Miért megalázó annak a személynek akit megerőszakolnak maga a megerőszakolás?
Még mielőtt bárki kombinálna nem, NEM erőszakoltak meg. 17 éves vagyok és lány. Rádióban is volt erről szó, itt is olvasgattam, hogy azok az emberek akik áldozatul estek pl. ennek vagy akár molesztálásnak, pedofíliának stb. azok szégyenlik a dolgot és inkább nem is beszélnek róla, senkinek, mert olyan szinten megalázónak tartják, van, hogy még a rendőrségnek sem szólnak. De nem értem mi ebben a megalázó az áldozat számára?
Ha beleképzelem magam nekem első dolgom lenne, hogy elmondjam a barátnőmnek, anyának és a rendőrségnek, pedig nem épp egy extrovertált típus vagyok.
Köszönöm előre is! (Csak, hogy eszembe jutott ez a téma és keresem a választ)
Mert nem a szőke herceg jön lovon erőszakolni, hanem egy gusztustalan pedofil.
Egyébként meg kívülállóként könnyű okoskodni...
Mert a legszemélyesebb, legintimebb részeiben nyúlkált egy idegen (vagy nem idegen, ami nem feltétlen rosszabb vagy jobb). Általában az ember azt is megválogatja, hogy kinek mit mond el az életéből, erre jön valaki, aki a Te megkérdezésed nélkül, a Te engedélyed nélkül olyat művel veled, ami teljességgel semmibe veszi személyes jogaidat.
Az emberek sajnálatában sokszor van lesajnálás is: "Te szerencsétlen, veled megtörtént, velem meg nem."
Na a rendőrségnek aztán szólhatsz. A barátnőmet kísértem el a rendőrségre, miután a volt párja félholtra verte és megerőszakolta. Olyan szinten megalázták, hogy a testvére majdnem nekiment a rendőröknek dühében. Egyszerűen le akarták beszélni a feljelentésről (tudod akkor nekik dolgozni kellett volna), a szemébe vágták, hogy biztos ő tehet róla.
Sokszor a szülők sem jobbak. Találkoztam már olyan esettel, hogy a 8 éves kislányt megerőszakolta az apja. Erre anyuka nekiesett a gyereknek, hogy milyen egy szakad ringyó. Értsd: a gyereket hibáztatta.
Ezek után én nem csodálkozom, ha az áldozat magát szégyelli. Ilyen társadalomban élünk. Ha megjelenik egy hír, hogy megerőszakoltak egy nőt mi az első reakció? Biztos kihívóan öltözködött (mintha ez okot adna az erőszakra), ő is akarta csak meggondolta magát, minek megy egyedül utcára...stb.
Na de ha egy hercegnő erőszakolna meg, igazán nem venném zokon...
Viccet félretéve, az hogy a környezet mindig rosszul kezeli az ilyen eseteket az nem igaz. Biztos vannak esetek amikor igaz, de közel sem mindig. Elhiszem, hogy vannak bunkó rendőrök is, akiket csöppet sem érdekel a lelki világod, de vannak olyanok is, akik normálisak és megértően tudják kezelni az ügyet.
"De nem értem mi ebben a megalázó az áldozat számára?"
Hogy mi a megalázó? Az, hogy akaratod ellenére behatol a testedbe egy másik ember teste, belédnyomja a mocskát, és felhasítja a lelkedet, darabokra, uralkodik rajtad, és közben beleröhög a képedbe.
"Ha beleképzelem magam nekem első dolgom lenne, hogy elmondjam a barátnőmnek, anyának és a rendőrségnek, pedig nem épp egy extrovertált típus vagyok."
Te, kislány, egy ostoba libuska vagy, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Saját magadat sem ismered. Te éppenhogy erősen extrovertált ember vagy, mert egy introvertált ember fel sem tett volna ide ilyen kérdést és valóban képes volna beleéni magát olyan ember helyzetébe, akit megerőszakoltak. Ha másként nem, akkor a megfelelő irodalmi, filmes adaptációk segítségével.
A megerőszakolás maga olyan tett, amely az áldozatban olyan fokú szégyenérzetet generál, amely szinte minden kibeszélési, segítségkérési lehetőséget elzár.
Még ma is nagyon sokan az agresszor mellé állnak, amikor arról van szó, hogy XY-t megerőszakolták.
Mint valahai áldozat (én gyerek-áldozat voltam!) csak annyit tudok neked mondani: szívből kívánom, hogy soha ne tudd meg, hogy milyen az az érzés, amit te most bőszen feszegetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!