Melyik magyar királynőnek/királynénak volt a legizgalmasabb élete szerintetek?
Szerintem Nagy Lajos fiatalabb leányának Mária hercegnőnek.
Apja halála után Magyarország első királynője lett, a lengyelek ugyanis nem akarták, hogy a közös uralkodója legyen továbbra is a két országnak. Így az idősebb lány (Hedvig) került Lengyelországba. Máriából magyar királyné lett. De helyette anyja uralkodott.
A nőuralom ellen a délvidéken lázadás tört ki, behívták az egyik anjou rokont Kis Károlyt akit Máriának kellett megkoronáznia kényszerből dec. 31-én. Mária anyja azonban összeesküvést szőt és megölette Károlyt, ezért mikor a délvidéken jártak, a lázadók elfogták Máriát és anyját is, akit saját lánya előtt folytottak meg egy várbörtönben. Máriát később a királlyá választott Luxemburgi Zsigmond szabadította ki fogságából (ők még korábban összeházasodtak) Máriának Zsigmond javára le kellett mondania, amugy sem volt uralkodó alkat. Halála körül is homály van. Állítólag egyedül kilovagolt állaptosan és mire megtalálták csecsemőjével együtt halott volt már...
Szerintem II. Lajos feleségének, Habsburg Máriának is izgalmas élete lehetett. II. Lajos uralkodása alatt inkább ő próbálta gatyába rázni az országot és Csehországban is próbálta a királyi hatalmat erősíteni (nem sok sikerrel). Inkább ő uralkodott, mint a férje.
A mohácsi csata után elhagyta az országot és a spanyol Habsburgokhoz került (II. Fülöp spanyol király az unokaöccse volt). Mivel a spanyol Habsburgok a fő tartományaik élére a rokonaikat tették, ezért Mária (akit Nyugaton Magyarországi Mária néven ismernek) Németalföld kormányzója lett és hamarosan szembe kellett néznie a holland függetlenségi mozgalommal.
Azért nem sok királynénak adatott meg, hogy Csehország és Magyarország királynéja volt, azután pedig Németalföld kormányzója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!