Hogyan tudnám levetkőzni a munkásosztálybeli személyiségemet? Az alább felsoroltak közül mi jellemző még a melósokra, mikre figyeljek?
Mindkét szülőm munkás, én is az vagyok. Jelenleg gyárban dolgozok, a baráti társaságomban is mindenki munkás. Sajnos látom ennek az életnek a hátrányait, szeretnék kinőni ebből. Elkezdtem tanulni, de úgy érzem a személyiségemen is változtatnom kell.
Eddig ezeket a szokásokat/világképet vettem észre, részben magamon is, ami a munkásosztályra jellemző:
- trágár beszéd, vergődés a boltban
- hétvégi szórakozás: részegség, büfögés verseny
- egy drágább kocsi láttán: "Miből van? Lopta mindet a mocsok g-ci!
- "Fitnesz, mi a f-szom az, uri-muri gazdagoknak az"
- állandó elégedetlenkedés, irigykedés, rosszindulat, káröröm
- szarás, fingás mint poénok forrása, beszámolás ezekről (pl. "uh, de jót sz-rtam reggel munka előtt", és nagy röhögés)
- olvasás, színházi előadás, múzeumi kiállítás mint szabadidős tevékenysége megvetése, ezzel szemben TV istenítése (különösen Édes Élet, Éjjel-Nappal Budapest, stb.)
A jövőmet illettően akadályként nem azt látom hogy kevés a fizetésem, hanem szinte hogy bele van égve a személyiségembe a melós mentalitás, a melós élet. Valahogy annyira másnak látom azokat az emberek akiknek a szülő valamiféle értelmiségi szakmával rendelkezik, pl. előzékenyek, nagylelkűek, nyugodtak, türelmesek, stb.
Hogy lehetnék én is ilyen? Mi kell ahhoz hogy kinőjjem a "csóriságot"? Mi az amit még nem veszek észre magamon?
Ami még eszembejutott:
- családon belüli széthúzás (örülni kell annak ha valakit kudarc ért és nem segíteni neki feldolgozni azt)
- szemetelés az utcán (csipszes zacskó eldobása miután megette), rendetlenség otthon (bevetetlen ágy, morzsa mindenhol, redvás WC)
- személyes higiénia hiánya (van aki arra büszke hogy ő akár 5 napig is kibírja fürdés nélkül)
Tehát, ha valaki melós az máris egyenes arányos azzal, hogy nem fürdik. Értem.
Tudod, az én környezetemben is vannak "melósok", de amiket felsoroltál az inkább a neveletlen, tah0 parasztokra jellemző. Nem mondom, hogy nincsenek ilyenek, mert volt már, hogy a munkások a 11 éves húgom után fütyültel az utcán, meg orditoztak, hogy így-úgy megbkmmmértitek. De ez a ritkábbik eset.
Ha te tényleg látod magadban, amiket felsoroltál, akkor valóban változtatni kéne.
Te aztán proli vagy a javából! :D
Egyébként tényleg nem minden gyári munkás ilyen.
A megoldás az, hogy egyszerűen nem csinálod ezeket. Nyilván egy munkahelyváltás sokat segítene, de ha jelenleg ez nem kivitelezhető, akkor legalább a hasonló színvonalú haverjaid kerüld el, és próbálj keresni normálisabb társaságot, akivel lehet színvonalasabb kultúrális tevékenységeket űzni.
Nézd, az írásod egészen rendben van.
A hibáidat is felismerted, ami önmagában is eredmény. Most már csak változtatni kell rajtuk.
Kedves Kérdező!
Le a kalappal az elhatározásod előtt! Ha ilyen magas szinten figyeled magad, ennyire előre haladtál az önismeretben, már csak az önirányításodon múlik a sikered.
Hadd tegyek még egy megjegyzést: vizsgáld meg azt is, h az általad melósnak nevezettek nőkhöz való hozzáállását, a szexualitásról való nézeteiket, az arról való kommunikációs mintáikat akarod-e követni. Nos?
Fontos volna az is továbbá, h a változás, amit kitűztél magad elé, valami más, de szintén társadalmi felemelkedésedet szolgáló céllal kapcsolódjon. Tanulásra, szakmaszerzésre, v szakmádban magasabb szintre lépésre gondolok. Ha több életterületen előre lépsz -lehetőségeidhez mérten- akkor kevésbé akarnak majd visszahúzni.
Ha ez túl nagy kiadás lenne befizetni egy tanfolyamra, járj előadásokra, légy könyvtári tag, olvass, köss új ismeretségeket. Mondok egy példát: ha van rajzos tehetséged, bátran eljárhatsz szakkörökre, a tehetség világában jóval kisebb a származás fontossága, elfogadóbbak az emberek. Ha máshoz van tehetséged, affinitásod, annak megfelelő csoportosulást keress természetesen.
Abban tökéletesen igazad van, h a szülői háttér, a szociokulturális környezet nagyon fontos, de szerintem nem döntő. A döntő a motíváció. Te milyennek szeretnéd látni magad 2-5-10 év múlva? Hogyan lennél boldogabb?
Kitartást kívánok neked. Ennek az országnak pedig sok, hozzád hasonlóan pozitív szemléletű, problémamegoldó és sikerkereső fiatalt!
Üdv Ʀ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!