Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit álmodhat egy vak? Légy...

Mit álmodhat egy vak? Légy szíves, vegyétek komolyan.

Figyelt kérdés
Ők is látnak képeket? Aki születése óta vak, hogy láthatja a dolgokat? A napközben történt események jelennek meg neki? Vagy álmában ő is lát?
2014. szept. 28. 10:15
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy kérdést ad a válaszaidra, de közelebb visz hozzá:

[link]

Ha úgy érzed nem kaptál választ minden kérdésedre, kutass, keresgélj az interneten, ahogyan én tettem!

2014. szept. 28. 10:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Egy beszéltem egy vak emberrel, és megkérdeztem tőle, hogy miket álmodnak a vakok. Ő azt mondta, akik születésük óta vakok azok hangokat álmodnak, de akik nem a születésük óta vakok azok meg azt álmodják, amiket még láttak mielőtt megvakultak illetve ők is hangokkal álmodnak.

2014. szept. 28. 10:33
 3/6 anonim ***** válasza:

Ezen a youtube csatornán nézegess szét ha még ilyesmi kérdéseid vannak. :D

https://www.youtube.com/watch?v=XpUW9pm9wxs

2014. szept. 28. 10:37
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Én tiflopedagógus vagyok, foglalkozom gyerekekkel, és felnőttkorban megvakultakkal is.

5 éves korra tehető az a határ, ami előtt ha elveszti valaki a látását, nem maradnak vizuális emlékképei. Ők azokkal az érzékekkel álmodnak, amit ébren is képesen érzékelni, ízekkel, illatokkal, hangokkal. A legtöbb vak nem is teljesen vak, hanem ún. aliglátó, aki fényt érzékel, ő ezt álmában is így látja, tehát homályos foltokat álmodik, fényt.

Akinek maradnak a látás elvesztése után vizuális emlékei, az álmában vizuálisan álmodik.

2014. szept. 28. 10:44
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Álmunkban csak olyat álmodunk, amit már láttunk. Például az álmunkban látott embereket is láttuk már életünkben, max. nem emlékszünk rá. Az utcán, vagy valahol... Mindegy.

Egy vak ember, szagokkal, hangokkal (érintéssel?) álmodik. Bár azt el tudom képzelni, hogyha nem volt mindig vak, akkor álmában láthat.

2014. szept. 28. 11:39
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen mindenkinek, a linket is:)

Én is gondolkoztam a kérdésem megfogalmazásán.

Van egy vak barátnőm.

Ő körülbelül 8 éve nem lát.

Eleinte ugyanúgy álmodott mint te vagy én, képek alapján.

Később, aztán a képi álmok, megszűntek, s az alapján álmodott,ahogyan most érzékeli a világot.

Hangok, szagok, alapján.(valami ilyesmit mesélt)

De úgy tudnám elképzelni, álmukban ők is "mások", s látnak.

Nem egy vak számolt be arról, hogy képeket látott álmában.

De furcsa mennyire nehéz is vaknak lenni ha nem vagy hozzászokva.

Elmennék a láthatatlan kiállításra is, még soha életemben nem voltam, nagyon érdekesnek találom.

Ez a barátnőm volt,s elmesélte, hogy ez egy nagy terem, használati tárgyakkal, mindennel berendezve. Olyan mint egy lakás, csak korom sötét.

Furcsa lehet bent lenni, hiszen ezt egy vaknak nap-mint nap együtt kell élnie, s nekünk, mint látóknak, még az a fél óra is sok, ha utána kijövünk a fényre.

Úgy tudnám elképzelni, hogy hangok, illat, tapintás alapján álmodik.

Például ha azt álmodja egy kocsiban ül, akkor nem látja azt az autót, hanem érzi.

Érzi, az anyagokat, az illatokat.

Szóval, aki vakon születik, nem rendelkezik vizuális élményekkel.

Tehát nem is tud képek alapján álmodni.De a ti kifejtésetek jobb:)

2014. szept. 28. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!