Sokszor ha valamit megköszönnek vagy valamit meg dícsérnek rajtam akkor nem tudom mit mondjak veletek is van ilyen?Ez miért van?
Azért van, mert kishitű vagy.
Úgy érzed, hogy a köszi nem elég, még magyarázkodni is akarsz.
Nincs kultúrája a "felszólásnak", csak a "leszólásnak".
Ha bókolnak, azt meg kell köszönni. Helyzettől függően a köszönömön túl egy két szó, egy félmondat beleférhet.
Köszönöm! Szerintem is jó lett.
Köszönöm! Nekem is megtetszett.
Köszönöm! Jól esik, hogy észrevetted.
Köszi! Tényleg odafigyelek mostanában.
Ha meg megköszönnek valamit, akkor a szívesen minden működik. De ott is lehet helyetteseíteni.
Örülök, hogy segíthettem.
Örülök, hogy tetszett/jól esett/ízlett.
De alapesetben a Köszönöm és a Szívesen is pont elég.
A hármassal értek egyet: nincs meg a kultúrája, nem tanulunk meg reagálni a dicséretre. Viszont általában a dicséret maga sem a legjobb formában érkezik.
Pl valakinek tetszik a rúgótechnikád a focipályán. Ha odajön, hogy nagyon tetszik neki, ahogy lősz, tök szívesen nézed, az még egészen könnyű.
Na de ha valaki odajön és elkezd ajnározni, hogy úgy lősz, mint a Messi, arra már nehezebb reagálni. A bók túlzó, ha egyetértesz nagyképű vagy, ha magyarázkodsz, akkor kínos, ha meg "jaj ugyanmározol", akkor álszerény. Ma már azt mondom rá, "köszönöm, jól esik, de azért ne túlozzunk".
Még érdekesebb, amikor valaki odajön és lazán bemondja, hogy egész jó a rúgótechnikád. Ez egy olyan minősítés, amit az edző, a tanár mond. Hiába pozitív, magasról beszél, ha megköszönöd, elfogadod az alárendelődést.
"#6 Egyet is érthetsz vele, akkor az nem alárendelés."
Úgy érted, hogy pl lehet azt mondani, hogy "egyetértek, szerintem is jó a rúgótechnikám"? Ez így valóban nem alárendelődő, de szerintem kicsit felvágós, kínos.
#8 Jó szemed van hozzá, báttya! ;)
Felvágós? Az nem felvágás, ha reálisan alkotsz képet magadról, sőt, a bókot bókkal viszonoztad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!