Miért (csak) nekünk kell megtanulnunk kommunikálni a cigányokkal, ez fordítva miért nem igaz?
Előre leszögezném, hogy nem vagyok rasszista, távol álljon tőlem.
Most olvasok a romákkal való kommunikációról, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni, mert mennyivel más a világról alkotott képük, mint a miénk. Ez nem baj, tök jó erről olvasni, mert így könnyebben megérthetem a számomra eddig értehtetlen dolgaikat is.
De. Ennek nem kéne fordítva is mködnie? Tehát oké, én elismerem, hogy ők a hozott kulturájuk miatt sok mindenben különböznek a magyaroktól, és ezt tudomásul kell venni a velük való interakció során, de ők miért nem hajlandóak ugyanezt tudomásul venni a mi irányunkban?
13-as vagyok: mi vagyunk a gyűlölködők? Könyörgöm, nézd meg a híreket, milyen brutalitással teszik tönkre a magyarok életét, különösen a kis falvakban.
Nem előítéletesek vagyunk, hanem rosszak a tapasztalataink. Sorolhatnám a sajátjaimat, hogy mikor milyen kellemetlenség vagy kár ért minket. De a magyar még így is türelmes, nézd meg más országokban mi megy: Franciaországban eldózerolták, Olaszországban felgyújtották a cigánytelepet, Szlovákiában fallal vették körül, Kanadából meg kirakták őket.
Nekünk meg tűrni kell kussban, meg kommunikációt tanulni..
Én nem fogom a gyerekeimet áldozatként odadobni és megvárni, amíg dél-afrikai állapotok lesznek. Barátaim családostól léptek le 2-3 gyerekkel, családom fiataljai közül vannak akik már kimentek, van aki befejezi a sulit és azt tervezi hogy megy ő is. Amikor annak idején bejelentettük a suliban, az osztálytársak szülei közül is többen mondák, hogy ők is gondolkoznak a kivándorláson, vagy hogy ők már nem mennek, de a gyerekeket átlökik a határon. Minket már elvesztettetek, a többieket nem kéne elüldözni, mert magatokkal szúrtok ki.
"nem tehetek sajnos semmit."
Mi még ennyit sem, mert egyből ránk sütik, hogy rasszisták vagyunk. Hol voltatok pl.Szögi Lajos agyonverésekor? Miért nem álltatok ki, hogy tesók, ezt nem kellett volna, a gyerekre pedig figyelni kellene, hogy ne rohangásszon az úton.
"Csak egy magyar volt". Hát kösz.
Olvasd el ezt:
Főleg a kommenteket, pl ezt: "Sok évvel ezelőtt (talán 10-11 éve?) egy szegedi Nyári Egyetemen Mohácsi Viktória is tartott előadást. A szünetben beszélgetni kezdtünk és felvetettem neki azt a problémát, hogy több esetben fordult elő, hogy hetedik osztályos tanulónk szült. Úgy gondoltam ezen a téren lenne tennivaló, gátat kellene szabni, így félő, hogy nem tudják befejezni az általános iskolai tanulmányaikat sem, nemhogy továbbtanulni. Nem értett egyet velem, a családok belügyének tartotta ezt. "
Ez ellen mi nem tudunk semmit tenni, ott az iskola, a tanárok, az orvosok (már amíg vannak, mert még párat megfenyegetnek és ők is elhúznak. Van távoli rokon akik vidéken tanárok. Az egyikük feladta, már nem tanít pár éve, a másik még igen, általános iskolában. Egy magyar sincs az osztályában. Nem tudom meddig bírja, a gyerekei nincsenek már a kisvárosban és soha nem mennek vissza lakni Budapestről, hogy elindulnak-e külföldre ők is, azt nem tudom.), de én nem tudok reggel felkelni és iskolába elrángatni a cigány gyerekeket, még kevésbé tudom őket rávenni, hogy tanuljanak is. Na meg miért hallgatnának a "parasztra"?
"de ez, a vezetőség hibája."
Könyörgöm, ne mindig másra kenjük a felelősséget! Mindenki hibás, a rasszista magyar, a vezetők, a gyárak mert a higiéniával hadilábon álló tanulatlan tömegeknek nem adnak munkát. Mikor beszélünk már végre arról, hogy maguknak a cigányoknak mit kell tenni azért, hogy végre normálisan lehessen együtt élni?
" ne meneküljetek, ne adjátok fel."
Most mit akarsz, fogjak fegyvert vagy mi???? Már abból botrány volt, hogy az egyik kis cigánygyerek a földhöz vágott egy kislányt az iskolában, és a szülőknek (akiknek mindegyik gyereke problémás) szóltak, hogy talán meg kéne nevelni a gyereket. A tanárnő fekete pontot adott valamiért és bement hozzá apuka üvöltözni.
