Két egyszerű embernek lehet tehetséges gyermeke?
Lehet hülye kérdés. De anyám, apám két egyszerű szakmunkás, becsülöm őket, hogy dolgoznak, de ugyebár nem művészek. A családomban sem volt egyik ágon sem művész. Én viszont egy ideje már írok verseket, novellákat, kisregényeket, regényeket és most próbálkozom egy drámával is. Az irodalom minden ága lenyűgöz. Anyám szerint viszont nem lehet írói vénám, mert a családban senkinek nem volt, senki nem írt, senkit nem érdekelt az irodalom, akkor miért pont engem érdekelne? Akárhány korombelivel beszéltem akik foglalkoztak írással Mindnek a családjában volt olyan aki foglalkozott ilyesmivel, de az enyémben nincs, és kezdem elhinni, hogy tényleg nincs tehetségem, mert honnan lenne? Nem örökölhettem sehonnan.
TV-ben is csak olyan 'csodagyereket' mutatnak akinek anyja-Apja híres művész, vagy hangszeren játszik, vagy író, festő stb.
Ti mit gondoltok erről?
Csak értelmes válaszokat kérek!
Kétféle zseni van, az aki egyértelműen tehetséges csak még nem tudni miben és az aki egyértelműen tehetséges és az is egyértelmű, hogy miben. Olyan nincs, hogy valamit nagyon szeretsz és ezért tehetségesnek kell lenned benne. Én például nagyon szeretek rajzolni de jóindulattal is csak közepes vagyok benne.
Az iskolánál meg még az IQ is jobb iránymutatója a zsenialitásnak; Pedig az is elég rossz. Vegyünk engem példának. Az IQ-m 150 felett van. Szerintem ez minimum papíron zseninek számít. Ez elég volt ahhoz, hogy általánosban és gimiben ne legyen négyesnél rosszabb jegyem matekból és fizikából egy rohadt perc tanulás nélkül. Ehhez képest magyarból általánosban kétszer, gimiben háromszor buktam meg.
A kérdésre válaszolva: Igen. Az én szüleim sem a legfényesebb csillagok az égen és mint mondtam mégis sikerült valahogy ilyen intelligensnek lennem. DE. Ez nem azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége, és még ha az is lenne a művészet az nagy szerencsejáték. Nem elég ha tehetséges vagy és jó a technikai tudásod, szerencsédnek is kell lennie. Kell egy megfelelő ötlet és a jó csillagállás, hogy az emberek elismerjék és értékeljék. A trónok harca tényleg annyira jó amennyire népszerű? Sz*rt, felső kategóriás középszerű de R.R. Martin-nak szerencséje volt, jókor adta ki és most az egyik, ha nem A legjobban teljesítő tévésorozat fut a könyvei alapján.
Általában a probléma az, hogy az ember maximális eredményt vár el minimális erőfeszítésért. Ami pl. jó anyagi hozzáállás de nem jó ha maradandót akarsz alkotni. Ha tényleg annyira lenyűgöz az irodalom és nyugodtan mered állítani, hogy 10-20-50 év múlva is így le fog nyűgözni akkor folytasd és adj bele mindent. Ha kitartóan fejleszted a képességeidet addig akkor 50 év múlva még akkor is messze jobb író leszel mint a mai csodagyerekek 99%-a ha annyi az IQ-d mint egy zsák burgonyának.
Szerintem lehetsz tehetséges (ha még aktuális a kérdés). Én írok, nekem a nagybátyám író, és a családomban vannak, akik zenélnek/énekelnek. De ez a rokonság, szóval ebbe már mindenki bele van számítva. Szerintem nem ezen múlik a dolog, ez csak előny, mert ugye akinek a nagybátyja is író, annak nem fog az anyja olyanokat mondani, mint a tiéd, hogy minek ír. (Nekem is mondtak olyat, hogy ne üljek egész nap a szobámban, de az már kérdés.) József Attila kimagasló költő, de nem volt szerintem csodagyerek. olvasva gyerekkori verseit, minden tehetséges költő tud ilyet írni gyerekként, de most úgy értem, a tényleg tehetségesek. Én nem is hiszem, hogy van csodagyerek kategória. Jó, lehet, hogy Mozart az volt, de alapvetően szerintem MINDEN igazán tehetséges ember, akinek van hozzá ingergazdag, támogató környezete tud ilyeneket csinálni.
Az egyik válaszolónak: érdekes, hogy ha valaki feltesz egy irodalommal kapcsolatos kérdést, rögtön jön valaki, aki leírja, hogy ebből nem fog megélni. Akkor is, ha ez nem volt kérdés. Valahogy mindenki ízt hiszi, hogy ez írók erre még nem jöttek rá maguktól. Sokaknak van polgári foglalkozás mellette, és ez azért jó, mert így legalább kevesebb köztük/köztünk az, aki csak a pénzért csinálja. Pl. színész, énekes sok ember akar lenni azért, hogy híres legyen. Író kevesebb akar lenni csak ezért, mert tudják, hogy nem fognak belőle megélni, max csak 100-ból 3-an.És azok se jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!