Ki látott már gömbvillámot, emberek?
Látni ugyan nem láttam, de mesélte egy kis falum béli asszony. Akkor az újságok tele voltak vele egy hétig. Kicsi falum egy gödörben helyezkedik el. Derült volt az idő, és a néni a tyúkokat etette, mikor meglátott a szemközti dombtetőn, két fényes futball labda nagyságú jelenséget. Melyek "V" alakban közelítettek egymáshoz. Majd a domb oldalban összeértek. Az összeérés pillanatában kezdődött a hadd el hadd! Forgószél süvített végig az utcán, három ház tetejéről sepert le séndőket, egyet teljesen megcsupaszított.
Később személyesen is volt tapasztalatom. Az iménti néni háza fölött a dombtetőn van a hétvégi házam. Belépve az ajtón, megdöbbenve láttam, hogy az ablak alatti elosztó, fehérből fekete lett. Tudjátok, egy olyan ötös, kapcsolós elosztó. Hát itt meg mi történt?- kérdeztem magamtól. Fent a mennyezet alatti 100*100-as villamos elágazó doboz fedele is a konyha közepén volt, a drótok úgy álltak ki belőle, mint a sündisznó de itt égési nyomot nem találtam. Hanem az elosztó az a koromtól lett fekete. Villanyszerelő lévén, tudom, hogy azt a 25-ös kapcsolót csak több száz amper képes úgy összeégetni. De hát honnan jött ez a rengeteg energia, hiszen a biztosítékot mindig kikapcsoltam, és amúgy is csak 16A. A kapcsolónak a piros billenőjét is megtaláltam a szemközti sarokban, teljes épségben. Rajta még egy picike füstfolt sem volt. Én ekkor kezdtem gondolkodni a gömbvillám mibenlétéről, különbözőségéről, és egyáltalán titkairól. Hogy milyen megállapításokra jutottam, akit érdekel privátban elmesélem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!