A magyar Reddit subokban tényleg aránytalanul sok a bunkó, vagy csak engem találnak be rendszeresen?
Mostanság kezdtem el aktívabban redditezni, ezt megelőzően szinte csak itt Gyakorin beszéltem magyarokkal.
Itt 90% felett van a válaszadási rátám, ott viszont rendszeresen és tömegesen támadnak és lepontoznak, főleg a munkákkal kapcsolatos sub-on belül. Jelenleg ott tartok, hogy nem győzöm rajta tiltani az embereket, törölni a kérdéseimet, mert szabályosan felzaklat az az ellenséges stílus, amit ott tapasztalok. Volt, hogy úgy kiosztottak és elvették az életkedvemet, hogy órákig zokogtam utána, holott csak tanácsot szerettem volna kérni. Meg merem kockáztatni, hogy még Gyakorin és a magyar Facebook-os közösségben is jobb a helyzet. Mindkét helyen akasztottak már ki, de soha nem olyan arányban, mint ott. Gyakorin általában az a felállás, hogy 10 válaszból 7-8 segítőkész, 1-2 bunkó/troll. A Redditen pont fordítva, azaz 1-2 normális kommentre jut 7-8 tömény indulattal és megvetéssel teli fröcsögés, szidalmazás. Ráadásul ott, engem, mint kérdezőt is állandó jelleggel lepontoznak.
Mások is írnak ki kérdéseket, oda általában többségében rendes, segítőkész válaszok érkeznek, ezért fogalmam sincs, hogy mi bajuk van az embereknek ott velem. Az a kirekesztő, zsigerből ítélkező csordaszellem, ami ott megy riasztó számomra. Egy kérdésnél, ha egy-két embernek valamiért nem vagyok szimpatikus (egy-két mondatba is képesek belekötni és végbemenő következtetéseket leszűrni), akkor onnantól írhatok bármit, jön a downvote-cunami minden egyes kommentemre. Ez szerintem rémisztő. Még gyakorin sem tapasztalok ilyet, pedig itt is kaptam már hideget-meleget, leszavazást egy-egy kommentemre, de nem az összesre és főleg nem tömegektől.
Én csinálok valamit rosszul, vagy a magyar Reddit subok többsége (tisztelet a kivételnek) tényleg maga a szociális fertő?
Jelenleg mentálisan pocsékul vagyok, hónapok óta nem tudok elhelyezkedni, nincsenek barátaim, nem járok emberek közé. Semmi szociális interakcióm nincs a szüleimet, az állásinterjúkat, a kötelező bevásárlást meg a havi 1-2 "pofavizitet" leszámítva a pszichiáternél. Így, ha tanácsra vagy társaságra vágyom, kizárásos alapon marad az internet. Nekem sem jó ez, de momentán nincs más lehetőségem.
Évek óta használok különböző social media felületeket, Twitter, Gyakori, stb., de olyan koncentrált mennyiségű emberi silánysággal sehol sem találkoztam, mint ott.
Cél, szentesíti az eszközt alapon írtam ki kérdést, gondolván, hátha kapok pár hasznos tanácsot, elvégre sok hasznos kérdést és választ látok ott nap, mint nap, de többségében rendre csak lehoznak az életről. Másoknak segítenek, nekem valamiért nem akarnak.
Legközelebb kétszer is meggondolom kiírjak-e oda bármit is, legalábbis abba a bizonyos, korábban már említett sub-ba. Máshol nem jellemző, hogy betámadnának, de ott valamiért nagyon utálnak. Volt, hogy egy saját (!) kérdésem alatt megkérdeztem, hogy mégis mivel érdemeltem ki ezt a bánásmódot, de még magát a kommentet is lepontozták. Választ persze nem kaptam, így továbbra sem tudom, hogy mivel haragítottam magamra tömegeket.
A magyar Reddit elképesztően toxikus hely lett, én teljesen leszoktam róla, és visszatértem a gyakorira.
Mind közül az rHungary a legprimitívebb, annál butább és agresszívabb véleménybuborékot nem láttam még a magyar interneten.
Az askhungary egy fokkal jobb talán, de ott is minősíthetetlen néha amit megengednek.
Mindennek a csúcsa a cartalkhungary volt, ott egy pasi elkezdett dicsekedni, hogy vett egy szép új Skoda terepjárót (talán egy Kodiaq-ot), majd tényleg a legbicskanyitogatóbb stílusban nekiállt szarozni a Lexusokat, ami külön vicces, mert ugyan abban a kategóriában egy jó tízessel drágább autókról beszélünk, mert (és itt dobtam el az agyam) az csak egy Toyota, ami szerinte "szar"..... és ezek az emberek köztünk élnek.
Nem tudok, mert valamennyi kérdésemet töröltem.
Mint mondtam, több közösségi média felületen is fent vagyok, bár tény, hogy főleg fandomok nemzetközi közösségeiben, illetve zárt csoportokban szoktam aktívabban tevékenykedni. Ott többnyire kedves, segítőkész emberek vannak, nem vagyok hozzászokva a "reddites" bánásmódhoz. Mint mondtam, még itt Gyakorin sem tapasztaltam ennyi negativitást irányomba.
S főleg azért esik rosszul, mert más kérdezőkkel általában nem ennyire bunkók. Lehet, hogy tényleg én csinálok valamit rosszul, de ötletem sincs, hogy mit. Arra emlékeztetnek a Redditen tapasztaltak, mint amikor általános meg középiskolás éveim alatt kipécéztek a kedves osztálytársaim. Ott is volt, hogy megkérdeztem, mi velem a gond, de csak annyit mondtak, hogy "Elég gáz, ha magadtól nem jössz rá."
Nekem nem szokásom másokat bántani, sosem ilyen céllal írok vagy kommunikálok, mégis, rendre azt tapasztalom, hogy egyszerűen irritálom az emberek többségét. Élőben is meg Redditen is. Felteszek egy random kérdést és ingerülten, kiabálva válaszolnak.
Egyrészt igen, a Reddit borzasztó hely lett, főleg az rhungary. A modokkal és a userekkel együtt egy katasztrófa az egész. Én töröltem is az accountom, ennyi birka és ennyi ostoba nincs még egy helyen. Csak olvasgatni járok vissza néha, de azt is inkább csak szakmai témákban.
Másrészt viszont, a netes bullyingon egyszerűen túl kell lépni, és kész. Ha k.vaanyáznak, akkor vissza kell anyaázni, és el kell felejteni, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!