Megéri egyetemre menni? Menjek? ) :
Annyira elvagyok keseredve...
Anyummal élek vidéken, apum elhunyt. 4 órás műszakban van, nem kap jobbat, külföldre fél menni.
Én tanulok, mindjárt itt az érettségi.
És utána? Mihez kezdjek?
Romániai vagyok, a lehetőségek korlátozottak mivel nincs minden szak magyarul.
Anyukám meg nem akarja,hogy külföldre menjek tanulni.
Szóval maradt az a lehetőségem,hogy három évig kijárom a gyógytornász szakot-valahogy kifizetnénk- ám mellette nem lenne diákmunkám sem, a programfelosztás miatt.
Utána vagy találok munkát, vagy nem.
A másik meg az,hogy halasztok, kimegyünk a barátommal külföldre, neki sofőr szakmája van, én bébiszitterkednék, utánanéztem, 6500 ft körül lenne/óra.
Egy ideig menne, aztán ha belejöttem a nyelvbe és mindenbe, elvégeznék valamilyen tanfolyamot még.
Az egyetemtől félek, olyan szempontból,hogy nagyon bizonytalan, főleg ha úgy kéne lehúzzak még min 3 évet,hogy közben nem tudok gyűjteni pénzt, nem tudom azt csinálni amit szeretnék, se megvenni magamnak dolgokat.
Akarok már alapozni, nem várni arra,hogy anyum az utolsó garast is az egyetemre vagy az ellátásomra adja.
Akarok saját családot,gyerekeket hogy őket majd jobb helyzetben neveljük, legyen lehetőségem azokra a dolgokra,amiket szeretek.
A környékről több példát tudok, akik úgy mentek ki, hogy alig volt iskolájuk, most pedig készülnek ott saját lakást venni, alig 5 év alatt.
Ti mit gondoltok? Nagyon bizonytalan vagyok, nem akarom elrontani az életemet.18L
Magyarországon is tanulhatsz, ha határhoz közeli részen élsz nincs jelentős különbség mintha otthon egy közeli megyében tanulnál vagy pedig itt nálunk (vagyis nektek külföldön)
Debreceni egyetemre járok, nem egy román és ukrán ismerősöm van. Van aki hamarabb hazaér mint én Borsodba.
Ha viszonylag piacképes szakot végzel el, akkor simán megéri. Nagyon sok ajtó megnyílik egy diplomával (és tudással) a kezedben. Azért érdekeljen is amit tanulsz, az szintén fontos.
Véleményem szerint, a szegénységből tartósan tanulással lehet kijönni.
Köszi a válaszokat!
Akkor üljek tétlenül még 4 évet, nézzem végig, hogy anyukám küszködik miattam egy csomót ?
Kicsit kilátástalannak érzem az egészet...és elvesztegetett időnek azt a pár évet, mialatt szűkölködnöm kell, és sóvárogni a dolgok miatt, amit szeretnék.
Pl nagyon szeretnék fotós is lenni valami mellett, ám egy fillérem sincs gépre, de már most szakadok bele, annyira szeretném,hogy legyen egy és azt csináljam amit szeretnék.
És ha mondjuk egy évet halasztok, és azalatt kimegyünk, hátha sikerül pénzt szerezni, majd valamennyire legalább tudom finanszírozni az egyetemet?
Nem az álmom a gyógytornász szak, ám szeretem a sportot, a biot meg bevágom, és egészségügybe pedig mindig kell ember.
Szeretnék Magyarországra menni, viszont egyedül...? 0 ismeretséggel, sosem látott helyen? Az itteni egyetem 60 kmre van innen
Jaja, gyere Magyarországra.
Ha Budapestre jössz és marosvásárhelyi vagy környéki vagy, akkor a Wizzair nagyon hamar haza repít egy óra alatt.
Nem elvesztegeted a 4 évet, hanem tanulsz, hogy normális, értékes végzettséged legyen. De ha ezt előre elvesztegetett időnek tartod, akkor lehet, hogy tényleg jobban jársz, ha kimész mosogatni ausztriába. Sokan hiszik azt középiskola után, hogy külföldön dolgozni tejjel-vajjal folyó kánaán, csak nem veszik figyelembe, hogy az árak is kétszeresek az itthonihoz képest. Ahány ismerősöm eddig kiment végzettség nélkül dolgozni, az mind úgy jött haza, hogy havonta maximum 30-40.000 forintot tudott hazaküldeni/félretenni, és fintorogva mesélte, hogy harmincan laktak egy szobában mindenféle vendégmunkásokkal. Persze szakmunkásként kimenni megint más, azokat jobban megfizetik mint itthon, de nálad nem ez a helyzet.
Menjél egyetemre, ismerősöket hamar szerzel, a kollégium tényleg nem drága, és jó esélyed van rá, hogy határon túliként tisztességes szoctámot kapsz, amire még jöhet tanulmányi ösztöndíj is. Persze nem százezres nagyságrendben, de nyomorognod nem hiszem hogy kell, legalábbis nem jobban, mint most.
Én érettségi után kimennék egy-két évre egy szállodába és összeszednék annyi pénzt, hogy elég legyen egy szak elvégzésére akár önköltségesen is.
Amúgy Magyarországon röhejes összegért kapnál kollégiumot és mellé ha jól tanulsz ösztöndíjat is (sőt gondolom még szoctámot is). Mindenképpen azt javaslom, hogy gyere és végezz el valami szakot ami nem büfé mint a gyógytornász (nincs értelme, tényleg. Főleg, ha jó képességű vagy).
23-24 éves korodra diplomás lehetsz, ha nem szarsz bele.
Köszönöm a válaszokat, rendesek vagytok!:)
Kezdek meggyőződni róla,hogy csak jobb lesz egyetemmel...
Akkor melyik válna be jobban,ha nem a gyógytornász?
Inkább humán beállítottságú vagyok, viszont jogot,meg ilyen kommunikációs és nemtudom milyen szakra nem szívesen mennék...
Titkárnőnek mire kell mennem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!