Melyek azok az értelmes, komoly szavak, amiket a mai tinédzserek többsége nem használ, és nagyon furcsállnák, ha egy tini használná őket?
Rám egyszer már az "okuláré" miatt is furcsán néztek, pedig azt nem csak a "bölcs felnőttek" használják. Szerintem többnyire ők (vagy mi...nem tudom, én hová tartozom) is ugyanolyan szavakat használnak, mint a felnőttek. Csak mindent rövidítenek, vagy ellátják bugyuta toldalékokkal. Vannak szavak, amik egyszerűen "kimentek a divatból". Az idegen szavakra nem térek ki, az más téma. De hogy kinek milyen a szókincse, az nem csak kortól függ.
Mellesleg, első válaszoló: a "kari" mit takar?
Nálunk mondjuk óvodás korunk óta normális volt a helyes és választékos beszéd, és ezért minden korban furcsán néztek rám, nemcsak tinédzserként.
Nem káromkodtunk, nem használtuk azt, hogy "deviszont", a -ban/ben ragokat mind írásban, mind szóban helyesen használtuk, nem alkalmaztunk nevetséges kicsinyítőképzős rövidítéseket, stb.
Ellenben szinonimákat, nem túlozva, de külföldi eredetű szavakat is... ezeket igen. Emiatt már "UFO"-nak csúfoltak általánosban. Főleg, amikor 9 évesen iskolát váltottam, és az új suliban "kuss" helyett azt mondtam valakinek, hogy "csitt"... Egy hétig ezzel szívattak utána, és röhögtek rajtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!