A nem tradicionális keresztnevek miért váltanak ki indulatokat?
Amikor olyan kérdést olvasok, ahol a kérdező a születendő gyerek nevén gondolkodik, minden olyan névre rettentő negatív kommentek érkeznek, amelyik nem megszokott. Miért?
Gyerekkoromban a Nikolettáról, Fanniról, Hannáról rémlik hasonló (80-as, 90-es évek), azóta megszokottá váltak, már nem fújnak rájuk.
Nem tudom... nekem például lánynevek közül a Léna a kedvencem. Különleges, de szerintem nagyon szép név :)
Kár az ilyenen vitatkozni, mert mindenkinek más az ízlése :)
"A gyerek meg egy életen át viselheti a különlegességének a következményeit."
Azaz?
1. A fonetikusan írt idegen nevek hülyén néznek ki és a tetejében az adott (eredeti) nyelven alig hasonlítana a kiejtés arra, ahogy át lesz írva.
2. A különleges nevek nagy része nem illeszkedik a magyar szavak közé, sokszor alig lehet kimondani folyamatos beszédben.
3. Ha valaki a gyerekét mesefiguráról vagy hasonló valamiröl nevezi el, az igencsak gyerekes.
4. Ha a gyereknek állandóan el kell magyaráznia, hogy hogyan is írják a nevét, illetve 5-10-szer meg kell ismételnie bemutatkozáskor, az neki lesz nagyon kínos.
5. Sok divatos név hangzása nem szép, nem dallamos. Ha a gyerek neve leginkább egy permetszerre emlékeztet vagy egy nyomtatóra, az nem túl pozitiv számára.
6. A legtöbb különleges név nem illik hangzásban egy tradicionálisan magyar vezetéknévhez, és a legtöbb ember számára ezért elég nevetséges.
7. A "régi magyar" nevek jó része is ebbe a kategóriába tartozik, a hangzása nem szép.
Az általad felsorolt nevek már régebben is léteztek Magyarországon is, csak ritkán adták a gyereknek. A mai nevek jó részét még csak nem is hallották/olvasták és ezért sem illeszkedik be a szövegkörnyezetbe.
Leokádia
Orália
Alma
Málna
Ajándék
Ivó
"Azaz cikizni fogják, akár nyíltan, akár a háta mögött."
Ezt tudtommal megtehetik a külsejével, vezetéknevével, viselkedésével is. Akinek olyan a személyisége, az mindenképp célpont lesz, nem a nevén múlik.
1. Ezzel egyetértek.
2. A mindennap használt termékek nagy részénél (élelmiszer, kozmetikum, műszaki cikk, stb) ez az égvilágon semmi gondot nem jelent, de amint keresztnév, hirtelen logopédusra szorulnak az emberek?
3. Valóban, bár konkrét példa nekem nem ugrik be, hiába pörgetem a mesefigurák nevét.
4. A vezetéknévvel is elég gyakran előfordul. Mi a különbség a szituációt tekintve? Hogy az első vagy a második szót kell betűzgetni?
5. Ez igaz, de nem hiszem, hogy divatosságon múlik - ráadásul nagyon ízlés kérdése, ami nekem szépen cseng, az másnak bántja a fülét és fordítva.
6. Azért megnéznék egy statisztikát, hogy az ország népességének hány százaléka visel hagyományos magyar családnevet...
7. Ez szintén ízlésbeli kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!