Létezik hogy a múltban jobban éltek az emberek mint a jelenben?
Tehát hogy magasabb volt az életminőség. Vegyük például a középkori jobbágyokat, amit sokan szítokszónak használnak, vagy épp elrettentőnek próbálják beállítani. Kellett tizedet fizetni, esetleg kilencedet az egyháznak is, és ezzel letudva minden adó. Most pl a magyar rendszerben van legalább 50% adó a munkán magán, illetve a már leadózott pénzedből újabb 27% áfa (plusz 4.5% kisker forgalmi adó, ergó nyugodtan vehetjük 31% áfának is). Vagyonszerzési illeték ha házat vagy lakást mersz vásárolni mert lakni akarsz. Ha csak bérelsz azon is legalább 10-20% adó, a már többszörösen adózott jövedelmedből. Átírási költség autóra, útadó, benzint terhelő 40% adó, zárjegy, chipsadó, csomagolási díj, igazából ha mindent összeadnék szerintem simán kijönne hogy a megkeresett pénzünk 80%át elvonják adókkal, de lehet még többet is.
Aztán a munkaidő. Annó a jobbágy nem látástól vakulásig robotolt, hanem szezonális volt a munka, ha szántás vetés aratás ideje volt akkor eléggé kellett hajtani. De a köztes időben nem igazán, sőt az egész hideg idő a pihenésé, otthoni dolgoké volt. Ráadásul sokkal több ünnepnap volt mint manapság, ami szintén munkaszünet. Manapság már a heti 8X5 órával is többet dolgozunk mint egykor a jobbágyok. Ha pedig a 12 órázást vesszük, jóval többet. Ha pedig a kínai modelt hogy heti 6 nap 12 óra amit orbánék akarnak majd behozni, akkor végképp.
Illetve akár az ókori rabszolgák helyzete. Meg voltak becsülve ha jól végezték a munkájukat, és meg tudtak élni. Manapság nem tudsz megélni sima átlagbérből, ha közben el is kell látnod magad, és akkor még csak a legalapabb dolgokról beszéltünk mint étel, lakhely, ruházkodás, gyógyszer. Az átlag 150-200at kereső magyar emberről beszélek aki minimum napi 8 órában dolgozik.
Ráadásul nem volt ennyi civilizációs ártalom se. Stressz, reklám, figyelemrabló és frusztráló digitális zaj, mindent elárasztó propaganda és agymosás. Sokkal nyugodtabban sőt boldogabban éltek az emberek a maguk egyszerűbb módján. És kevesebb munkából az akkori alapvető ígényeket teljes mértékben ki lehetett elégíteni, a jelenkorral ellentétben.
Szóval hogy is van ez?
Egy buta lusta hőbőrgős finnyás besavanyodott arc vagy,akinek semmi nem jó és felesleges dolgokon rugózol.
Ha nem tetszik,költözz el valami bantu törzshöz Afrika kellős közepére.
#18 köszi, elégedett vagyok az életemmel és hiába fényezed magad, te nem vagy elégedett semmivel.
Egyszerűen fájdalmas olvasni, amiket írsz. Én meg ostoba vagyok, mert ez már a hatodik válaszom....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!