Mi a különbség a gondolkozás, és a magadba beszélés közt?
Nagyon sok. A gondolkodás mélyen, a tudat alattiban történik, s villám gyors.
Aki magában beszél, az nem gondolkodik semmit. Vagy bolond, vagy társtalan.
Fontos hogy magában beszél de hangosan vagy csendben.
A legtöbb ember úgy gondolkodik hogy a gondolatait verbálisan megfogalmazza magában.
Ez egy erős rögzültség a beszédhez.
És nehézkessé teszi a folyamatokat.
Lehet képekben is gondolkodni.
Amikor olvasol magadban hallod amit olvasol? Végülis magadnak felolvasod. Ugyanez.
A másodikhoz extraként:
Minden ember gondolkodik non-verbálisan is, meg úgy is, ahogyan írja az előttem válaszoló.
Nem jön ki hang, de egy kis száj- és nyelvmozgás van. Mintha beszélne, de mégsem.
Utóbbi sokkal jellemzőbb az alacsony műveltségű emberekre, míg a magasan képzetteknél alig fordul elő.
Hát igen, lényeg, hogy mit értesz magadba beszélés alatt.
Ülsz a buszon, és a vacsorán gondolkodsz. Az normális, ha megfogalmazod a gondolataidat, a belső hangod pl. sokan úgy olvasnak hogy magukba mondják, mit olvasnak. Én is így vagyok, ez lassabb, de szetintebb alaposabb. Ugyanez igaz arra, ha igy gondolkozol is.
Ha viszont elkezded fennhangon mondani a gondoladaidat, akkor azért már lehet, nem néznek 100-asnak. De mondjuk az előfordul hogy ha mondjuk épp lekésem a buszt, vagy valamilyen dühitő dolog történik, és mondok egy cifrát fennhangon, hiába egyedül vagyok. Nem hangosan, de mozog a szám. De szerintem még ez is normális kategória.
" Az normális, ha megfogalmazod a gondolataidat, a belső hangod pl. sokan úgy olvasnak hogy magukba mondják, mit olvasnak."
Hogyan másképp lehet olvasni? Akkor nem is értelmezné az alany a szöveget azaz nem is értené, ha nem mondaná fel magában hangosan a szöveget.
Ahogyan írtam: iskolázottságfüggő. Nem mindenki „olvassa fel magában a szöveget”.
Nincs összefüggésben a tanultsággal, de itt van pl. a gyorsolvasás.
Akinek jól megy, egész bekezdéseket is „le tud fényképezni”.
Nem olvas a hagyományos értelemben, mégis tudja, mi áll a szövegben.
Szépirodlamat így szórakozásból nem olvasunk, de pl. vizsgára felkészüléskor nagyon hasznos.
Pár perc alatt egy egész fejezettel végezhetsz, s vissza is tudod mondani.
en szoktam magamban beszelni, nem gyakran de ketnaponta 20-30 percet ha eppen ramjon elcsevegek itthon magammal hangosan
egyedul elek
Én nem sértegettelek. Te se tedd!
Az agy a gondolkodáshoz egy belső, magas szintű nyelvet használ, amelyek nem kötődnek szavakhoz.
Villámpélda:
- Szia!
- Szia! Rég láttalak!
Amikor rád köszönök, akkor előbb szavakba öltöd a válaszod, s csak aztán mondot ki?
Ügye, hogy nem!
És honnan jönnek a szavak? Amikor az agyad „kiértékeli” az érkező ingert, s reagál rá, az egy nagyon gyors folyamat,
Más példa:
Aki jól tud egy idegen nyelvet, akkor nem fordít fejben.
Pl. magyar az anyanyelved, s franciával társalogsz.
Akkor a mondataid azonnal franciául „születnek meg”, nem magyarból.
Legyen ön is milliomos, sorkérdés.
Az kerül játékba, aki a leggyorsabban ad helyes megfejtést.
Gondolod, hogy ott is szavak szintjén megy a gondolkodás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!