Csak én látom úgy, hogy a részben magyar, részben izraelita származású emberek döntő többsége elsősorban izraelita identitású? Mi lehet az oka ennek?
[Próbáltam úgy megfogalmazni a kérdést, hogy ne legyen sértő, kirekesztő vagy provokatív a legkevésbé sem, ha nem szükséges ne töröljétek, kösz!]
Én legfeljebb két-három olyan magyar zsidóról / zsidó magyarról (ahogy tetszik) tudok, aki nacionalista, nemzeti érzelmű lenne, liberálisból, globalistából pedig számtalan van.
Mi az oka annak, hogy pl egy félig szláv - félig magyar ember sokkal nagyobb esélyjel tartja magát elsősorban magyarnak és büszke a magyarságára, mint egy félig izraelita - félig magyar?
Egy sváb is hamarabb lesz magyar, mint egy félzsidó.
De ott van pl.: Radnóti Miklós. Ő vér alapján nem is magyar.
Száz éve még erős asszimilációs törekvés volt a zsidók részéről, azaz a Magyarországra települt zsidók igyekeztek asszimilálódni.
Ma ez a tendencia megfordult.
1947-ben létrejött egy erős zsidó állam, és nem kell a zsidóknak egy európai "gazdaállam" (mint pl. anno a Magyar Királyság) védelmére bízniuk magukat.
Végső soron jó lenne leszámolni azzal a tévhittel, hogy rendelkezik kettős identitás. Egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni.
"Magyar zsidó" nem létezik, csak magyar és zsidó.
A magyarba pedig belefér a zsidó származású ember, aki viszont teljesen asszimilálódott, azaz feladta a régi hagyományokat. Én ismerek ilyet, aki pont leszarja, hogy az anyja zsidó, ő 100%-ban magyarként él és semmilyen közösséget nem vállal a zsidókkal.
"Próbáltam úgy megfogalmazni a kérdést, hogy ne legyen sértő, kirekesztő vagy provokatív a legkevésbé sem"
Hát ez nem annyira sikerült, de az előítéleteiről ritkán tehet az ember, szóval ezért még nem kell töröltetni a kérdést :) (különben se szokták, csak ha nyíltan kamu vagy ha eldurvul a kommentszekció, utóbbiról meg nem te tehetsz).
Mit jelent neked az "izraelita identitás"? Mert megfogalmazásod alapján a liberalizmust és a globalizmust tartod annak. Ezek rám is igazak, pedig nem vagyok zsidó. Izraelita identitásnak mondjuk azt nevezném, amikor valaki izraeli, és ott ugyanolyan mély hazafi, mint itthon a nemzeti érzelműek. Ez az általad felvázolt személyektől baromi távol áll. Magyarországon is vannak zsidók, akik hazafiak, de annyiban nehezebb a dolguk, mint egy nemzsidó hazafinak, hogy a nemzeti oldal kiveti őket maguk közül, lásd pl. Szegedi Csanád. Szóval ha akarna se tudna egy magyar zsidó túl messze elmenni a turulos-jobbikos-tarsolyos magyarság irányába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!