Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit jelent az, hogy tápos?

Mit jelent az, hogy tápos?

Figyelt kérdés
Nem egy határontúli, főleg Erdélyben élő magyartól láttam ezt a kifejezést. Ugye nem azt jelenti, hogy mi Magyarországi magyarok csak azért vagyunk, hogy őket eltartsuk? Akkor nagyot csalódnék. Remélem csak félreértettem.
2015. jún. 30. 20:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
57%
tápos az az hogy minden nehéz neki, ki van nyalva a feneke magyarul
2015. jún. 30. 20:45
 2/11 tothp ***** válasza:
70%

Tápos: Valami olyat jelent, hogy csenevész, gyámoltalan. nem életrevaló. Anyámasszony katonája. Valami ilyesmi.

Nyugi! A székelyek elég tökös, büszke népek. Még ha akarnánk sem tudnánk eltartani őket. nem hagynák. elvannak azok nélkülünk is.

2015. jún. 30. 20:48
 3/11 anonim ***** válasza:
Gyenge
2015. jún. 30. 20:48
 4/11 anonim ***** válasza:
58%
Székelyként mondom, a második jól írja.
2015. jún. 30. 20:56
 5/11 anonim ***** válasza:
21%

Lol, magyar nyelvben pont az ellenkezőjét jelenti:

nagyon erős, jól felszerelt, agy nélkül is nyerő.

2015. jún. 30. 21:32
 6/11 anonim ***** válasza:
67%

Azt hiszem, azzal kapcsolatban kezdték ezt el használni (kb. 10-12 éve hallottam először), hogy a magyarországiak között igen elterjedt volt a táplálékkiegészítők (vitaminokat, fehérjés dolgokat, ilyen-olyan tablettákat) használata, a székelyek felfogása szerint túlzott mértékben, magukat féltő, pedáns emberek hírében tünve fel. Ez a szó eredete, aztán átalakult egy általános negatív jelzővé (mint amikor a latin-amerikaiak gringónak hívják az egyesült-államokbélieket.

A sértettség csapódik le ebben a szóban, amit a székelyek éreznek, amikor az anyaországban lerománozzák, idegenként, betolakodóként kezelik, tvábbá elmaradottnak, szegénynek tartják őket, s egyáltalán az, hogy látják a magyarországiak - különösen a pestiek - törtetését, kicsinyes szokásait, a másnak, idegennek, vagy gyengébbnek gondolt emberek iránti intoleranciájukat.

A kérdés is abból a téves hiedelemből fakad, mely szerint a romániaiak szegények, és a magyarországiakon élősködve akarják eltartatni magukat. Aki volt Erdélyben és nyitott szemmel jár, az látja, hogy az átlagember megélhetése semmivel sem nehezebb, mint Magyarországon, akk pedig vendégmunkásnak mennek már rég nem MO.-ra mennek, hanem nyugatra, kivéve néhány szerencsétlen magyar ajkú erdélyi cigányt, akiktől a kelet-magyarországiak irigylik a rabszolga-munkáért kapott 3-400 forintos órabért.

Összefoglalva: a tápos, nem szép szó, enyhén prejoratív éle van, de nem arra vonatkozik, amire a kérdező gondolja. Tisztelettel:

egy székely.

2015. jún. 30. 21:33
 7/11 A kérdező kommentje:

Szerintem félreértettük egymást.

Inkább leírom, hogy milyen szövegkörnyezetben szúrt szemet. Nem uszítás céljából, csak a megértés végett. Facebook-on olvastam egy cikket, mely szerint az erdélyi magyaroknak kórházat kíván építeni a magyar kormány. Erre egy itteni azt írta, hogy ez pofátlanság, mert előbb itthon kéne rendet tenni. Nincs elég felszerelés, ember. Utána felőle építhetnek ott is. Erre írta valaki Erdélyből, hogy mit irigykedsz tápos? Inkább fizess nekünk.

Nem sértésnek szántam a kérdést, és nem is nézek le senkit. Főleg nem egy székelyt, mivel a legkedvesebb orvosom, középiskolai tanárom is az. És egyáltalán nem gondoltam azt, hogy mindenki elmaradott, szegény Erdélyben. Nyílván vannak nagyon szegények is, de Magyarországon is. Én azokra értettem, hogy talán el akarják tartattni magukat, akiktől olyasmiket olvastam, mint fentebb említettem.

" különösen a pestiek - törtetését, kicsinyes szokásait, a másnak, idegennek, vagy gyengébbnek gondolt emberek iránti intoleranciájukat. "

Én ezek közül egyik sem vagyok. Kisvárosban élek, ápolóként dolgozok és nem egy külföldi barátom van. Kínai, japán, osztrák, orosz, stb. Egyik szobatársam szlovákiai magyar volt. Vele sem volt bajom. Nem is merült fel bennem, hogy bántsam vagy leszlovákozzam. Ugyanúgy titeket sem hívtalak soha románnak. Nem tagadom, vannak olyanok, akik ezt teszik. Még a saját anyám is. De őt kommunisták nevelték fel. Ő viszont pont valamelyik nap mondta, hogy lassan lehagytok minket életszínvonalban, ha még nem tettétek meg. Szóval még ő sem gondol titeket szegénynek.

2015. jún. 30. 22:10
 8/11 anonim ***** válasza:
Én Délkelet-Magyarországon csak gyenge, sápadt jelentéssel ismerem, mindig is erre használták. Az eredete pedig az állattartásból jön, a halvány hús és tojás mint a zsákból nevelés egyértelmű jele van mögötte. Napi gyakorlat ki tudja, mióta.
2015. jún. 30. 23:07
 9/11 anonim ***** válasza:
Én is abban az értelemben ismerem, mint a 6-os.
2015. júl. 1. 19:19
 10/11 anonim ***** válasza:

Van a tápos csirke, gyenge, csenevész, nagyra nő de semmi ereje nincs kb.vízből meg hormonból van.

Meg van a házi csirke, kukoricán, búzán, patakparton szedegetve nő fel, erős, izmos, minőségi, valódi. Ezt átültetheted az emberre.

Tudod éltem ott is, itt is, és sajnálattal kell közölnöm, hogy Románia egy élhetőbb ország.

A kórházatoktól meg a Jó Isten őrizzen meg! Nem akarjuk, hogy megbetegítsék, félrekezeljék az erdélyi embereket, meg főleg nem akarunk féléveket és éveket várni egy szaros időpontra vagy a mentőben meghalni útközben perforált vakbéllel mert ugye irányítják ide-oda a szerencsétlent hogy területileg illetékes meg nem illetékes!

Csináljatok valamit emberek mert lassan Afrika fejlődő országai is lehagynak!

2023. máj. 10. 00:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!