Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az erdélyi magyarok fehér...

Az erdélyi magyarok fehér bőrűek? Vagy milyenek?

Figyelt kérdés

Mert nem egyszer találkoztam már ilyen kreolabb árnyalatú magát erdélyinek nevezővel, akire én elsőnek azt gondoltam cigány, de jobban megnézve nem teljesen volt az.

A környezetemben azt mondták ezek ilyen románok, román keveredésűek, mert a rendes magyar gondolok itt a székelyekre azok fehér bőrűek, és nem ez a cigány mentalitású mozgó jópofizó árus fajta.

Azt mondták nekem a tapasztaltabbak, a székelyt a beszédjéről meg az életrevalóságáról lehet felismerni, mert rendesen dolgoznak, míg akivel én találkoztam azok ilyen megélhetési "erdélyiek" itt Magyarországon, igazából ilyen románok mint külső és belső jegyeikben (és inkább nem jellemezném, nem akarom hogy kitöröljék).

2013. nov. 27. 15:59
1 2
 11/17 anonim válasza:
Utolsóval értek teljesen egyet, mármint a 10-es válaszolóval. A románok és a kreolbőrű cigányok két külön népcsoport. Több a kreol bőrű a román emberek közt, mint a magyarok közt az igaz, viszont nem minden kreolbőrű román cigány is és nem minden román kreol bőrű, ahogyan minden magyar sem fehér bőrű. Ne általánosits.Tehát nagy hiba lecigányozni minden román embert, általánosságban. Semmivel sem civilizáltabbak, műveltebbek a magyar emberek, mint a románok úgy átlagban. Itt is van műveletlen,igénytelen meg művelt,becsületes réteg is, akárcsak a magyar népnél. Szerintem te magyarul beszélő roma emberekkel találkoztál, nem románokkal, az árusok személyében. Én székely vagyok, a beszédem árulkodik erről többeközt. És igen, tényleg ez terjedt el, hogy becsületes és szorgos a székelyek nagyrésze, furfangos észjárásukról, meg hirtelen haragjukról is hiresek. Én viszont nem általánositanék, ezek csak sztereotipiák. Az viszont több, mint valószinű, hogy a mozgó jópofizó árus nem székely volt.
2013. nov. 29. 21:58
 12/17 A kérdező kommentje:

De akkor az miért van hogy már kettő ember akikkel találkoztam is kreolok voltak, és "erdélyinek hívják magukat.

Most ha ez se nem székely, se fehér magyar, akkor mi?

Az én ismeretségemben az ilyenre mondják hogy a "románok" "román cigány".

Ezekre én egyből cigányra asszociálok, de közelebbről megnézve őket azért mégsem olyanok, de mintha lenne bennük egy pár erős vonóval.

Ismerek fehér erdélyit is, de arról meg nem mondaná meg senki hogy honnan jött.

2013. nov. 30. 01:11
 13/17 anonim válasza:
91%
Igen, erdélyiek voltak, ott születtek, erdélyi cigányok, akik magyar vagy román nyelven beszéltek. Tehát egyszerűen mondva cigányok. Az ilyen műveletlen, igénytelen népség járatja le az erdélyieket sajnos. Hajlamosak a magyarországiak az ilyen kreol bőrű egyedek alapján általánositani, hogy itt csak ilyen cigány mentalitású emberekkel van tele az ország. Egyszer utaztam Szegedre busszal és amikor leszálltunk a központban a drága kreol bőrű honfitársaim el kezdtek köpködni a járdára. Én meg szinte elsűllyedtem szégyenemben. Szóval, valószinű, hogy cigányokkal találkoztál, nem tisztán románokkal, magyarokkal, székelyekkel, a kreol bőrű árusok személyében. Nem minden romániai magyar székely is egyben. Ez a népcsoport a nagyrészt Románia délkeleti részén él, Székelyföldön. Az ország nyugati részén élő magyarok például, már nem székelyek, hanem partiumiak. [link] Talán egy partiumi világos bőrű személlyel találkoztál. A beszédstilusuk hasonlóságot mutat a magyarországon élőkével.
2013. nov. 30. 10:10
 14/17 A kérdező kommentje:

Nem vonom kétségbe amit mondasz, mert ezt a jelenséget már más is mondta, de én ezt inkább annak tudnám be amit a másik tábor is mond, hogy onnan is az élhetetlen szerencse vadászok jönnek el leginkább.

