Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogy a helyes mentők vagy...

Hogy a helyes mentők vagy mentősök?

Figyelt kérdés

Vannak a mentő autók.. az ok de a dolgozók miért mentők?? a tv-ben is úgy mondják..

help valaki.

2014. febr. 6. 11:50
 1/10 anonim ***** válasza:
63%

mentők- ez konkrétan a járművekre értendő.

mentősök- ez meg a dolgozó emberkékre vonatkozik.

A tévében mostanában nagyon sok nyelvtani hibát vétenek.

2014. febr. 6. 11:58
 2/10 anonim ***** válasza:

Mentők, úgy általában az egész szervezetre mondják.

Mentősök konkrétan az emberek.

Mindkettő helyes.

Mint pl. rendőrség a szervezet, és rendőrök az ott dolgozók. Ott is mondhatom, hogy kihívtam a rendőrséget, vagy kihívtam a rendőröket.

2014. febr. 6. 12:06
 3/10 anonim ***** válasza:
#1: annyival kiegészíteném, hogy a "mentők" még magára a szervezetre is vonatkozhat. "Kihívtuk a mentőket" - ez nem magukra a mentőautókra vonatkozik, hanem a mentőkre, mint szervezetre.
2014. febr. 6. 12:06
 4/10 anonim ***** válasza:
Tavaly, amikor a Maradj talpon! mentős különkiadásában különféle mentők játszottak (kutyás, vízi stb.), akkor ők elmondták a műsorban, és Gundi még meg is ismételte a kamerába, hogy ne mondjuk azt rájuk, hogy mentősök, hanem mentők, mert így helyes. Tehát maguk a mentők szerint.
2014. febr. 6. 12:39
 5/10 anonim ***** válasza:
Egyes szám mentő.Többes szám mentősök.Sok mentő együtt mentőcsapat.
2014. febr. 6. 12:48
 6/10 anonim válasza:
94%

Na akkor tiszta vizet a pohárba. Mentő a helyes. Nincs rendőrös, meg tűzoltós sem. A mentőszolgálat munkatársai mentési feladatokat látnak el, igy ők amentők.Amennyiben sikerül így használni: Kijöttek a mentők. Segítettek a mentők. Hívtam a mentőket.azt megköszönjük.

Üdvözlettel: egy mentő

2014. febr. 8. 00:05
 7/10 anonim ***** válasza:

"Egyes szám mentő. Többes szám mentősök."

Ezt mi alapján sikerült így kitalálni? :D A "mentősök" egy rosszul és értelmetlenül berögzült szó. Nem tudom, miért alakult ki, és szörnyű, hogy mindenhol ezt hallani.

Az az ember, aki ment, az egy mentő. Többes szám mentők. Nincs olyan rag, hogy -sök, tehát a mentő-sök értelmetlen.

Meg mondja már meg valaki, hogy mi értelme lenne annak, hogy valaki mentős? Összekenték mentővel és mentős lett? :D

Rendőr - rendőrök (nem rendőrösök)

és így tovább.

De előttem egy mentő is leírta, neki talán hisztek :D

2014. máj. 26. 18:50
 8/10 anonim ***** válasza:
Olyan szörnyű ez neked?Kispofám?Ha már helyesíródsz itt akkor ne használj "macskakörmöt" ha „idézel” valamit hanem használj „idézőjelet”.Nekem ez a szörnyű.De azért nyugodtan alszom.Két mentősök meg mentösduó.Három mentő meg mentőstrió.Öt mentős meg mentőbanda.ÜDV:Grécsilászló!
2014. máj. 26. 20:04
 9/10 anonim ***** válasza:

Látom besérültél kicsit :). Sokat gondolkozhattál ezen az idézőjeles dolgon, hogy találj azért valamit az én hsz-emben is :D. Egyébként az általad macskakörömnek hívott dolog az angol idézőjel. Bocs, hogy ezt használtam, de ez inkább formaiság, mint helyesírás. A macskaköröm pedig a magyar írásban használt idézőjel.

Viszont ha már ennyire keresgélsz, keresd meg a válaszodban három vesszőnek a helyét, jó mulatást :)!

Viccet félretéve, a mentősök kifejezés annyira elterjedt a köznyelvben, hogy valószínűleg nem számít hibának. Nekem bántja a fülem, de azért nem akadok ki rajta :).

2014. nov. 12. 15:57
 10/10 anonim válasza:
Régi kérdés, de én inkább a Magyar Tudományos Akadémiának hiszek, mint egy mentősnek, ugyanis a mentős kifejezés helyes, ha a személyre értjük nem pedig a mentőszolgálatra pl.: kihívtam a mentősöket, ez nem jó, de egy mentős segített nekem mert egy hős :) így már helyes. A példád alapján pedig legyen tűzoltóség hiszen rendőrség van, vagy legyen rendőrság hiszen tűzoltóság van semmi köze sincs az egészhez.
2016. máj. 12. 08:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!