Milyen ma Magyarországon nemzeti kisebbséginek lenni?
Figyelt kérdés
Aki valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak tartja magát, az hogyan érzi magát manapság ebben a tekintetben? Elégedett-e a nyelvi és egyéb szabályozásokkal, a hétköznapokkal, a többi ember viszonyulásával hozzá? Tud valaki hasonló témájú szociológiai kutatásról az elmúlt 30 évben?dec. 9. 20:42
1/6 anonim válasza:
Magyarországon magyarnak lenni a legnehezebb.
2/6 anonim válasza:
Szerintem nyelvileg a nagy részük már kétnyelvű, vagy magyar anyanyelvű, az, hogy valaki sváb, vagy akármi más hazai nemzetiséghez tartozó, szerintem csak egy plusz identitás inkább. Nyilván vannak, akik mélyebben megélik, nemzetiségi suliba járatják a gyerekeiket, olyan misére járnak stb. De szerintem mind magyarnak is érzik magukat, ez kiderül a népszámlálási adatokból is. Nagy részük kettős identitású. Nincsenek Magyarországon olyan nagyobb etnikai szigetek, mint a környező országokban pl. mindenhol keveredtek a magyar lakossággal, vagy kénytelenek voltak a városokba menni dolgozni, magyar többségi környezetbe. Ezekből kiindulva csoda, hogy még mindig összesen több tízezer/többezer főt tesznek ki a magyarországi nemzetiségek. Az, hogy mennyire szervezettek, függ a létszámuktól, attól, hogy mennyire élnek elszórtan, vagy nagyobb csoportokban, illetve pl. az ortodox vallású nemzetiségek saját anyaegyházzal is rendelkeznek.
3/6 anonim válasza:
Semmi extra, legföljebb annyi, hogy a kultúrát nem érzem annyira a magaménak, emiatt és más miatt is gondolkodom, hogy "hazamegyek", vagy legalább is külföldre.
Egyébként sok kisebbségnek magyar az anyanyelve, nekem is, nagyszüleimnek is már az volt.
4/6 anonim válasza:
Milyen az a nemzeti kisebbség? Az intelligens magyarokra gondolsz?
5/6 anonim válasza:
Nálunk nem érdemes kisebbséginek lenni, mert hamar büntibe kerülhet az ember. Ha valakit sanyargatni kell, akkor könnyen megtalálják az idegeneket.
6/6 anonim válasza:
A legtöbb embernek, aki valamely nemzetiséghez tartozónak vallja magát, ma ez már inkább egy kulturális plusz, mintsem nyelvi. Szerintem, nincs már olyan nemzetiségi ember, aki rosszabbul tudna magyarul, mint a saját nemzetisége nyelvén.
Legfeljebb a Rajkára betelepülő szlovákok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!