Mást is vertek már át csalók a neten? Lehet ebből még bajom?
Nemrég végeztem az egyetemen, fenn vagyok mindenféle oldalakon, ahol nyelvi szolgáltatásokat (fordítás, tolmácsolás, oktatás) kínálnak, ugyanis ez a végzettségem. Találtam egy hölgyet, aki külföldi irodának dolgozik, a profilja nem tűnt kamunak, a cégnek is utána néztem, nekem okésnak tűnt. 20 oldal fordításáért ajánlottak egy nagyobb összeget, ami meglepett, de gondoltam, mivel egy könyv előszaváról van szó, amit talán ki is adnak, vagy oktatási célra használják fel, és külföldön egyébként is többet fizetnek az embernek a munkájáért, elvállalom.
Megcsináltam a munkát, bekérték az adatokat, a magát pénzügyi managernek kiadó illetőtől még egy online bizonylatot is kaptam, hogy rendben, vették a lapot, elindítják az utalást.
Aztán jött a fekete leves. Vártam, hogy megérkezzen a fizetés, de kitalálták, hogy mivel külföldről jön, egy nemzetközi illetéket kell kifizetnem és elutalni egy számlára, amit ha megteszek, elindíthatják a tranzakciót. Itt már gyanús volt, de idióta módon megtettem, mert sokat dolgoztam a szöveggel, szerettem volna, ha honorálják.
Ezután írták, hogy sajnos hiba adódott a tranzakció során, nyissak egy külön számlát, csak oda tudják utalni a pénzt. Nyilván ekkor már 100% volt, hogy átvertek, így azonnal megszakítottam velük minden kapcsolatot. Azóta nem kerestek. Két hete történt.
Az a kérdésem, hogy lehet-e ebből bajom. Naiv voltam, azt hittem velem ez nem eshet meg, de mégis sikerült átverniük. Azóta rettegek, hogy esetleg keresni fognak még, vagy gondjaim adódhatnak belőle, hogy kapcsolatba kerültem ezzel a "hálózattal".
Eleget eszem magam emiatt, kérlek, mellőzzétek, hogy mennyire hiszékeny és ostoba voltam... Csak szerettem volna pályakezdőként valahol elindulni, nem jött össze, egy életre megtanultam, hogy ezentúl mire kell figyelnem.
Én inkább feljelenteném őket.
Szórakozzon velük most már a rendőrség.
Neked ebből bajod nem lehet hisz ők akarnak a legkevésbé kapcsolatba lépni veled...
Átvertek (ami sajnálatos), de ők ezután biztosan nem keresnek téged, hiszen tartanak a feljelentéstől. Esetleg próbálj utánajárni más is járt-e hasonlóképpen.
Nem, de akkor lehetett volna, hogyha nyitsz számlát, mert valószínűleg arra kellettél volna, hogy egy sakkbábu legyél egy másik csalásban amit hogyha a hatóság lefülel akkor téged vesznek elő és nem őket.
Vannak ilyen jellegű tranzakciós csalások ahol valami szöveggel előadják, hogy neked csak utalni kell tovább vagy felvenni a pénzt készpénzben vagy valami hasonló.. igazából annyi a lényeg, hogy egy bábu vagy egy másik csalásban amivel ők részben magukat biztosítják be. Ezért nem szabad semmi ilyen tranzakciós/számla nyitós/bónuszos/kereskedős dolognak felülni, mert komoly ügyed is lehet belőle.
"nyissak egy külön számlát, csak oda tudják utalni a pénzt"
Ez valószínűleg az lett volna, hogy nyitnak ők neked csak az adataid kellenek. Rosszabb esetben csinálnak még egy online hitelfelvételt is az adataiddal amit el sem kellett lopni, mert te adtad meg nekik.
Remélem semmilyen személyes okmányod nem küldted el nekik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!