Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerintetek hogy lehetne ezt...

Szerintetek hogy lehetne ezt a "mai fiatalságot" megnevelni?

Figyelt kérdés

16 vagyok, nem arról van szó, hogy én vagyok a különb, csak bizony tapasztalok a korosztályomban olyat, amire apám megrázza a fejét és elmeséli, hogy az ő idejében ilyenekért őt rendesen elnáspángolták volna. És én is megrökönyödök néhány dolgon. Ennyire nem nevelnek a szülők? Mert hogy az iskola nem nevel, az tuti. Pedig szerintem annak is nevelni kéne, mert a gyere 9 hónapig majdnem minden hétköznap 6-8 órát minimum ott van. Szóval hol a hiba? A pénz esetleg? Elméletem: jó esetben apa, anya családiból, munkahelyről befolyt pénzel (vagy mindkettő vagy csak az egyik fél melózik) plusz van még ilyen, hogy lakásfenntartási meg gyermekvédelmi... Na szóval megvan a havi x fizu, ami vagy sok, és akkor a gyerek megkap mindent, el lesz kényeztetve, vagy átlagos a fizu, akkor a gyerek nem kap meg mindent és már enyhén lázad, vagy kevés, és akkor a gyerek semmit nem kap meg (itt most olyanra gondolok, hogy páwa öltözék, táblagép, xbox, plazma tv...) és a szülő rossz lesz és gyűlölni kell, ugyanígy ha van rá pénz, de a szülők nem akarják elrontani a gyereket. Szóval hogy a pénz az oka? Az, hogy van jól fizető állása az ősöknek vagy sem? Ez már félig politika...

Vagy a média a bűnös? A gyerek a sok szart nézi a tvben, azt látja, abból tanul, és hát mind tudjuk milyen műsorok szoktak menni néhol... Szóval hogy a média által létrehozott társadalmi elvárásoknak akar mindenki így megfelelni? Vagy megyünk a nyugat után? Vagy mi van már?

Az ésszerű válasz vagyis a legelső az lenne, hogy mert a szülők vagy szülő nem neveli. De ha nem neveli, minek neki? De mondjuk akkor is hiába neveli, ha a tvben meg az utcán olyat lát, olyan lesz és akkor mondom, fellázad a szülő ellen, ha nem ő irányíthat.

Szóval totál nem értem, hogy hogyan fajult idáig ez a korosztály. Mondanék pár példát: 3. óra (töri), osztálytársam 10 perccel becsengetés után bekopog, behívja a tanár, ennyit mondd a gyerek: bocs, elkéstem. A tanár egy nem túl szép pillantást vet rá, jogosan, mert 3 órára bemenni suliba, arról is késni..Maradt volna akkor inkább otthon.. Szóval nézi a tanár majd megkérdezi tőle, hogy megtudja-e indokolni, hogy miért késett. Erre a gyerek azt felelte, hogy: nem volt kedvem bejönni. Óóóóó bocs. Szóval ennyi. És hol tanulja ezt? Mégis mi az, hogy nem volt kedve bejönni?

Másik példa: egyel alattam járó lányok, tehát 9.esek lent az udvaron ordibálnak egymással. Közelebb mentem, mondom ne maradjak már le semmiről, erre olyanokat hallok, hogy "te szemét k***a megb**szattad magad az XY-nal" erre a másik "csak mert nem fért be a fa**a a szűk pi**dba". És ezt így 15 évesen..az iskolában..mindenki előtt..15 ÉVESEN!!

Akkor szerintem jogos a felháborodásom. És azon agyalok, hogy mit lehetne már szerencsétlenekkel csinálni. Ha most ilyenek, milyenek lesznek később? És ezeknek a kezében áll a gyerekem jövője? Ilyenek fogják az országot irányítani?

Jó persze van sok kivétel, bennük bízom, de komolyan már nem tudom, hogy mi kéne nekik. Mert a gyomrom kifordul némelyiktől.

Bocs, ha valakit megsértettem, de kinek nem inge ne vegye magára. Mondom, nekem is vannak hibáim, de ha ilyeneket csinálnék, azt hiszem otthon kapnék érte. Csak engem meg nem ilyenre neveltek. És ezért tisztelem a szüleimet, hogy képesek voltak normálisra nevelni, nem egy elfajzott r*banc lettem.

