Az úgy rendben van, hogy a neten a cikk címe szerint valakit meglincseltek, s a cikket olvasva a végén az található (tartalma szerint) : csoda, hogy a bántalmazott túlélte az emberek haragját?
Igen, rendben.
Szerinted mit jelent a lincselés?
#2 -kinek szántad a kérdést? Ha nekem (kérdezőnek), akkor a válaszom: Eleddig a lincselés szót kizárólag olyan esetben használták (használta a média), amikor a tömeg általi bántalmazás halállal végződött (lényegében erre ment ki a bántalmazás - sok esetben a végén fel is akasztották, vagy olyan konkrét sérüléseket okoztak direkt, ami az élettel összeegyeztethetetlen). Arról van tudomásom, hogy a szó eredetileg csak bántalmazásról szólt - de szerintem sokat számít a szokásjog, vagyis a köztudatban a lincselés az lényegében valaki halálát jelenti.
Konkrét esettől eltekintve is fenntartom a véleményem a média bicskanyitogató "szabadosságáról". Amit feltehetőleg lehetővé tesz a jog (ez pedig a jogot minősíti). Mert pl. a legritkábban sem lehet hallani olyanról, hogy az emberek szándékos megtévesztéséért valakit (újságírót - nyomtatott, v. elektronikus) elmarasztaltak volna a hazudásáért -nevezzük nevén.
Egyáltalán nem csak halállal végződő esetben használják a lincselés szót, egyébként, ha azt is tennék, az csak "szokásjog" lenne, nem módosítaná a szó eredeti jelentését, nem számítana hazugságnak.
És nem a médiában a legnagyobb baj a hazudozás... Plána, hogy mindenkinek joga van azt nézni/olvasni/hallgatni, és elhinni is, amit akar.
Hát én eddig nem hallottam a "lincselés" szót olyan esetre, amikor az áldozat életben maradt... lehet, hogy valamikor régen jelentett sima verést is, de a szavaknak nincs kőbe vésve, hogy "ez az eredeti jelentése és kész", ezek változnak az idők során.
Engem is szoktak idegesíteni az ilyenek, pl. amikor olvastam, hogy valakit "kiraboltak a metrón", aztán kiderült, hogy csak kilopták a zsebéből a tárcáját, vagy amikor azon lelkendeztek, hogy mekkora hős az, aki megmentett egy gyereket a katasztrófától, aztán kiderült, hogy a "katasztrófa" az volt, hogy a gyerek majdnem bepisilt, ő meg kivitte a mosdóba. Van pár újság meg weboldal, amit nem kell olvasni és kész, az ember egy idő után megtanulja, melyikek ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!