Te mennyire érzed, hogy felelős vagy azért, hogy fog kinézni a társadalmunk ötven év múlva?
Például, amikor meghallom, hogy valaki cigányozik, akkor mindig az jut eszembe, hogy most üt egy szöget valaki 3-8 ember koporsójába (azt akire azt mondta, hogy cigány, meg a gyerekeit), aki soha nem fog tudni emelt fővel járni, és hasznos tagja lenni a társadalomnak, és ezzel éri el, hogy a gyerekeimnek kelljen majd az a 3-8 embert eltartania.
Vagy, hogyha valaki azt mondja, hogy utálja a melegeket, akkor kevesebb meleg fogja felvállalni, hogy ő az, aminek következtében legrosszabb esetben megházasodnak, és tönkreteszik a gyerekeik életét. Vagy nem vállalják fel, nem találnak párt és tönkremegy az életük.
Vagy, hogy utálom a magas nőket/alacsony férfiakat/azokat akiknek nincs egyetemi végzettségük/akik nem szépek stb., és sokszor hallják ezt, akkor azzal azt érjük el, hogy egyre kevesebbet gondoljanak önmagukról, boldogtalanok legyenek, és boldogtalanná tegyék a környezetüket.
Szóval ti mennyire szoktatok ezen elgondolkodni, mielőtt kimondtok valami hasonló bántó dolgot? Mennyire gondoljátok azt igaznak, hogy ez így van? És mennyire változtatnátok a hozzáállásotokon, ha tényleg bebizonyosodna, hogy ez igaz?
"Amúgy meg számomra érthetetlen, hogy miért nem tudnánk beszélni róla, úgy hogy közben politikailag korrektek maradunk?"
Számomra is, de ezt a kérdést nem itt kellene feltenni. A félreértelmezett PC gyakorlatilag lehetetlenné teszi a problémák megnevezését, így azok megoldása is csak tolódik. Ehelyett elhallgatás és szőnyeg alá söprés van, amit jogvédelemnek hívnak egyes csoportok.
"Te mennyire érzed, hogy felelős vagy azért, hogy fog kinézni a társadalmunk ötven év múlva?"
Semennyire. Átlagos, dolgozó emberként maximum úgy lehet bármiféle jelentős hatásom a jövőre, ha lesz gyermekem vagy megölök valakit. Senkit sem fog 50 év múlva az érdekelni, hogy én milyen bunkón küldök el valakit melegebb éghajlatra.
Vannak a tények, amik nyersen a legőszintébbek. Ha valaki megsértődik a nyers tényeken és képtelen felfogni a jelentésüket, azzal nem tudok mit kezdeni. Nem tudom az ilyen embereket sajnálni, mert szimplán szánalmasan primitívek. És az ilyen emberek a szépen megfogalmazott dolgok tartalmát sem fogják fel. Az ilyen embereket sosem a mondandó és a tartalom érdekli, hanem az, hogy nekik legyen igazuk és a másik fél véleményét támadhassák, érvek nélkül.
Egy magát értelmes, felnőtt embernek tartó lény legyen képes értelmesen és felnőttként viselkedni. Ha valaki durcizik egy ember véleménye miatt, akkor az NEM értelmes felnőtt. Ebben az esetben az illető ne is várja el, hogy értelmes felnőttként kezeljék.
Én is nagyobb gondnak látom a túltolt polkorrektséget. Mai túltolt formájában ez szimplán az egyik fél egyoldalú védelme, a tények degradálásával.
Pl. én is rengetegszer megkaptam vitákban, hogy ne használjam a cigány szót, mert ők romák. Vannak cigány barátaim. Elmeséltem nekik a sztorit és óriásit röhögtek a helyzeten. Mert cigánynak tartják magukat. Ezek után, hogy jön bármilyen polkorrekt ember ahhoz, hogy megmondja, ne úgy hívjam a barátaim, ahogy ők mondják?
A bunkó tapló ember, akkor is bunkó és tapló marad, ha kicicomázod a megfogalmazást. Ilyen logikával pl. a rasszista fajirtókat is nevezzük kellemetlen viselkedésű embereknek és kész? Ugyan már. Nőjünk inkább fel.
Az eredeti kérdéshez visszatérve: Régebben elég sok időt és energiát öltem bele, hogy segítsek másokon és fejlődjenek a dolgok. Teljesen felesleges volt. Mindenkit csak addig érdekeltek a dolgok, amíg neki segítség volt és nem kellett érte tennie. Mindenki hálátlan volt, senki sem hallgatta meg más véleményét, mindenki ellenségnek vélt, mindenkit. A mai magyar helyzetben teljesen reménytelen komoly eredményt elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!