Ti mit tennétek a jobb állapot létrehozásának érdekében?

2013. okt. 20. 10:24
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Hát hallod, sok helyen a gyerek a suliban füvezik... Egy elég jónevü, sőt egy nagyon jónevü középsuliba járok azt amikor várunk szünetbe a folyosón tiszta fűszag jön a WC ből... Szerintem itt már minden el van cseszve...
2013. okt. 20. 10:55
 12/23 A kérdező kommentje:
Így van, rég rossz rendszerben élünk... "Az optimista azt mondja, a lehető legjobb világban élünk. A pesszimista fél, hogy ez így van." Szóval tényleg reménytelen a helyzet? Bár miért is töröm magam, egy GYK-s kérdéssel még nem teszek jót a világnak és nem érek el semmit. Csak szeretném megérteni az egész lényegét...
2013. okt. 20. 10:57
 13/23 tetro ***** válasza:

"Mert persze az államnak is jogot kellett adni mindenkinek mindenre, már a gyerek is beperelheti az anyját ha megüti. És persze, hogy él a jogával és elkanászodik"

hány ilyen esetről tudsz az utóbbi években?

2013. okt. 20. 11:01
 14/23 anonim ***** válasza:
Hát ez nem igaz,tudnám miért kell lepontozni,szerintem kézzelfogható választ adtam...No,nem baj!Akkor mindenki magára vessen,Jó Napot! :)
2013. okt. 20. 11:06
 15/23 tetro ***** válasza:

11.06

mert általános hülyeségeket puffogtatsz nulla információ tartalommal. a rossz gyerekekből nem lesz semmi? és ez mint valami törvényszerűség? :D ne röhögtess már.

irtózatosan pofátlan és neveletlen baráti köröm volt, állandó rendőrségi ügyekkel. és lényegében mind sokra vitték. van köztünk rendőr százados, ep-képviselő, újságíró, híradós, kereskedelmi csatornán műsorvezető... az összes jó tanuló, jól nevelt gyerek azóta önkormányzatnál vagy iskolában vagy valami hasonló izgi helyen dolgozik és alig keres valamit. szóval nyugtatgassa csak magát a kérdező azzal, hogy majd később azért rossz lesz ezeknek a kis gonosztevőknek, de erre semmilyen garancia vagy törvényszerűség sincs...

2013. okt. 20. 11:14
 16/23 anonim ***** válasza:
88%
nem fogom végigolvasni,csak anyit irok hogy tévhit hogy a mai fiatalok neveletlenebbek..ugyanilyenek voltak a most 50-100 éves emberek is..csak jó azt szjkozni ugye hogy "bezzeg a mi idönkben"?? a legnagyobb hazugság a mai világban hogy a fiatalok neveletlenebbek...
2013. okt. 20. 11:21
 17/23 anonim ***** válasza:

Mondok én egy törvényszerűséget:Nincs igazság a földön de kimondta hogy lesz??

Egyébként meg a legszarágóbb szemét embereknek van szerencséjük az életben,a jó emberek meg sorra szívják meg az életben kapják sorba a pofonokat.

2013. okt. 20. 11:52
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Kezdeném ott, hogy nem csak a szülők hibája a jelenlegi állapot. Változott a társadalmunk, ma már anyagilag sem megengedhető az, hogy legalább az egyik szülő egész nap otthon legyen a gyerekekkel. Szülni se nagyon mernek elmenni a nők, mert félnek, hogy kirúgják őket, nem hogy még évekig otthon legyenek, a gyermek mellett. Arról nem is beszélve, hogy a családi pótlék meg a gyes rohadt kevés egy rendes fizetéshez képest. Tehát mihelyett csak lehet, az anyukák kénytelenek visszamenni dolgozni. Jobb esetben 4-kor vége a munkának, ha nem helyben van a munkahely, lehet délután 5 is, mire hazaér. A gyerek meg már délután 1-kor otthon van. Ehhez még hozzájön az is, hogy nagyon sok szülő csak nyűgként tekint a gyerekekre, és inkább bedugja a tévé/számítógép elé, mint hogy kicsit foglalkozzon vele.

