Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért van még manapság is...

Miért van még manapság is jelen a "double standard" a nőknél?

Figyelt kérdés

Gondolok pl.:

- ha a nő több férfival volt már együtt, akkor k*rva, de ha férfi volt több nővel együtt akkor ő csak "szórakozik"

- egy férfinek elnézik ha eljár bulizni, de egy nőből hirtelen k*rva lesz ha bulizni megy (vagy ha el is megy azért megy hogy összeszedjen valakit)

- ha egy nő rajong valakiért (énekesért, színészért) az fura és idegesítő, de ha egy férfi rajong valakiért (pl focicsapatért, rapperért) az teljesen normális

- ha a férfi és nő is dolgozik a háznál akkor a nőtől van az elvárva hogy a házimunkát elvégezze

Kíváncsi lennék a ti véleményetekre is. Szerintem értelmetlem az egész megkérdőjelezés (pl. az első szituációban mindkettő undorító számomra egy bizonyos határtól)

2024. jún. 10. 21:10
 1/9 anonim ***** válasza:
81%
Azért, mert régen így gondolták és a közgondolkodás nehezen és lassan változik.
2024. jún. 10. 21:17
 2/9 A kérdező kommentje:
plusz azt kifelejtettem, de akár ez vonatkozhat a férfiakra is. pl hogy a nők kimutathatják az érzéseiket, a férfiak nem.
2024. jún. 10. 21:18
 3/9 anonim ***** válasza:
33%

Kettőd mérce magyarul.

És ugyanazért, amiért a férfiakra vonatkozóan is vannak számukra tehet megkülönböztetések: nemi szerepek, normák miatt.

2024. jún. 10. 21:20
 4/9 anonim ***** válasza:
70%
Mert berögződött régi szokás, amit tudat alatt hordunk. Lásd a női "tisztaságot", hogy egy férfihoz köteleződik el.
2024. jún. 10. 21:21
 5/9 A kérdező kommentje:

én kifejezetten irritálónak találom hogy ilyesmi létezik még. mármint pl nő anélkül konkrétan nem problémázhat hogy egy férfi oda nem szól neki hogy "na mi van menstruálsz?", viszont a "férfihiszti" meg teljesen jogos.

tény és való az érzelmek elfolytása nem jó a férfiaknak, páromat is ösztönzöm arra hogy ne csak a "férfias" érzelmeket (agresszivitás, dominancia) mutassa ki, hanem pl. érzelegjen ő is nyugodtan nekem. értem én hogy régebben ez volt, de változtatni akármikor lehetne rajta.

2024. jún. 10. 21:31
 6/9 anonim ***** válasza:
51%

Mint #4 válaszoló arra akartam kitérni, hogy nem tudatosan csinálják ezt az emberek. Lehet 50 év múlva kikopik, de még ebben élünk. Szerintem nem kell messzire menni és azt láthatjuk, hogy nagyszüleink is hasonlóan viselkedtek, persze szerelem és minden, de papi a nagy barkácsoló a ház körül, mami pedig a konyhatündér. Valószínű nem minden család volt ilyen, de ez egy berögződés és eléggé "standard" életformának írható ez le.

A megváltoztatás, miszerint nyílj meg a másiknak és legyenek érzéseid is furcsa megközelítés. Ezzel olyan mintha a szabad gondolkodást és vélemény kifejezését irányítanád. Szerintem vannak olyan személyek akik megnyílnak, míg valakik nem feltétlen. Párkapcsolatban is teljesen más, de akkor sem várható el, hogy minden férfi a hölgy vállán sírjon mert a munkában kicsúfolták. Én speciál a tragédiákat leszámítva mindenen nevetek és viccet csinálok, én így érzem jól magam. Nem tudnék ilyen érzelmes lenni. A munkám pedig pont megkívánja a határozott fellépést, szóval ott kiélem ezen rejtett "vágyaim".

2024. jún. 10. 21:39
 7/9 anonim ***** válasza:

Vannak még ilyen kettős mércék ahogy az egyik válaszoló szépen meg is fogalmazta. Ezt tanulta régen mindenki, és sokan eszerint élik az életüket. De ezek sem kőbevésettek. Szerintem mindenkiben benne van valamelyest, de ha elég intelligens az ember, akkor nem ezek alapján ítél, és gondolkozik. Pl hogy a nőknek főzni kell (rengeteg férfi főz profin), a férfinak meg jól keresni (miközben van hogy a nő keres jobban.)

Nyilván van igazság tartalma is, de azért van az eszünk, hogy használjuk.

2024. jún. 10. 21:57
 8/9 anonim ***** válasza:
47%

Kérdező nem kötekedésből, de azért jelezném mindennek legalább két oldala van.

"én kifejezetten irritálónak találom hogy ilyesmi létezik még. mármint pl nő anélkül konkrétan nem problémázhat hogy egy férfi oda nem szól neki hogy "na mi van menstruálsz?", viszont a "férfihiszti" meg teljesen jogos."

Ez a te tapasztalatod, elfogadom. Viszont sok férfi meg pontosan ennek az ellenkezőjét mondhatná el, hogyha egy nőt bármilyen szempontból baj ér (még akkor is ha magának okozta és mondták neki ne tegye de mégis megtette), akkor tök alap hogy mindenki azonnal ugrik és segít neki, pátyolgatja, vígasztalja, megoldja a problémáját, ez valami fura társadalmi berögződés. Ha férfival történik valami akkor pedig nagyon sok esetben az a felállás hogy hát ilyen az élet, férfi vagy oldd meg! Sőt, rosszabb esetben akár még pont nők állnak neki a földön fekvőbe belerúgni, hogy ne panaszkodj légy férfi! De pl ha egy nő kér segítséget akkor rengeteg ember fog ugrani (oké, tisztában vagyok vele a nagyobbik fele így akarja befűzni megdugni stb, de a lényeg hogy mégis kap segítséget), míg a férfiaknak ha nincsen segítő családjuk, rokonuk, barátaik akkor nagyon de nagyon megszívhatják, egyedül maradhatnak a problémáikkal ilyen esetben. Ráadásul a nőkkel a férfiak is bármikor nekiállnak lelkizni, fordított esetben nincs így mert a legtöbb esetben a lelkiző férfi "taszító" meg "puhapöcs" és a nők szabályosan menekülnek előle.

És azért mondtam nem kötekedésből, amit te magad írtál utána abból látom hogy te magad is fejlődés, változás párti vagy, hogy legyen egyenlőség. Csak kicsit olyan egyoldalúan sikerült mégis bemutatni néhol ezt az egészet, gondoltam rámutatok a másik oldalra is hogy jobban érthesd a helyzetet.

2024. jún. 12. 10:36
 9/9 A kérdező kommentje:

persze, én értem hogy van másik oldala is.

igen, jól érzed hogy változáspárti vagyok. én nem tartom nőként visszataszítónak azt ha egy férfi megnyílik, érzeleg, problémázik. lehet más igen, de én nem.

2024. jún. 12. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!