Hogyan működik pontosan a nagykorúság betöltése? (többi lent)
Senki sehol nem vezeti, hogy ki hány óra hány perckor született, csak a kórházi záródon meg anyádén van rajta, de még emberrel nem találkoztam, aki mindenhová magával hurcolná a születési kórházi záróját.
Attól a naptól vagy felnőtt korú, amelyik napon születtél. Egész nap.
2-es nem pont igaz
ha 1999 jul 31-én született, akkor 2017 jul 31-én már kiszolgálják a dohányboltban legálisan, például. Azon a napon tölti a 18-at, onnantól "nagykorú". Ha 31-én este 23:59-kor született, akkor már 31-én 0:01-kor kiszolgálják. :)
A személyiben az van, hogy év/hónap/nap. ennyi
De, pont igaz. A 18. születésnapján – jogilag – még nem töltötte be a 18. életévét.
Például, kiderül az Alaptörvényből, a Polgári Törvénykönyvből és a választási törvényekből.
Ez meghatározóbb, mint a nem legális dohánybolti gyakorlat.
„E törvényt kell alkalmazni
a) az országgyűlési képviselők választásán,”
„Az a polgár, aki legkésőbb a szavazás napján betölti tizennyolcadik életévét, a választás kitűzésének napját követő naptól szerepel a szavazóköri névjegyzéken.”
↑
2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról 1. § és 102. § (2)
„Az országgyűlési képviselők választásán a névjegyzékben szereplő választópolgárok gyakorolhatják választójogukat.”
↑
2011. évi CCIII. törvény az országgyűlési képviselők választásáról 2. § (2)
„Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.”
↑
Magyarország Alaptörvénye XXIII. cikk (1)
„Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be.”
↑
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 2:10. § (1)
Tehát:
1) minden nagykorú állampolgárnak joga van…
2) névjegyzékben szereplők szavazhatnak
3) névjegyzékben még nem szerepel az, aki a választás napján tölti be a 18. életévét. Tehát, a születésnapján még nem nagykorú (nem töltötte be a 18. életévét); mert ha már betöltöttnek tekintenék, akkor nagykorú, lenne és választhatna, vagyis szerepelne a névjegyzékben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!