A közeg sem mindegy, amiben felnő. Sajnos egy normálisnak induló gyermeket is elterelhet a környezete nagyon rossz irányba.

Az iskola sem olyan, mint régen. A tanár kezében nincs semmi hatékony fegyelmezőeszköz. (Aki mást mond, az nincs tisztában a valósággal.) Amikor még én jártam iskolába, ha valaki baromkodott órán, a tanár lekevert neki egy taslit. Máris tudta, hogy hogy viselkedjen. Most meg mi van? Legfeljebb beír neki egy szaktanárit, vagy kihívja büntetésből feleltetni, aztán semmi több. Aki olyan, azt tök hidegen hagyja, hogy most eggyel több vagy kevesebb elégtelene van. A szülők többsége sem áll konstruktívan a helyzethez. Régebben azért a többségük adott valamit a tanár szavára. Most ha valami "sérelem" éri a gyereket, egyből rohan be anya-apa balhézni a tanárral. Az eszükbe sem jut, hogy esetleg a gyerekkel van a baj.

(A testi fenyítésnek meg az erőszaknak egyébként nem vagyok híve, főleg hogy tény, hogy sokan visszaéltek vele. De azért igaz, hogy sokszor ez lenne a leghatékonyabb fegyelmezőeszköz.)

A másik dolog, hogy az újgazdag szülők zöme úgy "neveli" a gyereket, hogy inkább megvesznek mindent, csak hogy a gyerek fogja be a száját.

A média sem pont az erkölcsi fejlődést szolgálja. Áramlik be nyugatról a sok szenny, meg is van az eredménye.

A káromkodás általánossá vált, már szinte alap 12-14 évesen folyamatosan b'zdmegolni. (Bár az is tény, és ez "enyhítő körülmény", hogy manapság a trágárkodásnak, káromkodásnak nincs akkora súlya, mint mondjuk 100 éve. A nyelvnek ezen része sokat veszített erejéből.) Az meg már csak hab a tortán, amikor látom a 12-14 éveseket "bulizás" címén részegen enyelegni dugásra kész hímrіngyókkal.

Na, de azért álszentek se legyünk. Azért azt sem szabad állítani, hogy szüleink idejében mindenki kisangyal volt. Amikor látom/hallom apám korosztályát folyamatosan káromkodni, nem egy oylan 40-50 éves embert ismerek, aki képtelen két mondatot elmondani legalább három "bаzdmeg" nélkül, szóval azért abban a generációban sem szent mindenki. Attól, mert abban a korban mások voltak a formalitások, még nem kéne egekig magasztalni őket sem.

2013. okt. 20. 13:09
 19/23 anonim ***** válasza:
49%

Számból vetted ki a szót. Én is ugyanígy gondolom...az a baj, hogy ez ellen nem nagyon lehetne tenni semmit, esetleg azt, hogy majd ha neked is lesznek gyerekeid, normálisan neveled őket, nem hagyod őket elkallódni, persze az se biztos megoldás, mert attól még, hogy otthon figyelsz rá, nem lehetsz vele a nap 24 órájában :/

15L

2013. okt. 20. 15:05
 20/23 A kérdező kommentje:
Hát az a baj, hogy én kétszer is meg fogom gondolni, hogy vállaljak-e gyereket. Mert szépen fel lett sorolva pár dolog a gyerekvállalás ellen: munka, ahol sokáig bent kell lenni, kevés fizu, elmerontó média, abnormális társadalom, egy csomó elvárás erre a korosztályra nézve, ami megint csak a médiának tudható be, hisz ott lát a gyerek olyat, hogy vagy megveszel valami drága dolgot és "menő" leszel vagy senki maradsz. És őszintén, ilyen világba nem szívesen akarnék gyereket. Vagy melózok, hogy el tudjam tartani, vagy éhezünk, hogy nevelhessem. Szóval ha csak nem lesz olyan állásom, ahol elég sokat keresek és később otthagyhatom pár évre a gyerek miatt, akkor valószínűleg nemet fogok mondani a dologra.
2013. okt. 20. 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!