Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerintetek ciki lenne hijabot...

Szerintetek ciki lenne hijabot hordani? 17/L

Figyelt kérdés

Nem vagyok muszlim.Csak régóta nagyon tetszik.Csak félek hogy belém kötnének miatta.

[link]

2014. okt. 4. 22:03
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
Akkor mi a különbség a hijab és a khimar között?
2014. okt. 7. 21:57
 22/25 anonim ***** válasza:

már leírtam párszor: a hidzsááb az az iszlám jellegű ruha összefoglaló neve, a khimaar viszont fátyol.

a hidzsááb minden ami eltakar/elfüggönyöz.

2014. okt. 8. 03:05
 23/25 anonim ***** válasza:

Amugy a kerdesedre van egy nagyon jol erthetöen megfogalmazott valasz a Yoıtube-on egy elöadas formajaban magyar felırattal erdemes megnezned sok mındenre valaszt ad:

http://www.youtube.com/watch?v=D3LPHPTDNA8

2014. okt. 28. 15:36
 24/25 harminezer oxigén ***** válasza:
55%

Szia!

Szerintem nem "ciki" ha hijabot akarsz hordani (ha jól gondolom, csak a fejedet,hajadat és felsőtested egy részét takaró ruhadarabra gondolsz) Nem hiszem hogy beléd kötnének ez miatt, de néhányan biztos furcsán néznének rád.

Én gyakran járok shemagh-ban (férfi "fejkendő", muszlim területeken elterjedt viselet, számos módon hordják pl. az Emirátusokban fejpánttal kombinálva, úgymond csak a fejre terítve, Szíriában, Iránban, Palesztinában a fej köré "tekerve" különböző módokon). Személy szerint a Palesztin viseletet favorizálom. Nem tapasztaltam, hogy sokan belém kötöttek volna, néhányan furcsán néztek rám, vagy épp rám néznek és nem ültek mellém a buszon. Sokan már elfogadják, hogy nem csak a nyugati keresztény világ létezik, néhányan még furcsán néznek rá, de ennyi.

Néhány muszlim vallású emberrel folytatott beszélgetés után, azt vettem észre, hogy őket nem zavarja, ha egy nem muszlim ilyet hord, sőt pozitívan állnak hozzá, hogy a "nyugati" emberek ismerkednek, barátkoznak a kultúrájukkal, szokásaikkal, ha csak ilyen formában is.

Mielőtt megkérded, nem vagyok muszlim, (egyébként vallásosnak sem tartom magam semmilyen formában) nem vallási vagy politikai megfontolásból hordom, egyszerűen praktikus okokból kezdtem el hordani túrázások, táborozások során és megkedveltem.

Ha jól gondolom, de javíts ki ha tévedek, nem csak "divatból" szeretnéd hordani, hanem ezzel ki is szeretnéd fejezni erkölcsi, "világnézeti" értékeidet is.

Szerintem, ha egy mai "modern" lány/nő ilyen célból (nem vallási) visel egy ilyen ruhadarabot az nem ciki hanem inkább érték és erény (mint erkölcsösség, szemérmesség) a mai "nyugati, civilizált" világban.

Annyit tudok javasolni, hogy mikor viseled, legalább minimálisan vedd figyelembe, hogy másoknak mit jelent, gondolok itt azokra a hölgyekre akik vallási okokból hordják a hijab-ot, így ők is jobban el fogják fogadni, hogy te viselni szeretnéd és viseled.

Szerintem, ha neked tetszik és akarod hordani nyugodtan viseld, nem ártasz vele senkinek, akinek meg nem tetszik, az ne nézzen rá, ennyi.

2015. jan. 28. 16:37
 25/25 harminezer oxigén ***** válasza:

24-es vagyok megint

Annyival egészíteném ki előző hozzászólásom, hogy amit az előttem válaszoló muzulmán hölgy írt, az valóban így van, eredeti, vallásos értelemben nem csak a fejre helyezett kendőt jelenti a hijab. Igaz az európai és más nyugati kultúrákban az ilyen "kendőkkel" azonosítják. Ezúton köszönöm neki, hogy ezzel is szélesedtek az ismereteim és látóköröm.

Valamint azzal, hogy hogyan viselkedik az ember egy hijab vagy shemagh viselése közben (vagy bármely vallás, kultúra, nép viselete esetében is). Az azért fontos, mert sokan, magával a ruhadarabbal és az azt viselő emberrel azonosítják a vallást, kultúrát. Holott valaki nem vallási okokból viseli ezeket a ruhadarabokat hanem "divatból" vagy, mert tetszik nekik, vagy épp vallástól és hittől függetlenül egyet ért ezen viseletek erkölcsi, filozófiai vagy akár vallási mondanivalójával, értékeivel.

Részemről a másik embertársam és hite, kultúrája iránti tisztelet miatt fontos, hogy hogyan viselkedek ilyen helyzetekben, és figyelembe veszem azt, hogy számára mit jelent azon ruhadarab, mint vallási, kulturális és erkölcsi értelemben, mert ilyenkor a viselkedésemmel, akaratlanul is de, nem csak magamat, de a másik embert/embereket és vallásukat is minősítem (mert sokan a vallással és az abban hívő emberekkel azonosítanak). (kb. olyan mint ha külföldön (akár egy teljesen más kultúrájú országban) tartózkodsz, ahol te és a viselkedésed nem csak saját magadat, hanem az országod, nemzetedet és kultúrádat is képviseli)

Nem azt mondom, hogy mikor shemagh-ban vagyok, akkor teljesen a Korán szerint viselkedek, de igazodok hozzá és próbálom nem "lejáratni" azt amivel azonosítanak egyesek. Pl. mikor alkoholt fogyasztok, italozásnál jobban figyelek a mértékre mint egyébként tenném. Nagyobb figyelmet fordítok rá, hogy másokkal tisztelettel viselkedjek (kortól, nemtől, rassztól, vallástól függetlenül) (erre egyébként is figyelek), kevesebbet trágárkodom stb.

Az hogy viseled vagy nem, teljesen a te döntésed. Ha viselni akarod akkor én csak bátorítani tudlak ebben.

Remélem tudtam segíteni.

25/F

2015. jan. 28. 18:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!