Miért ilyen retek az éghajlat Magyarországon?
Az év egy részében elviselhetetlenül meleg van pl. idén nyáron is folyamatosan 30 fok feletti hőmérséklet, a másik részében meg hónapokig hűvös és sötét. Van egy nagyon rövid idősáv áprilisban és októberben amikor kellemes a szabadban tartózkodni, 15-20 fok, napsütés, kis szellő, de nagyjából ez a 2 hónap élvezhető egész évben.
Régebben is ez volt a helyzet vagy az utóbbi időben változott meg drasztikusan? Miért telepedtek itt meg egyáltalán emberek, mondjuk 1000 évvel ezelőtt (államalapítás ünnepén aktuális kérdés...), amikor nem volt ennyi lehetőségük se hogy legalább a beltéri hőmérsékletet szabályozzák?
74-es vagyok, szóval van tapasztalatom a pár évtizeddel előbbi időjárásról is.
Természetesen a 70-80-as években is meleg volt nyáron, de nem ilyen befülledt, párás, poshadék hőguta. Hanem friss, szellős meleg. Valahogy sokkal komfortosabb volt az egész. A reggelek, esték kellemesen hűvösek voltak. Nem égtek ki a növények már júliusban. Voltak záporok, zivatarok, de nem szupercellával meg dió nagyságú jéggel. Az ilyesmi nagyon ritka volt. Az ősz meg a tavasz nem 2 hétig tartott.
Télen volt hó. Sokszor már novemberben is. Nem is emlékszem, hogy napi téma lett volna a panaszkodás az időjárásra.
Nos az utóbbi évekre visszatérve, én úgy emlékszem, hogy még kb 2-3 évvel ezelőtt is azért két három pusztulat meleg nap után azért jött egy kis zápor zivatar. Emlékszem is, hogy mikor már nagyon beállt ez a hőség, akkor sejtettük, hogy jönni fog a zuhi és jött is.
Ma is elgondolkoztam rajta, hogy nagyon furcsa, hogy már úgy 2.éve teljesen eltűnt ez az egyensúly és csak a pokoli hőség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!