Szokták mondani hogy a magyarok kint külföldön ugyan ezt csinálják EGYMÁSSAL, egy magyar tökéletesen elvan angolban addig amíg nem egy szintén magyarral össze nem kerül kényszerből, mert akkor aztán megy a munkahelyi kitúrás előbb-utóbb.

Emlékszem sok ismerősöm vallotta be hogy míg pl. a németek kint nyaraláskor kifejezetten keresik egymást mondjuk, addig mi magyarok kifejezetten szétriadunk ha magyar szót hallunk, és inkább meg sem szólalunk csak hogy le ne bukjunk.

Van a magyarokban egy erős széthúzás ami azért alakult ki mert sok "magyar" vagy annak magát mondó ahelyett hogy tenne magáért, inkább irigységből azt húzza aki tesz. Sajnos ezt az előző rendszer még ki is élezte a besúgó hálózatba amibe sok magyar önként dalolva csatlakozott, csak hogy köphessen a szomszédjára...

Na most érthető ha ebben a közegbe beszabadul egy pár élhetetlen külföldről akik még élelmesebbek is így vagy úgy a helyikénél (sajnos sokszor pont amiatt amit az előző elmond), akkor aztán a magyar valahol jogosan dühöng, mert nem elég hogy magyar magyarnak farkasa, de némely erdélyi a romános virtusával csak ront az egészen.

Mert ügye a román mentalitást igen csak megtapasztalták és magukba szívták sajnos, és sokuk ezt is adja itthon vissza.

Erre mondták azt az igazi székelyek például, hogy az igazi székely az nem megy el máshova, az helyben marad Székelyföldön.

2014. jan. 26. 12:00
 15/17 anonim válasza:
30%
TE RASSZISTA!
2014. febr. 7. 10:27
 16/17 anonim válasza:
Biztosan magyarul beszélő cigányok voltak , itt Erdélyben a cigányok általában magyarul is tudnak , románul is , no meg persze cigányul:)) -Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni,viszont a magyarok között is vannak különböző árnyalatú bőrrel rendelkező egyének, nekünk azt mondta a töritanár, hogy az ősmagyarok jellemzően kreollbőrűek és sötétszeműek voltak,úgyhogy, kedves kérdező , ez egy kifejezetten buta kérdés volt.
2015. ápr. 5. 23:10
 17/17 anonim válasza:
Na vegyük át mégegyszer. Szóval vannak magyarországi és erdélyben élő magyarok. Régen ugyebár Erdély is az ország része volt. Ergo az ott élő magyarok ugyanolyan magyarok. A románok és a cigányok pedig két külön dolog. Én is hallom amikor a "románcigány" jelzőket használják, de ezzel csak magukat minősítik. Mivel jobb a magyar mint a román? Én is magyar vagyok, színtiszta magyar, mégsem utálkozok más nép iránt. Ez gyerekes dolog. Ennyi erővel utáljuk az oroszt, a németet, a szlovákot, a szerbet, a horvátot, mert mind ártottak nekünk? Ugyanmár. A magyarok is mennek nyaralni más országba, meg dolgoznak külföldön, szóval nem kéne annyira szidni a környező népeket... A másik meg, hogy a románok közt is van ugyanolyan paraszt bunkó és van normális réteg, mint itt Magyarországon. Nem lehet felcimkézni egy népet 1-2 ember alapján, se hülye hallott sztereotípiák után. Nekem is volt ismerősöm, aki szidta a románokat, de egyszer nem látott/beszélt/járt román földön, innentől kezdve magát járatta le az alaptalan ítélkezéssel. És romák (akik nem ROMÁNOK),pedig minden országban vannak. Van magyar roma, román roma, angol roma... Minden országban élnek és azt a nyelvet beszélik, szóval hogy ezt is tisztába tegyük. És az, hogy barnább a bőre, főleg nem szempont. Nézz meg egy olasz férfit, általában egyik sem szőke, mégsem cigányok. A népcsoportoknak is megvannak a jellemző vonásai, de ez nem azt jelenti, hogy minden ír vörös hajú és minden német szőke. Magyarországon is van jópár barnább tónusú egyén, és nem feltétlenül roma, csupán a gének játéka vagy megfogta a nap. Ennyi, köszönöm.
2015. júl. 13. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!