Ha több ember ugyan úgy viselkedik egy helyzetre, kilehet jelenteni hogy akkor mindenki ugyanúgy viselkedik?
Ezt nevezik általánosításnak. A több és a mindenki között nagyon nagy különbség van. Én pl. nem biztos, hogy voltam abban a helyzetben amire te gondolsz, és nem biztos, hogy úgy viselkednék, mint az a két három ember.
ezen kívül létezik a birkaszellem is.
épp leírtad:
"a társadalom által kialakitott kép miatt döntenek úgy ahogy"
Ezért írtam a birka szellemet, tehát véleményem szerint nem lehet alapozni a többség véleményére.
Akkor sem lehet mindenkire vonatkoztatni, ha 10 vagy 100 embert vizsgálsz meg, de 2-3 ember meg borzasztó kevés még ahhoz is, hogy típusokba sorold a lehetséges reakciókat.
Tegyük fel, hogy 2-3 gyereket megkínálsz spenótfőzelékkel, mert mondjuk az a célod, hogy felmérd, hogy holnapra jó lesz-e ez a menzára, és pont olyanokat fogsz ki, akik szeretik és boldogan elfogyasztják. Aztán ebből következtetsz, hogy mindenki szereti a spenótfőzeléket, akkor holnap ez lesz. El is készül, aztán a gyerekeknek a fele mondjuk nem eszi meg és éhes marad, mert nem kínálsz mellé más alternatívát (mondjuk valami levest).
Nem, logikai értelemben ez rossz következtetés.
Statisztikai értelemben is baj van a következtetéssel, mert kevés a 2-3 ember egy felméréshez.
Ha ismersz 2-3 olyan embert, akinek van otthon tengerimalaca, az még nem jelenti azt, hogy minden embernek van..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!