Egy magas férfi (pl.:200cm)dominanciát sugároz/kisebbségi érzetet kelt az alacsonyabb férfiakban csupán a magassága miatt?
Köszi a választ! Bár az alacsony alatt azért alacsonyabbra gondoltam.
És olyan esetben, ha mondjuk “versenyben vagytok” pl.: állásinterjúra ti ketten érkeztek, vagy pl. az exed összejön egy jóval magasabb férfivel?
(Ezt általánosságban értem, tudom hogy akinek stabil önértékelése van nem feltétlen befolyásolja ez, de azért sok a bizonytalan férfi akinek nagyon törékeny az egója€
@Kérdező: "Egy magas férfi (pl.:200cm)dominanciát sugároz/kisebbségi érzetet kelt az alacsonyabb férfiakban csupán a magassága miatt?"
Alapvetően nem, de vannak szituációk, amikor igen, és ezek nagyon is fontos pillanatok lesznek! Ahol biztonságban érzed magad (barátok, családtagok...stb) nem érzed zavarónak, csak akkor, ahol olyan versenyhelyzet alakul ki, aminek a részese vagy, és nem érzed úgy, hogy legalább egyformák lennének az esélyek.
Pl. ha alkalmazott vagy egy cégnél, ahol mindig bizonyítanod kell, és a főnökeid mindegyike mondjuk egy fejjel magasabb nálad, és egy fontos tárgyalás részese vagy, akkor kizárhatatlanul el fog önteni egy kisebbrendűségi érzet akkor, ha pl. az egy állófogadással is jár, és köztük állva tárgyalsz egy másik cég képviselőivel, és főleg ez lesz az érzeted, ha véletlenül a partner oldalon is magasabbak nálad a tárgyaló felek. Még akkor is ez fog történni, ha amúgy úgy érzed, és tudod, hogy a cég fontos építőeleme vagy. Ja, és fontos, hogy ez az érzet jobbára az azonos nemeken belüli alkalmi csoporton belül lesz igaz, valamint a nők esetében ez messze nem lesz annyira domináns érzet, mint a férfiaknál, de versenyhelyzetben náluk sem lesz elhanyagolható léptékű.
Ha egy baráti társaságban mondjuk egy lányt többen akartok becserkészni, de két barátod is egy fejjel magasabb, mint te, és ők is hasonlóan jóképűek, jó kiállásúak, mint te, akkor is el fog önteni kizárhatatlanul egy "hátrányban vagyok" érzet, vagy ha férfi vagy, és a nő magasabb nálad... és még néhány ilyen szitu. Ez nem lesz sok, de mindegyike baromi fontos pillanat lesz.
Nem véletlen, hogy számos élőlény harcban, vagy párválasztáskor mindenféle trükkökkel nagyobbnak, magasabbnak akarja láttatni magát.
Pl. a kisfiút egy hiéna üldözi (ha jól emlékszem, hiéna volt), és úgy ijeszti vissza a hiénát a film szerint ("Istenek a fejükre estek" valamelyik részében), hogy egy farönköt a fejére tesz, ezzel magasabbnak láttatva magát.
#6: "Több töpszli embert is ismerek, akik vagy agresszívek, vagy magasról tesznek a másik emberre."
Talán, mert ezzel kompenzálják az átlagnál kisebb termetükből adódó "hátrányban vagyok" érzetüket? Olykor tudatosan, olykor a tudat alattiból érkező "tanács" hatására... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!