Lehet külföldi nevet adni egy kisgyereknek?
Egyenlőre ez csak egy elméleti kérdés.
Amióta még tinédzser koromban meghallottam azt a francia nevet, hogy "Eugéne" [özsen] eldöntöttem, hogy ha valaha fiam születik, ezt a nevet fogom adni neki.
Magyarországon lehet olyan nevet adni egy gyereknek, ami külföldön engedélyezett csak? Lehet az ilyesmit kérelmezni, van valami kiskapu?
Ráadásul nem Özsennek akarom elnevezni, hanem Eugéne-nek.
Csak ha a párod külföldi.
Minden más esetben csak fonetikusan engednek anyakönyvezni.
De az Eugén már anyakönyvezhető név.
A kiejtés az más tészta, mert elsőre gyakorlatilag senki nem fogja úgy ejteni ahogy te gondolod. (Én pl kapásból Judzsín-nak olvastam mert csak angol kiejtéssel hallottam eddig)
Az Eugène névvel az a baj, hogy van magyar megfelelője is, a Jenő.
Így pedig már nem olyan szép, és valószínőleg nem is engedélyezik, bár ez még változhat.
Sok szerencsét!
Ha így látom leírva, hogy Eugén, akkor Eugénnak ejteném.
Ha Eugene, akkor feltételezném, hogy Judzsín.
Ha Eugéne, francia ékezettel (amim nincs), akkor tudnám, hogy Özsen, de sokan nem hiszem, hogy tudnák, mert az angol elterjedtebb. Esetleg ha egy franciával vállalsz gyereket és a vezetékneve is francia, akkor igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!