Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért számít "dicsőségnek" a kor?

Miért számít "dicsőségnek" a kor?

Figyelt kérdés

Olvastam tegnap egy kérdést ezen az oldalon:

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye..

Többen írták a válaszokban, hogy nem a kor miatt fog senkit sem tisztelni. Konkrétan lepontozták őket.

Nem értem, hogy ez miért van. Alapvetően nem értem, hogy miért kellene bárkit is tisztelni azért, mert idősebb. Egyáltalán nem evidens, hogy többet tud, becsülendőbb, mint ember. Saját példa: Egy nagyobb áruházban dolgozom diákmunkán és ott a nyugdíjasok, meg az öregek sokkal bunkóbban mondjuk, mint néhány fiatal. Látszik, hogy lenéznek. És ez rettenetesen esik. Konkrétan: volt egy férfi, aki kijelentette, hogy ő 81 éves és ezért én (150 centis, 52 kilós lányként!) vigyem ki neki a 14 db, egyenként 25+ kilós sörpadot a kocsijához és rakjam be neki, mert ő már öreg. Megjegyzem, hogy egy önkiszolgáló áruházban. Amikor az mondtam, hogy teljesen biztos, hogy nem (én el sem hagyhatom az eladóteret és a raktárat), akkor visszavágott azzal, hogy majd én is leszek ilyen öreg.

A buszon is mondjuk egy csapat öregasszony előtt sikerült felszállnom és az egyikük hangosan megszólalt, hogy "ez a taknyos előreengedhetett volna minket". Könyörgöm, vagy 20-an voltak és amikor beállt a busz, konkrétan ott sem álltak.

Nem általánosítok, de ezt tapasztalom az öregek nagy részénél. Nem arról van szó, hogy nem tiszték senkit, de nem a kora miatt. Jól mondta az egyik hozzászóló, hogy nem azért fogok senkit sem tisztelni, mert előbb született. Attól még semmivel sem lesz emberileg jobb, vagy tiszelhetőbb.

Csak velem van ez így? Vagy tényleg "dicsőség" az öregedés és a kor?

2016. júl. 14. 10:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek.

Sajnos attól, hogy valaki öreg attól ugyanúgy lehet bunkó, sunyi meg aljadék, nem attól függ.

Igen tisztelni alapból az időseket azért "illik" mert ugye a legtöbbjük (jobb esetben) végigdolgozták az életüket, sokmindent letettek az asztalra, fizettek adót, stb, és ezért is.

Persze ez eddig szép és jó, meg az alap megvan, de azzal hogyha egy öreg bunkó simán el tudja ezt "rontani", és így a tisztelet azok felé megszűnik.

2016. júl. 14. 10:39
 2/4 anonim ***** válasza:
Az erkölcsi jogok kortól függetlenek. Tehát minden embernél jár a tisztelet függetlenül az életkorától. Persze mindaddig amíg ő is megadja neked a kellő bánásmódot.
2016. júl. 14. 10:49
 3/4 anonim ***** válasza:

Egyrészt ahogy a 2. is írta: a tisztelet alapból kijár mindenkinek.

Másrészt az jelenlegi közfelfogás szerint a gyengéket védjük. Legyen az gyerek, beteg, vagy idős felnőtt. Nem rakjuk ki őket a vadonba mint a Japánok, ha már arra sem jók, hogy a tüzet őrizzék és nem dobjuk le a gyenge csecsemőket mint Spártában.

Harmadrészt régen az öregek voltak a tapasztaltak, a tudás tudói és átadói, a társadalom összetartó ereje, a lassan felgyűlő tapasztalatok birtokosai. Ezért kijárt nekik a tisztelet. Mivel ma a fiatalok tudnak többet ez a fajta mentalitás olyan gyorsasággal felejtődött el, amit az idősek nem is igazán értenek. Ők abban nevelkedtek, hogy tisztelniük kell a szüleiket, a náluk idősebbeket és nem is értik, mi történt. Másik részük kihasználja ezt a régi ideológiát és saját magának gyárt belőle előnyt észre sem véve, hogy ezzel a viselkedéssel még a maradék tiszteletet is lerombolja.

2016. júl. 14. 11:58
 4/4 Inessential ***** válasza:
Nem számít annak. A tisztelet pedig annak jár, aki kiérdemli.
2016. júl. 15. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!