Miért így alakult a borravaló adási szokás?
"Ha a boltba fizetünk legyen az ruha élelmiszer cipő akármilyen bizbasz akkor nemhogy kikerekítenénk az összeget még le akarjuk alkudni is. nekem is jól jönne egy kis plusz pénz." Én dolgoztam eladóként és rettentően gyűlöltem, amikor alkudozni kezdtek, elég drága termékeket árultunk, én soha nem kaptam senkitől borravalót, kerekített összeget, nem is vártam el, de az alkudozás...
És nem fogták fel, hogy én nem tudok engedni az adott termék árából, mert a főnökség engem büntet meg.
Amúgy erre én is kíváncsi lennék, hogy futár/stb., miért kap borravalót (én is szoktam adni), az eladó meg miért nem?
De ugye, amíg a másik oldalon álltál és te nyaltad ki a vevők (egykor vendégek) seggét, akkor visszaadtad a jattot, mert az is igazságtalan volt? Vagy akkor mégsem volt annyira az?
Semmilyen gesztus nem tartozik bele a szolgáltatói munkába, legyen az bolti eladó, vagy vendéglátás, recepciós, akármi. De sokszor jólesik a vevőnek két jó szó, egy mosoly, vagy egy jóval hidegebb üdítő vagy sör a személyzeti hűtőből, mint az agyonhajtott beszállítóiból!
Nyugi, a tulaj ezeken a helyeken belekalkulálja az alapbérbe az esetleges jattot is, így aztán nem lesz mindegy a pultosnak sem, hogyan bánik a vásárlókkal. Egy dupla akkora forgalmú napnál dupla akkora a jatt is kb, de dupla annyit is dolgozol érte. És még egy dolog: a munkaidő nem ám a nyitvatartás idejét jelenti, előtte és utána még rengeteg a meló. Ugye az belátható, hogy egy napi 18 óra pultozásért nem is olyan sok a 12-15 rugó? Ja, és ennek a fele már jatt...
Én kizárólag akkor adok ,ha meg vagyok elégedve az adott személlyel.
Engem pl. a helyközi buszon kergetnek az örületbe azzal ,hogy a soför lespórol 5 forintot. A jegy 355 forintba kerül ,adok 400-at (nem 10 meg 20 000-re), és visszaad 40-et, ùgy hogy ott mosolyog a kasszában több 5 forintos is... Pofátlanság! Azóta gyüjtöm az 5 forintosokat, s 355-öt nyomok a kezükbe. Nem vagyok zsugori, nem a pénz értékèröl beszélek, hanem a lekezelö, undoritó magatartásról. És sajnos nem csak egy bizonyos soförröl van szó! (KMKK- Szolnok megye)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!