Hogyan kell igazán környezettudatosan és megfontoltan élni?
Szelektív hulladékgyűjtés illetve kizárólag visszaváltható üdítős flakonok vásárlásán túl még.
Igyekszek nem kidobni semmit, ami még menthető, hogy ne sokszorozzam a szemetet.
A ruháimra is vigyázok, amit lehet, azt megvarrok, majd idővel otthoni lesz belőle, a végén pedig rongy.
Ami nem alkalmas erre, azt leadom a gyűjtőkonténerbe, remélhetőleg jó helyre kerül.
Kozmetikumok terén nem tudok megoldást, hiszen a legtöbbje flakonban van, amiket nem is hasznosítanak újra. Hiába szimpatikusak a csomagolás mentes kozmetikumok (Lush), ezek számomra nagyon drágák.
Hallottam már róla, hogy valahol külfüldön tervezik egy olyan drogéria megnyitását, ahol otthonról viszed a flakonokat, és magadnak tudsz beléjük csapolni sampont, tusfürdőt, hajbalzsamot a konténerekből. Bár ez sajnos egészbiztos nem lesz általános, mivel a szép csomagolás még mindig az egyik leghatékonyabb marketingfogás.
Egyrészt ott a gondolat, hogy ezt a valamit miattam gyártották le, és én leszek az, aki eldobja, és ezzel sokszorosítja a szemetet, másrészt viszont azzal, ha megveszek valamit, én is hozzájárulok, csak idézőjelesen ugyan, de munkát adok, biztosítok azoknak, akik ezt a terméket a gyárban legyártották, az ugyanolyan egyszerű embereknek, mint én.
Mivel lehet még környezettudatosabban élni?
Ti miket alkalmaztok a mindennapokban?
mi úgy szoktuk, hogy csak pénteken égetünk gumit és a kert végébe ássuk el a műanyag palackokat amiket természetesen összetaposunk!
a komposztot heti 2x belocsoljuk hipóval, biztos ami biztos
a környéken kellő mértékű gyomirtót használunk és benzint használunk gazoláshoz
a használt olajat és a kocsikból lejött fáradt olajat a kertben hasznosítjuk, mert gátolja a gyomok szaporodását, természetesen ez nem káros a fákra, azokat rég kivágtuk
-kerüld a műanyagot: pet palack helyett üveg vagy fém kulacs, csapvíz, préselt gyümölcslé, bambusz fogkefe, üveg vagy fém szívószál... de sajnos a lista szinte végtelen, rengeteg műanyagot használunk a mindennapjaink során... ezeket próbáld helyettesíteni más, természetesebb és tartósabb anyaggal
-ruhákat ne fast fashion üzletekből vásárolj (H&M, C&A, Zara...), hanem vagy etikusan előállított, magyar tervezőktől vagy turkálókból
-ne pazarolj ételt, annyit vegyél egyszerre, amit meg is tudsz enni
-ne használj kemikáliákat tisztítószerként, mert a lefolyóba öntve ezek szennyezik a környezetünket. helyette mosódió, természetes illóolajok légfrissítőnek és öblítőnek, ecet, citromsav és szódabikarbóna tisztítószerként
-készítsd magad a kozmetikumaidat, vannak receptek az interneten, és csak egyszer kell flakont venned.
-ha a kozmetikumaidat vásárolod, akkor vegán, állatokon nem tesztelt és lehetőleg hazai termékeket vegyél.
-takarékoskodj az árammal, ne menjen semmi feleslegesen
-közlekedj tömegközlekedéssel, biciklivel, gyalog
-próbáld meg a lehető legtöbb dolgot digitalizálni, így kevesebb papírt kell elhasználnod: naptár helyett Google naptár, bevásárlólista helyett telefonos alkalmazás, online hírek, e-mailes meghívók, koncertjegyek, e-vonatjegy, elektronikus számlafizetés...
-vásárolj termelői piacon, magyar húsboltban, kerüld a nem idényélelmiszereket és a szupermarketeket
-tampon, betét helyett (ha nő vagy) használj intimtölcsért, ami évekig kibírja
-legyen mindig nálad vászontáska, bevásárlókosár, utasítsd vissza a nejlonzacskókat
-komposztálj
-eldobható borotvák helyett használj tartós borotvát (nem tudom, mi a neve, olyan mütyürre gondolok, amihez csak a pengéket kell újravenni)
-ha elvitelre kérsz kávét, vigyél magaddal bögrét, termoszt (vagy lehet kapni üvegből direkt erre a célra tervezett pohárkát, Keepcup a neve)
-amit lehet, vásárolj használtan, és mielőtt végleg megszabadulnál valamitől, győződj meg róla, hogy tényleg javíthatatlan-e
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!