Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem tudok megbocsájtani...

Miért nem tudok megbocsájtani nagyon régi apró dolgokat sem?

Figyelt kérdés
30 évvel ezelőtt, kamasz koromban kaptam egy kiscicát és a húgom is kapott egyet. Az enyém sokat nyávogott és a kanapé alá piszkított, ezért egyszer a nagymamám amikor suliban voltam, elvitte és kirakta valahol messze. Nem mondták meg, én azt hittem, elcsvargott, de később mégis valahogy megtudtam, meghallottam, mikor valakinek mondták. Én ezt azóta sem tudtam megbocsájtani az amúgy nagyon kedves, igazi tökéletes nagyimnak, még mindig fáj. A szüleim pedig megcsalták egymást, előttünk pedig összevissza titkolóztak akkoriban, emiatt képtelen vagyok szeretni őket, pedig amúgy megtettek értünk mindent. Pl. úgy tudtam meg, hogy édesanyám terhes az öcsémmel, hogy éppen másnak mesélte és meghallottam. Hogy hogy nem nekünk mondta el leghamarabb? Hogy szerethetném őt így? Ez kb. 30 éve foglalkoztat és azóta nem tettem túl rajta magamat és azt hiszem nem is fogom.
2014. ápr. 8. 08:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Mondd el nekik, hogy ez bánt téged. Akkor megkönnyebbülsz, ha kiadod magadból.

Azután pedig foglalkozz a saját életeddel, ne azon rágódj, hogy mi volt 30 éve.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy mit szólnál ahhoz, ha neked sem bocsátana meg soha senki és még évtizedek után is haragudna rád.

2014. ápr. 8. 09:07
 2/11 anonim ***** válasza:
Hát a kiscicás dolog még érthető,az aljasság volt ja,de most őszintén ha nagymamád odalesz,akkor is ezen fogsz még lovagolni,hogy a macskával mit csinált?Ez meg olyan gyerekes hozzállás.A szüleid magánéletébe,szerintem nem szólhatsz bele,sem ítélkezni.Főleg ha megtettek érted mindent.
2014. ápr. 8. 09:08
 3/11 A kérdező kommentje:
Épp ez a baj, hogy a nagymama már nagyon öreg és beteg és mégis mindig ez jut az eszembe, hiába nem akarom, hogy eszembe jusson. Az is nyomaszt, hogy nyilván akaratomon kívül biztosan én is okoztam másokban ilyen traumát és ők sem bocsájtanak meg esetleg és én meg nem is tudok róla.
2014. ápr. 8. 09:14
 4/11 anonim ***** válasza:

Azért nem tudsz megbocsájtani nekik, mert több mindenről gondolod azt, hogy rólad szól, mint amennyiről kellene.

A megcsalás például nem rólad szólt. Semmi közöd nem volt a szüleid magánéletéhez. Persze hogy nem tudsz megbocsájtani, mert egyszerűen nincs mit. Nem ellened irányult, egyszerűen nem rólad szólt. Írod, hogy értetek mindent megtettek. Akkor mit is szeretnél megbocsájtani?

A cica kérdése más. Azonban ha 30 éve gondolkodsz ezen, túl kellene rajta tenned magad. Nyilván nagy csalódás volt, hogy a cicád eltűnt az meg még nagyobb, hogy szándékosan vitték el, de így történt. Tudsz rajta változtatni? Nem! Nem volt szép dolog, de mindenki követ el hibákat. Te is! Ezt értsd meg.

Amúgy ha még mindig haragszol ezért nagymamádra, azon gondolkodj el, hogy milyen megtorlás lenne méltányos.

- Összevesznél vele és számon kérnéd? Ebből a távlatból ugye nem.

- Tönkretennél valamit ami az övé? Nem tudnál rajta bosszút állni ugye?

Ez ugyan rólad szólt, de nem csak a te életedre volt hatással annak a macskának a jelenléte. Ha nem tudnál rosszat tenni nagyiddal, még egy kiadós lecseszés szintjén se, akkor valahol feldolgoztad már a történteket. Csak nem lépsz túl rajta, és a jelenlegi problémáidat nem oldod meg, hanem a rossz érzéseidet ráhúzod a régi dolgokra.

Szerintem minden negatív érzésednek keresd meg az okát, mert bizonyára nem 30 évvel ezelőtti dologban gyökeredzik.

2014. ápr. 8. 09:15
 5/11 A kérdező kommentje:
Azért pici közöm volt a magánéletükhöz, mert amikor éppen anyum a barátjával volt, nekem mindig kitalált valamit, hogy éppen kivel van vagy mit csinál (tanfolyamra megy, egy házaspárral van, stb.) Szóval inkább a hazugságok fájnak, nem az, amit tettek.
2014. ápr. 8. 09:23
 6/11 anonim ***** válasza:
Ez nem megbocsájtás kérdése. Itt egyszerűen arról van szó, hogy olyan emberek tettek számodra idegen, negatív dolgokat, akiket feltétel nélkül szerettél és tökéletesnek hittél. Ilyen csalódások mindenkit érnek és mindenki emlékszik is rájuk. Fortyogni nem kell miatta, de természetes, hogy emlékszel valamire, ami alapvetően átalakította az emberekről kialakult képed.
2014. ápr. 8. 09:31
 7/11 anonim ***** válasza:
Ja és azt írod: apró dolgok. Ezek nem apró dolgok. Ezeket én sem felejteném el. Utálni nem utálnám érte őket, de emlékeznék - ez egy mérföldkő volt abban, hogy kialakuljon az emberismereted. Ráadásul az erre legfogékonyabb korban történtek.
2014. ápr. 8. 09:33
 8/11 anonim ***** válasza:

"édesanyám terhes az öcsémmel"? Mivan? :D AZ öcséd hogy lehet terhes,vagy a gyerek az öcsédtől van? Nem kötekedni akarok,de qva félreérthető.

Mondjuk helyesbítve.Édesanyám terhessége alatt,aki most az öcsém..Nem?

2014. ápr. 8. 10:24
 9/11 anonim ***** válasza:

Utolsó... ezt így mondják. Semmi félreérthető nincs benne. A magyarban úgy mondjuk: valakiVEL terhes. Más, mint ha azt mondanád, TŐLE terhes. Ha át akarjuk fogalmazni, max úgy, hogy "édesanyám az öcsémet várta".

Az én anyukám terhes volt velem meg a bátyámmal is. Mi van ebben?

2014. ápr. 8. 10:31
 10/11 anonim ***** válasza:

Én egészen más nézőpontból közelítem meg a kérdésedet.

Azt mondom, azért nem tudsz megbocsátani régi sérelmeket, és azért nem tudod szeretni a szüleidet, mert Te is szeretet-hiányban nőttél fel. Gondoskodtak Rólad/Rólatok, a szükségleteiteket kielégítették, de nem szerettek igazán benneteket.

Bár Müller Pétert nem igazán szeretem, a gyerekneveléssel kapcsolatban van egy gondolata - 4 mondat az egész - ami abszolút telitalálat :

"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is, ha valódi."

(Müller Péter)

Hogy miért vagy olyan, amilyen? Mert Anyukád is ilyen volt. Ezt a mintát hoztad, vetted át...

2014. ápr. 8. 14:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!