Budapestiek! Ti halljátok Pl. Egy soproni vagy egy győri beszédén, hogy nem pesti? Ha igen, mi a különbség?
"hát ííídes tezsvíítem mondom, hogy eredáti rolex, hállják meg ha nem így van, 2000-ért csak nákád, mert te vagy az első vevőm ma"
am nagyon embere válogatja...van akin észre lehet venni van akin nem...de inkább a szóhasználat ami más...
Sajnos sok ember elveszítette a tájszólását. Persze a pesti is az. Tk. mindenki tájszólással beszél, s nem valami elképzelt, steril irodalmi nyelven.
Érezni, igen. Ha nem az akcentuson, akkor azon, hogy ugyanazon dolgokat más, jellegzetes módon fejeznek ki.
Mi a különbség? Nehezen tudnám leírni. Pl. a pesti ember a szerelem szóban három azonos hangzót mond. Sokfelé három különböző e hangot.
Intelligens embernek talán nem lehet tájszólása?
Amúgy hacsak nem valami nagyon erős tájszólása van valakinek, akkor nincsenek nagy különbségek, inkább kisebb kifejezéseket használunk másképp.
kiadsam333!
Tokeletes! En is ezt hallom. Falra megyek.
Én falra mászok ettől a megkülönböztetésektől. Soproni vagyok, a baráti körömben van egy miskolci, és egy orosházi lány is. A miskolci még eleinte mondogatta néhány szónál, de az orosházi 4 éve nem tud leállni ezzel, pedig lassan, de biztosan 10 éve, hogy itt fog már lakni, - pár év híján. -
4 éve ismerem az orosházit, de még mindig fent akadva a faragón, azt hiszem. Mert faragó nincs, csak hegyező! De lehet pont fordítva ... Annyira idegesít, hogy már meg sem hallom :) Jómúltkor a "fickálni" szón akadt fent, mert az ember csak firkál, és még megannyit sorolhatnék. De olyan butaságok ... Tudja, mit jelent, csak az ő családjában máshogy mondják.
Mindig jön nekem , hogy XXX szót a soproniak teljesen máshogy ejtenek, mondanak, illetve más szinonimával fejezik ki. Érdekes módon, én soha nem hallottam az ismerőseim körében azt a szinonimát, illetve más dialektust. :)
STEWES-tol ezt a privit kaptam. Biztos sertett soproni a draga.
"Kár, hogy csak mondod, de nem mégy falra.
Ha küldesz hangmintát saját beszédedről, visszaírom neked, miért megyek én falra közben."
STEWES baratunk meg mindig irkal privatban.
Most epp postinek vallja magat, es nagyon nem tetszik neki, hogy idebigyesztettem a privijet. De akkor miert ir? Nem ismerem, nem is akarom.
Semmi negatív gondolatom nem volt ezzel kapcsolatban és egyik tájszólás vagy dialektus sem jobb a másiknál, egyszerűen csak más. Épp ez adja egy nyelv árnyaltságát és sokszínűségét! Példákat, különböző szavakat, szinonimákat és tapasztalatokat is szívesen olvasnék a válaszok között! :)
Nekem volt egy kapuvári osztálytársam például és eléggé lehetett hallani, hogy nem soproni, de teljesen élvezhető volt a beszéde. :)
Nem igazán értem a cigány ákszenntel írt látens rasszizmussal megfogalmazott beírást, s az azt lelkesen támogatót sem.
Szégyen, hogy egyesek szemében a tájszólás egyenlő a műveletlenséggel.
A kérdésre válaszolva: Szerintem oda-vissza észrevehető az, ha valaki másfelé él. Ez teljesen természetes. A külföldön élő - s nem affektáló - magyarok beszédén is érződik az idegen nyelvi környezet hatása. Ez teljesen természetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!