Miért van az hogy a mostani tinik iskolaidőben is fent vannak hajnalig?
Én 2006 nyári szünetét, amikor 6.-ból 7.-be mentem, úgy toltam végig, hogy végig éjszakáztam a gép előtt 2 és fél hónapot - délben keltem, ebédeltem, megcsináltam az aznapi részt a nyári háziból, délután bringáztam a haverokkal kb este 7-ig, aztán hazamentem, vacsi, este 8 után az Anime+ csatornát néztem, és miután lement, ami érdekelt, tovább animéztem a gépen (japán szinkronos, angol feliratos animéket néztem, amiket a USTeam FTP-szerójáról töltöttem le) vagy mangákat olvastam, esetleg valami MMORPG-vel játszottam, vagy valami Flash játékkal, vagy a fene emlékszik már, mivel, egészen reggel 6-ig. Aztán ismétlés. Június közepétől augusztus végéig. Aztán simán visszaálltam a normál kelésre, amint a suli kezdődött, csak annyi h 1-2 órával később feküdtem le, mint azelőtt.
Úgy rémlik h ezt egészen a 2010-es nyári szünetig így csináltam, gimiben, aztán fősulin szintén volt 1-2 ilyen év.
Most freelancerként szellemi tevékenységgel vállalkozom (hát ezt de szépen fogalmaztam meg :D ), és ráálltam az állandó éjszakás munkára már vagy 6-8 éve, szóval visszatért a bagolyéletmód. De nekem így tök jó, mert éjszaka pörög igazán az agyam, nappal nem tudok jól dolgozni, és tök rossz h ezt senki nem érti meg rajtam kívül (kivéve 1 gimis volt oszt. társamat), és sokáig elég rosszul éreztem magam emiatt, de manapság már egyre kevésbé.
Szóval ezzel csak annyit akartam mondani, hogy ez nem teljesen újkeletű dolog, de manapság valószínűleg több fiatal csinálja így, mint anno, mégpedig szerintem a netes tartalmak miatt. Tudom, klisé, de tényleg így gondolom. A neten megjelenő tartalmakat fogyasztásra gyártják (elvégre ebből élnek a tartalomgyártók, nekik létszükséglet h a tartalmaikat minél többen fogyasszák), és nagyon ügyesen csinálnak az emberből tartalomfüggőt. Egy fiatal elme pedig hatványozottabban hajlamos ilyen netestartalom-függővé válni, mint például egy 30-as, 40-es, stb. korosztályú ember. Hidd el, akik a Fb-ra, Yt-ra, Instára, TikTokra és a többi helyre gyártják a tartalmakat, nagyon jól értenek hozzá, hogy mivel fogják meg a nézőket, és aki hajlamos rá, az egyszerűen ráfügg, elveszíti az időérzékét, és kész. Ha te nem vagy rá hajlamos, akkor te ezt soha nem fogod megérteni. Én is csak azért értem, mert 30 éves fejjel hajlamos vagyok ráfüggni, és néha komoly önuralom kell hozzá, hogy leoffoljam magam ezekről a dolgokról. Nekem 30 évesen nehéz ez néha. Szerinted mit művelnek ezek egy 10-12-14 éves gyerek elméjével? Bennük még nem alakult olyan erős és markáns értékrend és tudatosság h ezt megfelelően kezeljék, még nincs akkora felelősség a vállukon - vagy legalábbis nem érzik annyira - h nemet tudjanak rá mondani, "mert a suli ráér, amúgy is minek tanuljak, csak még egy fél órát nézem a TikTokot" stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!