Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ha valaki elsírja azt, ami...

Ha valaki elsírja azt, ami fáj neki, az hisztizik?

Figyelt kérdés

Meg van szabva, hogy hányszor lehet sírni mások előtt vagy másoknak, mert ha először még sajnálja is valaki (ez az együttérzés miatt fontos, nem kell mindig keménynek látszani), tizedszerre már azt mondják rá, hogy hisztizik, meg menjen pszichológushoz?

Sokakat hosszú folyamat kirángatni a gödörből, sok idő és türelem kell. Miért nincs? Az önzés miatt?

Miért tetézzük a fájdalmát azzal, hogy hisztizik, mikor nem, neki akkor és ott valóban fáj?

Miért vágják sokan a másikhoz azt is, hogy egyéni szoc problem, így jártál, sz@r ügy, ha elmesél valamit, ami rossz neki? Ezek gyilkos szavak. Mintha csengetnél, s előbb kinyitnák, majd rögtön rádvágnák az ajtót.

Empátia? Türelem? Miért csak az okoskodás meg a laikus diagnosztizálgatás, címkézés megy? (nárcisztikus, hisztérikus, biztos így jó neki, stb)

Nem kéne ennyi pszichológus, ha egymás számára tudnánk azok lenni. Hiszen sokszor csak meghallgat, jó pénzért. Miért nem hallgatjuk meg egymást, és nem egyszer, hanem türelmesen, hosszú ideig? Már az is segítség.

A pszichiáter az más. Az ha kell, akkor kell.

2024. máj. 5. 16:16
 1/9 anonim ***** válasza:
93%
Mert Magyarország a gyűlöletre van szocializálva.
2024. máj. 5. 16:28
 2/9 anonim ***** válasza:
56%

Örökké nem lehet szenvedni ugyanazokkal a problémákkal. Nekem is van egy barátom, aki hetente megírja, hogy "ma furán rosszul érzem magam". Az első évben még sajnáltam és próbáltam segíteni, de évek óta nem tett semmit azért, hogy bármilyen formában javítsa a helyzetét, csak panaszkodik róla ezzel engem is lehozva az életről. Pedig tényleg mindent megpróbáltam. Egyszer egész napos pánikrohamot kapott nyaralás közben külföldön. Szereztem neki egy klinikai szakpszichológust, aki azonnal beszélt volna vele telefonon, de nem fogadta el, inkább szenvedtünk tovább közösen. Az együttérzés véges dolog, egy idő után elfáradnak benne az emberek a legjobb szándék mellett is. Én konkrétan ennél a történetnél fáradtam el, azóta nem érint meg annyira, ha rosszul van, inkább a szemeimet forgatom akaratlanul is.

"Nem kéne ennyi pszichológus, ha egymás számára tudnánk azok lenni. Hiszen sokszor csak meghallgat, jó pénzért. Miért nem hallgatjuk meg egymást, és nem egyszer, hanem türelmesen, hosszú ideig?"

Teljesen más a kettő. Van akinek egy barátra van segítségre, valakinek pedig szakmai terápiára. Tök jó barátaim vannak, akikkel sokat beszélgetünk a problémáinkról, de volt amire ez nem volt elég, szóval felkerestem egy pszichológus segítségét. Rengeteget fejlődtem a terápia során és rengeteg mindenre felhívta a figyelmemet, amiket magamtól nem vettem volna észre a barátaimmal. Tök más szemmel nézi a dolgokat. Illetve szerintem a tudat is sokat segít, hogy szakemberhez mész és fizetsz érte, mert így valahogy komolyabban veszed az önmagadon való dolgozást, mintha csak random beszélgetnél róla valakivel.

2024. máj. 5. 16:40
 3/9 A kérdező kommentje:

Ezt azért írtam, mert jártam én is pszichológushoz. Semmi mást nem csinált, csak pénzért hallgatott meg.

Azt is sokszor úgy, hogy nézegette az óráját, ami meg engem zavart, mert láttam, hogy már nem is itt van, hanem gondolatban teljesen máshol, és csak a pénzért csinálja. Nem, nem a kifizetett idő lejártát nézte, konkrétan az elejétől nézegette, mint aki menne már.

Erre egyikünknek sincs szüksége.

Mikor meg volt egy olyan eset is, hogy tudtam, hogy nincs más páciense aznapra, és fizettem volna még egy órát, konkrétan beszólt, hogy NEKI nincs már ma szüksége senkire, inkább menjek haza.

Ezután az eset után végleg elköszöntünk egymástól.

Ennél sokkal többet ér az, aki szeretetből hallgat meg. Még akkor is, ha nem tud segíteni. Nem is mindig kell.

2024. máj. 5. 16:49
 4/9 Ghgj ***** válasza:
92%
Nem arra vagyunk kitalálva, hogy ekkora közösségekben éljünk, és hogy ennyi emberrel kommunikáljunk egy nap. Ha a fajhoz méltó 100-200 fős közösségek részeként élnénk, menne ez a fajta támasznyújtás, de nem így van, így mindenkinek pattanásig van feszülve az idegrendszere és sokkal alacsonyabb az az energiamennyiség, amit a szerettei problémájának tud szentelni. Amikor egész nap hallgatod szó szerint az egész világ sírását az internet által, akkor lemerülsz és nincs többre erőd.
2024. máj. 5. 17:06
 5/9 A kérdező kommentje:

Igen, ez is rendben van, és érthető. Csak akkor legalább ne szólnánk be a segítségre szorulónak, és ne gyűlölködnénk.

Akkor mondjuk meg őszintén, hogy bocsánat, de nekünk sincs erőnk, s nem azért, mert nem akarunk segíteni, hanem azért, mert most nem tudunk.

Már a szándék is sokat segít!

2024. máj. 5. 17:26
 6/9 anonim ***** válasza:
54%
Lehet bunkó vagyok. Én is voltam nagyon mélyen és nehéz volt kijönni belőle...lehet önző vagyok, de nem kell olyan ember a közvetlen környezetembe, aki lehúz a saját pedijével (kivéve pár bért aki nagyon fontos és mondjuk tartós depressziós lesz).
2024. máj. 5. 17:39
 7/9 anonim ***** válasza:
embert*
2024. máj. 5. 17:42
 8/9 anonim ***** válasza:

Én ennek a másik oldalán voltam, inkább arról tudok nyilatkozni.

Szerintem is fontos az emberi kapcsolatokban, hogy meghallgassuk egymást, még akkor is, ha esetleg ismétli magát vagy számunkra nem tűnik fontosnak a problémája. Kell az érzelmi támogatás és az együttérzés, mert anélkül félelmetesen rideg hely lenne a világ.

De bizony az is igaz, hogy egyes emberek ezzel visszaélnek. Én egy párkapcsolatban éltem meg ezt. Permanens hiszti, nyavalygás mindenen, állandósult egzisztenciális krízis. Én hajlandó vagyok támogatni egy ember, de nem vagyok senkinek a személyes messiása. Oldja meg a problémáit és én támogatom benne, de hadd ne legyek felnőtt férfiak / nők anyukája.

Szóval igen, az együttérzés véges. És az érzelmi kitörés, ami első egy-két-három alkalommal együttérzést és segítési szándékot vált ki az a huszadiknál már csak undort és viszolygást eredményez...

2024. máj. 5. 21:51
 9/9 anonim ***** válasza:
Az ember a problémáját saját maga kell megoldja. Ehhez kell fejlődnie. De unalomig sírni valakinek a vállán a másiknak is megterhelő. És azért unja el, mert nem az ő feladata...
2024. máj. 8. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!