Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Melyek az ősi magyar családnevek?

Melyek az ősi magyar családnevek?

Figyelt kérdés
ma 09:43
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Alapvetően nem voltak jellemzőek a családnevek. Aztán persze elkezdett kialakulni, hogy pl. apjuk neve után, vagy a „székhelyük" alapján különbözetették meg az embereket (főleg nemeseknél), vagy pedig foglalkozás alapján, vagy valamilyen fizikai vagy egyéb tulajdonság alapján. Szóval én úgy gondolom, az ilyenek lehetnek a legősibb családnevek.
ma 10:00
 2/9 A kérdező kommentje:
Úgy tudom 1400-as években kezdtek kialakulni. Gondolom mint mindenből ebből is kellett hogy legyenek legelsők. :)
ma 10:05
 3/9 anonim ***** válasza:
32%

#1 vagyok

Egy Kovács nevű tanárnőnk azt mondta, a Kovács az egyik legősibb magyar név. Lehet, hogy van benne igazság, de maga a szó nem biztos, hogy magyar eredetű, tekintve, hogy a környező szláv nyelvekben is hasonló szavak vannak a kovácsra.

ma 10:09
 4/9 anonim ***** válasza:
14%

3

És átvétel miért csak onnan ide történhet?A magyar az nem adhat semmit csak elvehet?

ma 10:27
 5/9 anonim ***** válasza:

"Anyám kun volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az."

Anyai ágon történetesen én is Kun vagyok. Most akkor ez ösi magyar családnév? A kunok nagyjából a 13. Sz közepén települtek be. Ez előtti időszakra gondolsz?

ma 10:30
 6/9 anonim ***** válasza:
31%
4. Így ahogy van, az ilyen elméleteket leginkább azok kései utódai terjesztik, akiknek az elődei valamikor a 19. sz közepe vége felé települtek be Magyarországra.Ergo: kimaradtak azokból a küzdelmekböl, amelyen a magyarság az azt megelőző viharos századokban keresztülment. De annál nagyobb befolyást szereztek viszonylag hamar a magyar tudományos/kulturális életben. És onnantól kezdve a magyar csak egy ilyen innen onnan lopkodo/rabló népség lehetett. A másik ilyen irányú befolyásoltság német/osztrák irányból jött, ld fingugro, akarom mondani finnugor elmélet. A kettő szorításában próbál valahogy a magyar kultúra, nyelv és eredet tudat megmaradni. Az eredmény: Nagy Feró Kossuth díj, vagy ózdi Majka sikerei a média világában. Magyarul szólva "elprolisitották" a magyart,miután elvették a multját, leszolták, leszolják a nyelvét,
ma 10:41
 7/9 anonim ***** válasza:
60%
A nemeseknek volt csak családnevük régen. Például a Széchenyi az elég régi, de a Wass is. De ez Nyugaton is így van, a nemeseknek van csak "ősi" nevük. A Habsburg is egy régi név.
ma 11:40
 8/9 anonim ***** válasza:
Ajtony,Aba,Csák stb.. a régi nemzetségek nevei,sok kihalt már
ma 12:30
 9/9 anonim ***** válasza:
7: Nos, igaz, de nem tudom hogy a kérdező milyen messzire akar visszamenni a múltban. Ilyen társadalmi réteg, hogy nemesség, a honfoglalás korában még nem is létezett, ösi magyar nevek pedig már akkor is voltak. A nemesség mint "osztály "kialakulása amennyire tudom,a 13-14 századra tehető. Előtte nemzetségek voltak, nemzetség fökkel.
ma 13:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!