A punkok, skinek és rockerek miért hordanak bakancsot?
Üdv!
A szubkultúrák eltérnek, a punkok, skinhead-ek és a rockerek is más értékrend szerint élik a (saját) világukat, de ez még emberenként is eltér. A bakancs hordása eredetileg (ha jól tudom) az angliai munkásosztály fiainál terjedt el, egyrész azért, mert nem volt pénzük jobb cipőre, másrészt azért, mert a sok tüntetés és az államhatalmi szervekkel való gyakori összecsapások folyamán jól jött, ha keményen oda tudtak rúgni. Ezzel párhuzamosan persze máshol is voltak hasonló csoportok, akiknél megjelent az acélbetétes bakancs hordása.
A rock / metal szubkultúrának a viseleti megjelenésébe is kellett valami, ami elüt a többi divatirányzattól. Nekem sok ideig tartott elfogadni, de a rock / metal stílusú öltözködés is egyfajta divat, és ugyanúgy fejlődik, mint a többi divatág. Nézd csak meg a Europe együttes rajongóit 1986-ban és nézd meg az Iron Maiden együttes rajongóit most. A bakancs megjelenése robosztus és egy kicsit militarista / katonás jelleget kölcsönöz a viselőjének, de ez ijesztő lehet az embereknek. Elsősorban azt mondom, hogy ettől nem kell félni, mert pontosan rúgni nem könnyű benne, mivel nehéz és lelassíthatja a viselőjét, bár egy jói irányzott rúgás csontot is törhet. Vannak rockerek, akik nem hordanak sem bakancsot, vagy akár egyéb "rocker cuccot" sem, de lehet, hogy pont ők nagyobb rockerek, mint azok, akinek a stílusuk inkább csak a külsőségeikben jelenik meg.
13 éve vagyok rocker, de jobban szeretek erre úgy hivatkozni, hogy rockzenét hallgatok főleg (90%). A 13 év alatt 3 bakancsot használtam és a mostani 3. még egész jó állapotban van, pedíg egész télen nem boxoltam. Ebből látszik, hogy mennyire tartós cipőfajta és ezért is hordom én is. Vannak olcsóbb és drágább fajták, ez gyártó- és alapanyagfüggő, de szerintem jó az ár / érték aránya, hozzávetve mondjuk egy vászon, vagy velúr cipőhoz, ami fél / egy év alatt képes lehámlani az ember lábáról. A tartósság a legtöbb bőr cipőre igaz, nemcsak az acélbetétes bakancsra. Jelenleg úgy látom, hogy mint státusz szimbólumot viselik illetve divatból hordják egyes emberek, akiknek talán hallomásból sincs közük a rock / metal szubkultúrájához - tisztelet a kivételnek. Bizonyos esetekben a cipőfűző szine is meghatározó lehet, bár ennek én nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget. Elvileg a fehér a szélsőjobboldali politikai nézeteket, a vörös - értelem szerűen - a szélsőbaloldali nézeteket jelent. A kékről azt hallottam, hogy "rendőrgyűlölőt" jelent, a zöld talán a környezetvédő, esetleg a füvest jelenthet, bár zöldet csak egyszer láttam. Sárgáról is hallottam, de sosem láttam senkin. Az zsidó származásra utal, de ennek valóságtartalmáról nem tudok, viszont egy alkalommal, amikor elszakadt a cipőfűzőm, spárgát fűztem bele, és rámszólt egy skinhead, hogy cseréljem le, ha jót akarok... Végül a fekete sátánista jelentéstartalommal bír, de ez is marhaságnak tűnik, mivel gyárilag azzal adják.
Ha hordani akarsz egyet, azt javaslom, hogy egy másik cipőből való, használt talpbetétet is tegyél bele - nekem ennek elmúlasztása miatt lett bokasüllyedésem és másfajta cipőben nem is érzem jól magam. A betörése is időigényes, nembeszélve arról, hogy fájdalmasabb is, mint más cipőt betörni. Számtalanszor vettem le a zoknimat vértől tocsogva...
(Ha kiakarsz szúrni egy bakancsossal, mágnesezd fel a cipőjét!:))
Szerintem ez már teljes mértékben szubjektív.
Elsődleges hasznát manapság az ember, igazán egy pogózás közben érti/érzi meg.
Sok ismerősömnél általában csak ott kerül elő a bakancs, jobban preferálják a normál cipőket, hétköznapi használatra legalábbis.
Én azonban mindenhez bakancsot hordok, fesztivál-koncert-iskola-munka és egyéb "túrák" elmenetelek alkalmával is.
Immáron 2,5 éve, hogy csak bakancsban járok, ez idő alatt talán 2x volt rajtam a régi vászoncipőm utcai használatra, ami..be kell valljam, irtó fura volt.
Tesi órák alkalmával természetesen tornacipőt húzok, hiszen elég nehéznek bizonyult a bakancsban történő futás-torna, illetve a foci vagy más csapatjátékban sem nagyon tudták díjazni az acélbetétest...
Arra viszont már nem emlékszem tisztán, hogy miért is kezdtem el utcai használatra hordani, előzőleg pogók alkalmával viseltem csak, aztán szép lassan áttértem a mindennapos használatára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!