Mit gondolsz a Buzád névről?
Ritka, szép, régi magyar név a Buzád és a Buzát is, lényegében ugyanaz a név. A magyarban ezt a nevet egyáltalán nem szokták becézni az olasz eredetű biliárd lökés, a "buzera" szóból származó buzerálni miatt. A "bu_zi" szóalak sokkalta későbbi, modern szó.
Azoknak, akik a név csúfolhatóságára hivatkoznak:
A gyerekek mindig is csúfolták és csúfolni is fogják egymást, ha ezt el akarja kerülni az ember, vagy nem lesz gyereke, vagy a világon minden más gyereket kiirt. :-D
A név valóban csúfolható, és -- mivel ma ritka név, mint minden magyar név -- ki is fog halni végleg, ha nem használjuk.
Mára már a csenge, hunor és egyéb ősibb magyar nevek használata visszatérőben van. Szerintem dicséretes tendencia.
Utolsó: a gyerek nem feltétlenül arra való, hogy ősi magyar nevek megőrzőjének használjuk. Én úgy gondolom, hogy egy névválasztásnál igenis figyelni kell, hogy ne adjunk alapot a gyerekeknek a csúfoláshoz. Persze, mindenki csúfolódik, de ha valakit Karácsonyi Ajándéknak hívnak vagy Végh Bélának, akkor azért elgondolkozom a szülő gondolatmenetén, hogy miért ezt adta.
A Buzád nevet nem ismerem, de ha valaki mindenképp ragaszkodik hozzá, hogy ősi magyar neveket őrizzen meg a saját gyerekén, akkor legalább egy normális, hétköznapi nevet is adjon neki, hogy ha úgy dönt nagyobb korában, akkor használhassa azt. Nekem tök átlagos, unalmas Gábor keresztnevem van, soha senki nem csúfolt érte és tök jól érzem magam. Örülök, hogy nem lettem ősmagyar szótár, pedig érdekel a történelem.
A Buzád magyar eredetű férfinév, a növénynévnek, illetve az ebből származó Búza személynévnek a -d kicsinyítőképzős származéka.
Gyakorisága
Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.
Rokon név
Buzát: a név alakváltozata
Névnapok
április 30.
október 14.
december 8.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!