Bocsi, de én ennek nem teszem ki a gyerekeimet. Van itt persze Mohamed nevű osztálytársuk cigány helyett, de rend és nyugalom van az iskolában.
Ne adjuk fel? Apám több mint 70 éve várja, hogy legyen már jobb, most ott tart, hogy a szülei sírján megcsináltatta a sírkövet teljesen beborítva, mert ha ő nem lesz, úgysem lesz senki, aki virágot ültessen oda.
Már csak pár év, és egy unokája sem lesz már az országban, mert az az egy aki még ott van, az is készül valamerre.
" fogjatot össze."
És akkor mi lesz??? Attól hogy fog reggel a kis cigánygyerek az iskolába időbe beérni és az órán odafigyelni??
Fogjatok ti össze, zavarjátok el a Mohácsiféléket és neveljétek meg a tesókat, mert ebből ti fogtok rosszul kijönni, ha továbbra is ilyen mértékű az elvándorlás.
Szerintem rohadtul demagóg, tudatlan a hozzáállás itthon. A maga szempontjából meg lehet érteni mindenkit, csak egyszer, nekünk magyaroknak, meg kéne próbálni más szempontokat is figyelembe venni, esetenként többet is, mert mintha ez nem menne annyira...
A cigány válaszolótól kérdezném, milyen nyelven ír, beszél? Milyen országban él? Miért beszél a magyarokról többes szám második személyben? Magát nem tartja annak?
A feltett kérdés sz_r hatásvadászatnak tartom, aki nem akar tudomást venni ok-okozati összefüggésekről. Általában igaznak tartom ezt a magyar közéletben, a kiragadott kérdésekkel....
De hogy válaszoljak, szerintem:
azért csak nektek kell megtanulni kommunikálni a cigányokkal, mert az elmúlt legalább ötven évben (a mai napig!), az elvtársaknak SOKKAL könnyebb (volt) lesz_rni a cigányok lecsúszását, odatolni a segélyt, később lenyúlni a felzárkóztatásra szánt legtöbb pénzt.
Nagyjaink magasról sz_rnak a demográfiai mutatókra, nem komoly döntéshozók, akik általában véve a magyarság gondjaira hosszútávú választ lennének képesek (akarnának) adni. Csak mondom, 50 100 év múlva több cigány lesz az országban, amivel azért nincs gond, mert teljes jogú magyar állampolgárok, (a magyar hazafiak annyira azért nem szeretik a hazájukat, hogy legalább az utánpótlásról gondoskodnának, csak a pofájuk jár, k_rvára magasztos dolgokról...), de talán nem lenne mindegy, hogy a most fiatal, vagy a még meg nem született cigány gyerekekből milyen felnőttek lesznek, tekintve hogy majd nekik kéne eltartani azokat akik ma k_rvára rühellik őket, tehát van a sorsnak humorérzéke.
Tehát még1X: akkor, ha gondod van lecsúszott, bűnöző, semmirevaló, agresszív, kötekedő, cigányokkal, jusson ez eszedbe, talán el kéne kezdeni a politikusokat b_sztatni, mert ezt a helyzetet nem a cigányok fogják megoldani, ez bármennyire is fáj.
Én tisztában vagyok mindezzel, amit leírtál. Tudom, hogy ez elsősorban a politikusok hibája, hogy ide jutottunk. De mint látod, a kérdést nem a politika, hanem az emberek kategóriába tettem fel.
Nem véletlenül. Ők is emberek, ahogy én is. Ha én tudok némi empátiával közeledni az irányukba, és tolerálni az ő világnézetüket, akkor ők - a magyarországi helyzetektől függetlenül - miért nem képesek legalább néha ugyanerre? Mondok egy megtörtént esetet.
Egy cigány csoport állt az utcán, és az egyikük rosszul lett, eszméletét vesztette, leállat a szíve. Ez a háziorvosi rendelőtől nem messze történt. Riasztották őt, a helyszínre rohant segíteni. És nem az, hogy hagyták volna dolgozni, meg örültek volna, hogy van segítség, hanem egy hatalmas konyhakéssel állt felette az egyik, hogy azonnal csináljon valamit (magyarázat: páni félelem, ez rajtuk néha így jön ki). Mondjuk a nevezett háziorvos már megszokta a környéket, ismeri a viselkedésüket, és simán tudta kezelni a helyzetet. De mi van, ha egy tapasztalatlanabb valaki kerül ilyen helyzetbe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!