Miért akar az egyik személy felülkerekedni a másikon?
Amikor két ember beszélget, gyakran érzékelhető egy bizonyos fokú feszengés a légkörben, amely abban nyilvánul meg, hogy valamelyikük igyekszik vélemény/érzelembeli megadásra kényszeríteni a másikat, ami egyébként az "alulmaradt" résztvevő esetében érzelmileg megfelelési kényszernek/alacsony önbecsülésnek tűnhet/jöhet át.
Nem vitára gondolok, hanem bizonyos személyek természetesen elnyomó "megnyilvánulásaira".
Ezen emberek esetében megfigyeltem, hogy jellemző rájuk a "kemény", kitartó szemkontaktus.
Szia. Tipikusan azok az emberek akik azt hiszik mindent jobban tudnak. Megakarják győzni a másikat a saját igazukról verbálisan és non verbálisan.
Hogy miért? Mert a saját környezetükben el vannak nyomva és így próbának kompenzálni.
Így van. Kompenzálás.
Én is látom nap mint nap, hogy a diskurzusok inkább vérre menő viták, amiben le kell győzni (meg kell semmisíteni) a másik felet, lehetőleg meg is alázva. Akiket ismerek, azok mind valamilyen módon önértékelési gondokkal küzdenek (alacsony, kopaszodik, az élettársa elnyomja és miegyéb). Amikor ilyen van, én általában rájuk hagyom, még akkor is, ha nyilvánvalóan ostobaság, amit mondanak.
Ezért is írtam, hogy a diskurzusok (vagy akkor mondjunk beszélgetést helyette) valójában vérre menő viták. Amiben az ilyen emberek keresik a lehetőségeket, hogy a másikat kijavítsák, valahogyan túlszárnyalják, akárhogyan is, de éreztessék (gyakran csak a képzelet szülte) felsőbbrendűségüket.
Ismerek olyat, aki például a beszélgetések folyamán egyszerűen figyelmen kívül hagyja, ha valami az ő mondandójához nem passzol. Ha elismétlem, megint figyelmen kívül hagyja. Ilyenkor szoktam azt csinálni, hogy ugyanazt elmondom, amit ő, és erre már egyből reagál, és azt mondja, hogy "látod, igazam van" :-D
TR75
Érdekes, amit írtál arról, hogy akár pszichopatáknál is jellemző ez a szemkontaktus.
Igen, a "ragadozó" tekintet egy nagyon helytálló kifejezés, szerintem is.
Az ismerősöm is ilyen, hogy más véleményét szinte meg sem hallja, és olyan módon "adja elő" a mondandóját, hogy mások kellemetlenül érzik magukat, és többen is arra "kényszerülnek" vörös arccal, hogy "igenezzenek".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!