggő. Nem mindenki „olvassa fel magában a szöveget”.

Nincs összefüggésben a tanultsággal, de itt van pl. a gyorsolvasás.

Akinek jól megy, egész bekezdéseket is „le tud fényképezni”.

Nem olvas a hagyományos értelemben, mégis tudja, mi áll a szövegben.

Szépirodlamat így szórakozásból nem olvasunk, de pl. vizsgára felkészüléskor nagyon hasznos.

Pár perc alatt egy egész fejezettel végezhetsz, s vissza is tudod mondani.

2017. okt. 6. 12:18
 7/11 anonim ***** válasza:

en szoktam magamban beszelni, nem gyakran de ketnaponta 20-30 percet ha eppen ramjon elcsevegek itthon magammal hangosan

egyedul elek

2017. okt. 6. 12:53
 8/11 A kérdező kommentje:
Hát ezt nem tudom elképzelni na mindegy. 1-es: nem írtad le h pontosan mit értesz a tudat alatti gondolkodás alatt, de azt hiszem te idióta vagy a témához és csak ösztönből cselekszel, miután ""gondolkodtál"" valamin, mert a tudatalatti működését 100% -ban a gének határozzák meg. Ha tudat alatt ránézel 1 problémára és csak végigfuttatod, de nem gondolod végig konkrétan és racionálisan, akkor elmondható, hogy ösztönből cselekedtél.
2017. okt. 6. 12:58
 9/11 anonim ***** válasza:
76%

Én nem sértegettelek. Te se tedd!

Az agy a gondolkodáshoz egy belső, magas szintű nyelvet használ, amelyek nem kötődnek szavakhoz.

Villámpélda:

- Szia!

- Szia! Rég láttalak!

Amikor rád köszönök, akkor előbb szavakba öltöd a válaszod, s csak aztán mondot ki?

Ügye, hogy nem!

És honnan jönnek a szavak? Amikor az agyad „kiértékeli” az érkező ingert, s reagál rá, az egy nagyon gyors folyamat,

Más példa:

Aki jól tud egy idegen nyelvet, akkor nem fordít fejben.

Pl. magyar az anyanyelved, s franciával társalogsz.

Akkor a mondataid azonnal franciául „születnek meg”, nem magyarból.

Legyen ön is milliomos, sorkérdés.

Az kerül játékba, aki a leggyorsabban ad helyes megfejtést.

Gondolod, hogy ott is szavak szintjén megy a gondolkodás?

2017. okt. 6. 13:38
 10/11 anonim ***** válasza:
Pedig az olvasas is ketfelekeppen mukodik. Egyik lassabb amikor rendesen kiolvasod a szavakat mintha hangosan olvasnal a masik a pasztazo olvasas - vagy ahogy nevezik, amikor nem feltetlenul ejted ki magadban a szavakat csak a kepeket latod mint egy filmet. Ez leginkabb regenyeknel fordul elo.
2017. okt. 7. 09:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!